Siirry suoraan sisältöön

Rintasyöpäyhdistys jäi ilman STEA-avustusta ja toiminnan jatko nykyisessä muodossa on vaakalaudalla

Rintasyöpäyhdistys Europa Donna Finland ry:n toiminta on vaarassa, koska STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) ei myöntänyt jatkoa yhdistyksen toiminnan turvaavalle avustukselle.

Rintasyöpäyhdistys on potilasyhdistys, joka tarjoaa vertaistukea, tietoa ja toivoa rintasyöpään sairastuneen koko perheelle. Koronavuonna tuki on ollut rintasyöpää sairastaville ja heidän läheisilleen korostuneen tärkeää ja yhdistys siirsikin ketterästi ja nopeasti vertaistapaamiset etätapaamisiksi, jotka tavoittivat potilaat kautta Suomen. Yhdistys kehittää jatkuvasti uusia tuen muotoja jäsentensä toiveita kuunnellen. Yhdistys pyrkii myös varmistamaan rintasyöpäpotilaiden yhdenvertaisuuden: asuinpaikasta ja tuloista riippumattoman, saman tasoisen hoidon ja apuvälineet kuten yhtäläisen oikeuden lymfaturvotuksen tukituotteisiin ja rintaproteeseihin.

Valtakunnallisena potilasyhdistyksenä se tavoittaa suuren joukon rintasyöpäpotilaiden erilaisia alaryhmiä, kuten nuorena sairastuneita, levinnyttä eli parantumatonta rintasyöpää sairastavia sekä perinnöllisen rintasyöpägeenin kantajia.

Yhdistyksellä on kaksi kokoaikaista työntekijää: toiminnanjohtaja ja syöpäsairaanhoitaja. Yhdistyksen tarjoama vertaistuki rahoitetaan jäsenmaksuilla sekä lahjoitusvaroin, joiden lahjoittajat edellyttävät lahjoitusvarojen käyttämistä rintasyöpäpotilaiden tukemiseen. Toiminnanjohtajan palkkauksen osalta yhdistys on täysin riippuvainen STEAn avustuksesta. Ilman toiminnanjohtajan työpanosta yhdistys ei pysty tarjoamaan vertaistukea ja tietoa sairastuneille nykyisessä laajuudessa, puhumattakaan edunvalvonnasta, yhdenvertaisuuden vaalimisestä tai yhteistyöstä muiden sote-alueen toimijoiden sekä syöpäjärjestöjen kanssa. Lähinnä vapaaehtoisvoimin toimivan yhdistyksen resurssit eivät riitä edellä mainittujen tehtävien hoitamiseen riittävässä laajuudessa.

Nykyisen toiminnan jatkumiseksi yhdistys haki STEAlta neljännen vuoden hankerahoitusta (avustuksen jatkohakemus), mutta jäi ainoana syöpäjärjestönä ilman avustusta. Yhdistys edustaa kuitenkin suurta potilasryhmää: rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 naista ja 2o miestä. Rintasyöpäyhdistys vetoaa STEAa jatkamaan rahoitusta, jotta vaikuttava toiminta voisi jatkua rintasyöpään sairastuneita, heidän läheisiään ja yhteistyökumppaneitamme parhaiten tukevalla tavalla.

Yhteydenotot
Puheenjohtaja Anne Samstén, p. 050 549 0186, anne.samsten@europadonna.fi
Toiminnanjohtaja Anu Niemi, p. 040 5195210, anu.niemi@europadonna.fi

Avoin keskustelutilaisuus rahoitustilanteesta 21.12.2020 klo 11-12 Teamsissa. Ilmoittaudu Anu Niemelle, jos haluat mukaan keskustelemaan ja ideoimaan.

Vuonna 2020 15-vuotisjuhlavuottaan viettävä Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry on rintasyöpään sairastuneiden oma, pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva potilasjärjestö, joka on osa 47 maassa toimivaa Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition –järjestöä sekä Syöpäjärjestöjä. Yhdistyksen ydin on rintasyöpään sairastuneiden vertaistuki sekä fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun parantaminen jakamalla tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta. Se toimii aktiivisesti myös rintasyöpäpotilaiden edunvalvojana. Yhdistyksen jäsenmäärä on jatkuvassa kasvussa ja kasvaa vuosittain noin 10 prosenttia: tällä hetkellä jäseniä on yli 1500.