Siirry suoraan sisältöön

Perhe

Kun yksi perheenjäsenistä sairastuu syöpään, sairastuu koko perhe. Sairaus Suomessa hoidetaan ensiluokkaisesti, mutta unohtuuko ihminen? Miten kohdataan puoliso ja perhe? Oma tai läheisen sairastuminen pysäyttää arkisen elämän ja asettaa parisuhteen sekä koko perheen uuteen elämäntilanteeseen. Moni sairastunut kokee, että aika pysähtyy – on aika ennen sairastumista ja sen jälkeen.

Parisuhde ja seksuaalisuus

Parisuhde on usein aikuisen läheisin ja merkittävin ihmissuhde. Parisuhteen merkitys korostuu entisestään sairauden aikana sairastuneen ja hänen kumppaninsa elämässä. Vakava sairaus muuttaa usein rooleja parisuhteessa. Syöpä voi lähentää puolisoita entisestään ja puolison tuki ja empatia on erittäin tärkeää. Joskus taas sairaus lyö kiilan puolisoiden väliin.

Talous ja työ

Rintasyöpädiagnoosi saadaan usein työikäisenä. Suurin osa jää sairauslomalle hoitojen ajaksi, jotkut taas ovat poissa vain muutamia päiviä sytostaattitiputuksen yhteydessä. Jokaisen on ratkaistava työnteko hoitojen aikana omista lähtökohdistaan ja työpaikan olosuhteista käsin. Onko työssä etätyömahdollisuus, liittyykö työhön infektioriskejä ja miten kuormittavaa oma työ on sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jokaisella on oikeus olla sairauslomalla hoitojen ajan. Vaikka pahoilta fyysisiltä oireilta välttyisikin, syöpädiagnoosin aiheuttama henkinen kuormitus vaatii käsittelyä. Toisille työ ja työkaverit ovat tärkeä henkireikä syöpäpolun aikana, toiset taas tarvitsevat rauhallista vapaa-aikaa selvitäkseen ja jaksaakseen vaikka lapsiperhearkea hoitojen lomassa.

Luettavaa

Tälle sivulle olemme koonneet kirjoja ja blogeja rintasyöpäteemaan liittyen.