Siirry suoraan sisältöön

10 kysymystä kuolemasta

Saattohoitolääkäri Juha Hänninen on keväällä 2016 toteuttanut hyvakuolema.fi-verkkosivustolla 10 kysymystä kuolemasta-kyselyn, johon hän sai noin 400 vastausta. Osana palliatiivisen ja saattohoidon asiantuntijan erikoistumiskoulutustani Diakissa (Diakonia-ammattikorkeakoulu) toteutan kyselyn uudelleen. Kysymykset on muokattu Juhan vuonna 2016 toteuttamista kysymyksistä. Kyselyyn voi vastata kuka vain – olen vastauksista hyvin kiitollinen!

Kyselyn tavoitteena on lisätä avointa ja rehellistä keskustelua aiheesta, jotta kuolema ei olisi enää vaiettu aihe tai jopa tabu. Kuolema on osa jokaisen meidän elämää, ei ainoastaan elämän loppumista.

Niin mediassa, kuin sosiaalisessa mediassa keskustelu kuolemasta on lisääntynyt viime vuosien aikana mm. eutanasian laillistamiseen, Tiina Saarron työryhmän toteuttaman saattohoidon tilan kartoittamisen raportin tai saattohoitokoti Terhokodin yt-neuvotteluihin liittyvien keskusteluiden myötä. Kuolemaan liittyvät kokonaisvaltaiset ajatukset, tunteet ja kokemukset ovat hyvin subjektiivisia. Vastauksia ei tältä pohjalta verrata toisiinsa, vaan läpikäydään luottamuksellisesti ja kunnioittavasti ilmiötä tarkastellen.

Kehittämistehtävän tuloksia tulen esittämään ERKO-symposiumissa (erikoistumiskoulutus) 13.04.2021 hissipuheen muodossa. Kehittämistehtävän valmistumisen jälkeen vastauksia voidaan materiaalina hyödyntää mm. opiskelijoiden ohjauksessa, hoitoalan ammattilaisten täydennyskoulutuksissa, ylemmän ammattikorkeakoulun opinnoissani opinnäytetyössä (YAMK) tai vapaaehtoisten vertaistukihenkilöiden kouluttamisessa. Keskeisiä käsitteitä kehittämistehtävässä ovat hyvä elämä, toivo ja kuolema.

Kysely toteutetaan Webropol-kyselynä, joka mahdollistaa nimettömänä vastaamisen. Linkki kyselyyn; https://link.webropolsurveys.com/S/598FDB774FBC5B02 

Juha Hännisen toteuttamaan kyselyyn ja sen vastauksiin voit tutustua Juhan kirjassa ”Kuolemme vain kerran”,  (2018), Otava.

Lämmin kiitos osallistumisestasi kyselyyn! Vastauksesi on arvokas, tärkeä ja merkityksellinen! 

Miia Merikallio, Syöpäsairaanhoitaja, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, miia.merikallio(at)europadonna.fi