Siirry suoraan sisältöön

Perhe

Kun yksi perheenjäsenistä sairastuu syöpään, se vaikuttaa koko perheeseen. Sairaus Suomessa hoidetaan ensiluokkaisesti, mutta unohtuuko ihminen? Miten kohdataan puoliso ja perhe? Oma tai läheisen sairastuminen pysäyttää arkisen elämän ja asettaa parisuhteen sekä koko perheen uuteen elämäntilanteeseen. Moni sairastunut kokee, että aika pysähtyy – on aika ennen sairastumista ja sen jälkeen.

Parisuhde ja seksuaalisuus

Parisuhde on usein aikuisen läheisin ja merkittävin ihmissuhde. Parisuhteen merkitys korostuu entisestään sairauden aikana sairastuneen ja hänen kumppaninsa elämässä. Vakava sairaus muuttaa usein rooleja parisuhteessa. Syöpä voi lähentää puolisoita entisestään ja puolison tuki ja empatia on erittäin tärkeää. Joskus taas sairaus lyö kiilan puolisoiden väliin.

Talous ja työ

Sairauden yhteydessä on erilaisia mahdollisuuksia saada taloudellista tukea. Tässä kerrotaan joistakin sairastuneille kuuluvista tärkeimmistä etuuksista. Neuvoja ja lisätietoa saat esimerkiksi sairaalan sosiaalityöntekijöiltä, kuntoutusohjaajilta, työterveyshuollosta, Kelasta, Syöpäjärjestöiltä ja omasta vakuutusyhtiöstä. Tavallisimmat etuudet ovat sairauspäiväraha ja sairauden pitkittyessä työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki.

Hoitojen aikana korvausta saa matkoista ja lääkkeistä. Tulojen putoaminen sairauslomalla voi tuoda tarpeen hakea asumistukea tai toimeentulotukea. Löydät tältä sivulta myös tärkeitä yhteystietoja toimeentuloon liittyen.

Luettavaa

Tälle sivulle olemme koonneet kirjoja ja blogeja rintasyöpäteemaan liittyen.