Letrotsolin saatavuushäiriöt

14.8.2019

Rintasyövän hormonaalisena liitännäishoitona käytettävissä letrotsoli-aromataasinestäjälääkkeissä on saatavuusongelmia. Asia on herättänyt huolta rintasyöpäpotilaiden keskuudessa.

Fimea uutisoi 14.8.2019, että sisältävien lääkevalmisteiden tukkuvarastot ovat huvenneet oletettua nopeammin. Saatavuushäiriö kestää arviolta syyskuun loppupuolelle. 

Jos saatavuushäiriö johtaa potilaan lääkehoidon muutoksiin, hoitavan lääkärin on arvioitava ne kullekin potilaalle yksilöllisesti. Yleispäteviä ohjeita ei voida antaa. Fimeasta neuvotaan potilaita ottamaan tarvittaessa yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai syövän hoidosta vastaavaan yksikköön.

Letrosolivalmisteet ovat pääasiassa Kelan erityiskorvauksen piirissä lukuun ottamatta alkuperäisvalmiste Femaria. Poikkeustilanteessa, jos korvaavat rinnakkaisvalmisteet ovat tukusta loppu ja jos apteekin omasta varastostakaan ei enää löydy rinnakkaisvalmistetta, apteekki saa myydä alkuperäislääkkeen erityiskorvaushinnalla 4,50 euroa. Myös alkuperäislääke Femarista on annettu 13.8. Fimeaan saatavuushäiriöilmoitus

Monet lääkkeen käyttäjät ovat huolissaan toisen valmistajan rinnakkaislääkkeeseen vaihtamisen seurauksista ja osa kokee saavansa vaihdon seurauksena voimakkaampia haittavaikutuksia, mm. niveloireita. Kaikki letrotsolia sisältävät valmisteet toimivat yhtä hyvin ja sisältävät saman määrän vaikuttavaa ainetta.

”Kannustan aina potilaita luottamaan siihen, että jos apteekissa ei ole esim. omaa aiemmin käytössä ollutta letrozolia, voi turvallisesti käyttää jonkin toisen lääketehtaan valmistetta. Toisaalta 1-2 vk tauko ei vaaranna lääkkeen tehoa, jos haluaa odottaa, että apteekki saa ”omaa” letrozolia.” toteaa dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen.

Letrotsolin haitat (osteoporoosi, nivelvaivat, limakalvojen kuivuus, hikoilu) eivät liity apuaineisiin vaan varsinaiseen lääkeaineeseen, joka on aivan sama kaikissa valmisteissa.

Jos tilanne kärjistyisi ja mitään letrotsolivalimistetta ei olisi saatavilla, HYKS Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattsonin mukaan lääke voidaan ainakin väliaikaisesti vaihtaa anastrotsoliin tai eksemestaaniin. 

Letrotsolin käyttäjiä oli Kelan lääkekorvaustilaston mukaan v. 2018 17 000 ja käyttäjämäärä on ollut kasvussa viime vuosina.

Reseptilääkkeitä voi ostaa myös nettiapteekista.  Luettelo laillisista apteekin verkkokaupoista Suomessa

Saatavuushäiriötiedotteet

Lääkkeiden valmistajat ovat ilmoittaneet häiriöiden päättymisestä seuraavasti (tilanne 14.8.2019, Fimea Saatavuushäiriötiedotteet). Tiedot saatavuushäiriöiden päättymisestä ovat arvioita.

  • Letrozole Sandoz 100 kpl, saatavuuskatko päättyy vk 46
  • Letrozol Accord 100 kpl, saatavuuskatko päättyy 11.10.2019
  • Letrozol Accord 30 kpl, saatavuuskatko päättyy 31.12.2019       
  • Letrozol Ratiopharm 100 kpl, saatavuuskatko päättyy 17.10.2019
  • Letrozol Ratiopharm 30 kpl, saatavuuskatko päättyy 4.9.2019
  • Letrozol STADA 100 kpl, saatavuuskatko päättyy 15.5.2020
  • Femar 100 kpl, saatavuuskatko päättyy 4.10.2019

Fimean tiedoteRintasyöpälääke letrotsolia on vain rajoitetusti saatavilla syyskuun ajan

MTV uutinen 26.8. Lääkepula ei hellitä: Rintasyöpälääkkeissä jopa rinnakkaislääkkeet hupenevat

 

Julkaistu 8.8.2019

Päivitetty 14.8.2019