Siirry suoraan sisältöön

Seksuaaliterapeutin kolumnit

Seksuaaliterapeutti Eriikka Sailon Rinnakkain-lehdessä julkaistuja kolumneja

Millaisen seksielämän haluan itselleni rakentaa?

Puiden silmut vihertävät ja aurinko häikäisee silmiä, ihana lämpö tuntuu iholla. Onko tämä sitä elämisen ihanuutta, jota odotellaan koko talvi?
Mitä sinä odotat elämältä ja mikä tekee siitä ihanan on kysymys, joka tulee eteen kaikille, mutta erityisesti meille, joilla on vakava sairaus sairastettuna tai sen kanssa eletään koko ajan. Elämän ja ihmissuhteiden merkitys muuttuu ja tarkentuu, turhat tuttavuudet karsiutuvat pois.

Sairauden kanssa eläminen voi tuoda uusia sävyjä seksiin ja parisuhteeseenkin, turhat kiemurat jäävät pois ja jäljelle jää ilo yhteisestä nautinnosta. Tämä on kaunis ajatus ja mielikuva, jonka toivon toteutuvan jokaisen elämässä, oli sairas tai terve. Jostain syystä elämä kuitenkin usein jatkuu samanlaisena kuin ennenkin, samoine haasteineen ja harmituksineen. Se on turvallista ja tavallista, arkista elämää. Arki on ihanaa!

Syöpään sairastuminen tuo joskus myös kaivatun pysähdyksen kiireiseen elämään, laittaa arvot uusiksi kuten usein sanotaan. Hoitopolku on tehokkaasti suunniteltu ja se vie eteenpäin liikoja kyselemättä. Hoitojen jälkeen usein vasta pääsee pysähtymään ja miettimään, mitä tässä oikeastaan tapahtui ja mitä haluan loppuelämälläni tehdä.

Millaisen seksielämän haluan itselleni rakentaa loppuelämäkseni on myös kysymys, jonka jokainen nainen tai mies joutuu kohtaamaan rintasyöpähoitojen myötä. Kehon muutokset, hoitojen jälkitila, shokki ja järkytys ja hormoni lääkkeen kanssa eläminen tuovat elämään niin paljon uusia asioita, että seksielämäkin on suunniteltava uudelleen. Uudet asennot, uudet ajatukset ja paljon liukuvoidetta on hyvä resepti alkuun. Kun fyysisiin muutoksiin on alkanut sopeutua saattaa mieli alkaa myös vaatimaan muutoksia. Muutoksia, joiden tunnistaminen ja nimeäminen on usein vaikeampaa. Mistä minä oikeasti nautin? Millaista kohtelua itselleni ja keholleni toivon ja haluan? Nämä kysymykset voivat ravistella parisuhdetta ja omaa mieltäkin, mutta pieni ravistelu piristää, isompaan ravisteluun voidaan tarvita pariterapiaa. On tärkeää tutkia omaa sisintään; sieltä löytyvät seksuaalinen halu, elämänilo ja energia.

Kun tarvitset jotain tavaraa, saat sen hankittua, mutta kun tarvitset halausta tai silitystä, saatko sen sanottua kumppanillesi? Hellyyden haluaminen voi olla vaikeampaa tunnistaa ja sanoa, mutta niin tärkeää. Hellyys voi olla kauniita sanoja, mutta myös selän rasvausta ja käsi kädessä kävelyä aurinkoisena iltana. Kaikki nämä asiat tekevät elämästä ihanan, niitä pitää uskaltaa pyytää ja joskus vaatiakin.
Nautitaan kesästä! Ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

Läsnäoloa ja ihanaa seksiä

Katselen kaunista kahvikuppiani ja makustelen kahviani rauhallisesti parvekkeen ikkunasta aukeavaa maisemaa katsellen. Tämä on minun päivittäinen läsnäoloharjoitukseni. Sain tietoisen läsnäolon harjoituksen työpsykologilta, kun minulla oli työssä stressiä ja uupumusta. Kaikki tuntui kaatuvan päälle palattuani töihin sairasloman jälkeen. Yhtäkkiä asioiden muistaminen tuntui hankalalta, hikoilukohtaukset kiusallisilta ja huono fyysinen kunto haittasi liikkumista. Rinnanpoistoleikkaus oli muuttanut ryhtiäni niin, että selkä meni jumiin ja ryhti oli niin huono, että piti siirtyä lättäpohjakenkiin. Sain läsnäoloharjoituksen kirjallisena mukaan; siinä oli monta kohtaa ja seurantaosio. Heitin paperin saman tien roskiin ja ajattelin, että ei tuo tyttö tiedä mitään minun haasteistani. Ohjeet kiukuttivat minua. Vuosien jälkeen muistin ohjeen ja aloin aamuisin nauttimaan kahvihetkestäni ajatuksella, että vaikka olisinkin kiireessä, yritän silti keskittyä hetkeen ja tulevaan ihanaan päivääni.

Miten läsnäolo onnistuu seksissä vai onnistuuko ollenkaan? Kuulen usein naisilta, että koti pitää olla täysin siivottu ja pyykit viikattuna ennen kuin voi rauhoittua harrastamaan seksiä. Monet kertovat, että siltikin ajatus saattaa kesken seksin livahtaa kotitöihin tai muihin tekemättömiin asioihin. Läsnäolo ei ole helppoa, mutta se on seksuaalisen nautinnon ydin. Läsnäolo omassa kehossa ja hetkessä, jonka jakaa kumppanin tai itsensä kanssa, on tärkeää. Läsnäolo tekee pienestäkin kosketuksesta merkittävän ja läheisen. Voit kokeilla kumppanisi kanssa, miltä tuntuu ohimennen hipaista huulilla hyvää huomenta -pusu tai suudella keskittyneesti kumppania ja hänen lämpimiä huuliaan ajatellen. Tunne on erilainen kuin silloin, kun arkiaamuna miettii jo päivän työtehtäviä ja lasten kouluun ehtimistä. Aina ei ehdi edes pikapusua antaa, kun on niin keskittynyt ehtimään ajoissa töihin. Lämmin suudelma rakkaalta kumppanilta rauhallisena hetkenä on eroottinen lahja, joka viestii läheisyydestä ja yhteydestä kahden aikuisen välillä. Lämmin suudelma voi myös tuntua ahdistavalta ja tunkeilevalta, jos oma keho ei ole valmis sitä vastaanottamaan, vaan kokee sen vaatimuksena tai toiveena seksistä. Kumppanin kanssa on hyvä puhua omista tuntemuksista ja odotuksista tai tarpeesta vain suudella ja nauttia siitä. Rento ja rauhallinen läsnäolo on arvokasta, varsinkin keholle, joka palautuu syöpähoidoista ja leikkauksesta. Keho kaipaa silloin usein lempeää ja turvallista kosketusta, ikään kuin hyvityksenä kaikelle ikävälle, jota se on joutunut kokemaan hoitojen aikana.

Miten sinun kehoasi on koskettu viime aikoina? Miten toivoisit kehoosi koskettavan? Minkälainen suhde sinulla on omaan kehoosi ja itseesi? Oletko tyytyväinen elämääsi tällä hetkellä? Näitä kysymyksiä on hyvä pohtia samalla kun rakentaa omaa seksielämää uudestaan sairauden jälkeen. Sairauden jälkeen keho ja mieli vaatiivat aikaa palautua ja asettua uuteen tilanteeseen. Kumppanin kanssa voi yhteistä eroottista elämää harjoitella kosketuksella. Voitte koskettaa toisianne niin kuin toivoisitte itseänne koskettavan. Kosketuksista ja niiden eroista on hyvä puhua yhdessä. Kosketuksessa on paljon voimaa ja energiaa, kun sille uskaltautuu antautumaan.
Ihania ja läsnäolevia läheisyyden hetkiä kaikille upeille naisille!

Miltä puolisosta tuntuu, kun vaimon naiseus muuttuu hankalaksi?

Aikaisemmin iloinen ja seksikäs nainen on menettänyt hehkunsa, ikään kuin säikähtänyt elämän hänelle järjestämää epäreilua yllätystä. Puolisoakin voi harmittaa, ettei elämä palautunutkaan entiselleen syöpähoitojen jälkeen. Tunteet voivat olla myös ristiriitaisia, koska elämän säilyminen on kuitenkin tärkeintä. Pettymyksestä ja surusta voi olla vaikea puhua yhdessä. Hoitojen sivuvaikutuksia on enemmän kuin vastaanotolla kerrotaan. On lyhytaikaisia sivuvaikutuksia kuten hiustenlähtö ja pidempiaikaisia henkisiä muutoksia joiden parantumisprosessi on pidempi. Muita sivuvaikutuksia, joiden kanssa täytyy oppia elämään, ovat limakalvojen kuivuminen ja seksihalujen vähentyminen. Henkiset muutokset eivät aina näy päällepäin, mutta voivat tuntua mielialan laskuna ja masennuksena.

Puolison pelot

Jääkö puolison peloille ja surulle tilaa? Tuleeko puoliso huomioiduksi riittävästi hoitojen aikana? Saako hän riittävästi tietoa? Tuntuu, että hoitojärjestelmämme keskittyy sairaan hoitamiseen fyysisesti terveeksi, mutta puoliso ja sairastuneen muu elämänlaatu eivät kuulu hoidon piiriin. Olisi hyvä, jos puolison kanssa voisi keskustella asioista ja omista tuntemuksista suoraan koko ajan. Puolisolle on hyvä antaa mahdollisuus kertoa omista ajatuksistaan myös lääkärin vastaanotolla. Puolisoa voi myös kannustaa hakemaan itselleen keskusteluapua. Puolison sairastuminen on kriisi, joka voi vaikuttaa työkykyyn. Tukea voi hakea myös pariterapiasta. Siinä molemmilla on mahdollisuus puhua rauhassa ja turvallisesti kaikista mieltä painavista asioista. Pariterapian voi aloittaa jo hoitojen aikana.

Korkokengät esille kaapista

Epävarmuus oman kehon toiminnasta voi kiukuttaa ja ärsyttääkin, mutta myös surettaa ja pelottaa. Voi tuntua kuin olisi petetty naisena. Ihana naiseus, josta aikaisemmin sai iloa ja itsevarmuutta, onkin nyt kipua ja pettymystä. Pystyäkseen nousemaan ylväänä korkokengille syöpähoitojen jälkeen nainen tarvitsee omaa tilaa ja kokonaisvaltaista hoitoa. Naisen sisäinen voima ja henkinen vahvuus ovat asioita, joiden palauttamiseen tarvitaan aikaa, rauhaa ja mahdollisesti keskusteluapua. Siihen ei riitä painonhallinnan ja oikea ruokavalion ohjaus, vaikka nekin ovat toki tärkeitä. Kadonneet vatsalihakset ja kiristävä leikkaushaava vaikuttavat toki ryhdin huononemiseen, mutta ne eivät ole ainoa syy. Uuden oman minäkuvan luominen voi olla vaikeaa ja se voi painaa hartioita lysyyn. Vaaditaan voimaa ja rohkeutta kohdata maailma uutena naisena. Voimaa tarvitaan, jotta saa selän suoraksi ja lantion iloisesti keinahtelemaan korkokengillä kulkiessa. Oman kehon tuoma ilo ja energia auttavat löytämään uudenlaista ihanaa ja nautinnollista naiseutta. Seksuaaliterapeutin kanssa voi pohtia ja saada tukea omaan naiseuteen.
Henkinen korsetti kuntoon ja korkokengät kaapista esiin voisi olla tulevan kevään tavoitteemme, siskot!

Eriikan nettisivut