Siirry suoraan sisältöön

Läheisten verkkovertaisilta 24.9.2020

Syöpään sairastumisen myötä elämä muuttuu pysyvästi, on aika ennen ja jälkeen sairastumisen. Elämä ei ole enää ennallaan. Sairastumisen herättämiä tunteita tai reaktioita ei pysty ennalta suunnittelemaan tai niihin valmistautumaan. Sairastuminen on kriisi, joka vaatii asian kohtaamista, läpikäymistä ja työstämistä. Perheessä huomioitavaa on perheen jäsenten eriaikaisuus ja yksilöllinen tapa suhtautua muuttuneeseen elämään. Elämän arvot ja ihmissuhteiden merkitys asettuu uusiin uomiinsa, luovutaan ”sitku ja mutku” elämästä ja aletaan elää yhä enemmän ”nytku” elämää – voiko sairastuminen tuoda myös hyviä asioita perheen arkeen ja elämään – on aikaa pysähtyä, aikaa itselle, puolisolle, perheelle, vahvistavien ja voimaannuttavien ihmissuhteiden ja asioiden merkitys elämässä korostuu, toteutetaan toiveita ja unelmia…? Myös kiitollisuus elämästä ja ”tavallisen arjen” merkitys lisääntyy.

Parisuhde on usein aikuisen läheisin ja merkittävin ihmissuhde. Parisuhteen merkitys korostuu entisestään sairauden aikana sairastuneen ja hänen kumppaninsa elämässä. Vakava sairaus muuttaa usein rooleja parisuhteessa. Syöpä voi lähentää puolisoita entisestään ja puolison tuki ja empatia on erittäin tärkeää. Joskus taas sairaus lyö kiilan puolisoiden väliin.

Läheisten verkkovertaisillassa 24.9.2020 on mahdollisuus vertaistukeen samassa elämän tilanteessa olevien läheisten kanssa. Ilta on suunnattu Sinulle, joka kuljet rintasyöpään sairastuneen läheisesi rinnalla.  Pidäthän huolta myös itsestäsi ja omista voimavaroistasi! Olet tärkeä!

Tule mukaan sellaisena, kuin olet! Yhdessä olemme enemmän! Lisätietoja illasta:

Verkkovertaisilta rintasyöpää sairastavian läheisille