Siirry suoraan sisältöön

Taideterapeuttiset ryhmät vakavasti sairastuneille Helsingissä

Kuoleman kättelemät – Terapeuttista kirjoittamista ja valokuvausta

Maksuttomat, taideterapeuttiset ryhmät vakavasti sairastuneille kokoontuvat

  • 9.-10.10. klo 11.00-16.00 ja
  • 20.-21.11. klo 11.00-16.00

Ryhmät kokoontuvat Helsingissä Ruoholahdessa, Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen tiloissa osoitteessa Itämerenkatu 5 A, tai pandemiatilanteen vaatiessa verkon välityksellä, Zoom-alustalla.

Voiko kuoleman oppia hyväksymään?
Miten käsitellä vakavan sairauden herättämiä tunteita?
Miten voimme kohdata menetyksen?
Mikä on elämän tarkoitus?
Mitä kuolema merkitsee? 

Kirjoittaja-kirjallisuusterapiaohjaajat Aija Salovaara ja Jenni Hurmerinta ovat ohjanneet terapeuttisia sanataideistuntoja palliatiivisilla ja saattohoito-osastoilla sekä syöpäpotilaiden ryhmissä vuodesta 2016 alkaen. Matkan varrella he ovat kohdanneet lukemattomia tarinoita elämästä ja kuolemasta.

Työpari järjestää loka- marraskuussa 2021 kaksi kaksipäiväistä viikonloppukurssia vakavasti tai parantumattomasti sairastuneille. Terapeuttista kirjoittamista ja valokuvausta yhdistävillä kursseilla osallistujat saavat tilaisuuden käsitellä kokemuksiaan, ajatuksiaan ja tunteitaan turvallisessa ja luovassa ilmapiirissä suullisesti ja kirjoittamalla.

Kirjoitus- ja kuvausharjoituksia puretaan ohjaajien vetämissä ryhmäkeskusteluissa lempeässä hengessä. Kukin osallistuja saa itse päättää, kuinka aktiivisesti haluaa ottaa osaa keskusteluihin. Tavoitteena on tarjota helpotusta, vertaistukea ja merkityksellisyyttä haastavien teemojen äärellä. Kurssipäivien aikana tullaan pitämään paljon taukoja ja osallistujien vointi otetaan aina ohjelmassa huomioon.

Aija ja Jenni työstävät parhaillaan monitaiteellista teosta, joka käsittelee kuoleman kohtaamista. Se tulee koostumaan sekä osallistujien omista teksteistä että ohjaajien istuntojen pohjalta tuottamista runoista ja esseistä. Teos tarjoaa aitoja puheenvuoroja sairauden, elämän ja kuoleman äärellä. Kaikki ryhmissä jaettu on täysin luottamuksellista, mutta osallistujat saavat kuitenkin halutessaan tilaisuuden osallistua monitaiteellisen teoksen luomiseen. Teos tulee sisältämään sekä kirjoitettua sanaa, valokuvaa että liikkuvaa kuvaa.

Ryhmät ovat maksuttomia ja niiden ikäraja on 18 vuotta. Osallistuminen ei vaadi ennakko-osaamista tai tietämystä terapeuttisesta kirjoittamisesta, luovasta kirjoittamisesta tai valokuvauksesta.

Ilmoittaudu lähettämällä sähköposti osoitteeseen: jenni.hurmerinta@gmail.com. Kerro viestissä yhteystietojesi ohella muutamalla lauseella itsestäsi ja siitä, miksi haluat osallistua ja mitä toiveita sinulla on ryhmän suhteen.

HUOM: Kumpaankin ryhmään otetaan mukaan enintään kymmenen ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Osallistujille lähetetään lähempänä tarkemmat saapumisohjeet tai kutsulinkki Zoomiin. Jos sinulla on kysymyksiä tai toiveita etäkurssin käytännöistä, ota rohkeasti järjestäjiin yhteyttä.

Ryhmien järjestämistä sekä tulevan monitaiteellisen teoksen toteuttamista ovat tukeneet Suomen Syöpäsäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Kordelinin säätiö, Wihurin rahasto, Kansan Sivistysrahasto, Jokes ja Kirkon Mediasäätiö.

Mielenkiintoista nähdä
miten voi käydä
sitä ei voi sanoin kuvailla miltä tuntuu
kun kuolema pitää kädestä
kun tulee tyhjiö, kaikki pysähtyy ja täyttyy 

Tää on aika jännä ympyrä-
aion katsoa tän loppuun

– Saattohoidossa ”runoutettuja” säkeitä

Tässä muutama palaute Jennin ja Aijan terapeuttisen kirjoittamisen ryhmiin osallistuneilta, vuosien varrelta:

”Sain sanat ja ymmärryksen asioihin joita olen kantanut vuosia mielessäni, tunsin pystyväni hengittämään ja olo tuntui uskomattoman hyvältä.”

”Ryhmässä koettiin voimakkaita tunteita ja tukea. Paljon myös iloa. Minua kuunneltiin aidosti ja uskalsin puhua ajatuksistani.”

”Löysin kirjoittamisen erittäin suuren merkityksen mielelle, ´puhdistautuminen´, terapisointi. Myös vertaistuen merkitys oli suuri. Hyvät, aidot, luotettavat vetäjät.”

”Ohjaajat olivat asiansa osaavia, harjoitukset hyviä, eivät liian vaikeita, auttoivat yllättävän hyvin pääsemään pohdinnan alkuun.”

”Sain tarvitsemaani tukea ja myönteistä palautetta ryhmältä ja ohjaajalta. Esitin elämäni ensimmäisen kerran kirjoittamani runon, minulla on sanoja! Sain armollisuutta vaatimuksissani itseäni kohtaan.”

”Vaikean, vahvana olon vuoden jälkeen uskalsin tuoda tunteeni esille.”