Siirry suoraan sisältöön

Lymfaturvotus

Käsivarsi turpoaa, pistelee ja kihelmöi. Eikö tähän auta mikään? Et ole yksin. Sama viheliäinen vaiva kiusaa jopa joka kolmatta rintasyöpäleikkauksen jälkeen. Lymfaturvotus ja imunestekierron häiriöt ovat yksi yleisimmistä rintasyöpäleikkauksen jälkeisistä ikävistä sivuvaikutuksista. Tyypillisin syy on leikkaus, jossa on jouduttu poistamaan imusolmukkeita, mutta lymfaongelmia syntyy myös ilman imusolmukepoistoja, jos imusuonisto vaurioituu leikkauksesta tai sädehoidoista.

Psyykkinen hyvinvointi

Syöpädiagnoosi tulee useimmille shokkina. Syöpä jysähtää keskelle arkielämää, sairaus sekoittaa omat ja läheisten suunnitelmat. Usein sairastuminen tapahtuu jo valmiiksi kuormittavassa elämänvaiheessa, kesken lapsiperheen kiireisen arjen, vaikeassa työtilanteessa, omien ikääntyvien vanhempien avuntarpeen kuormittaessa omaakin elämää. Oikeastaan syövälle ei ole koskaan oikeaa aikaa. Syöpä tulee aina väärään aikaan.

Fyysinen hyvinvointi

Hoitojen aikana ei useimmiten jaksa liikkua normaaliteholla. Rasituksen sietokyky alenee, ja se on hyvä ottaa huomioon. Liikuntaa ei kuitenkaan tarvitse vältellä rintasyöpähoitojen aikana. Liikunnalla on monta tärkeää roolia. Hoitojen aikana se auttaa sivuoireista toipumisessa, pienentää taudin uusiutumisen riskiä ja kuntouttaa. Monet tuskailevat painonnousun kanssa hormonilääkityksen kanssa ja ravitsemus mietityttää.

Kuntoutumista tukevat kurssit

Kuntoutumisen tueksi järjestetään eri puolilla Suomea kursseja. Osa on yksilökursseja, joukossa on myös pari- ja perhekursseja. Tältä sivulta pääset hakemaan itsellesi sopivaa kurssia Syöpäjärjestöjen ja Kelan valikoimasta ja löydät myös tietoa tuetuista lomista.