Siirry suoraan sisältöön

Kuntoutumista tukevat kurssit

Kuntoutumisen tueksi järjestetään eri puolilla Suomea kursseja. Osa on yksilökursseja, joukossa on myös pari- ja perhekursseja. Tältä sivulta pääset hakemaan itsellesi sopivaa kurssia Syöpäjärjestöjen ja Kelan valikoimasta ja löydät myös tietoa tuetuista lomista.

Syöpäjärjestöjen kurssit

Syöpäpotilaille järjestetään kuntoutuskursseja. Kursseja järjestävät maakunnalliset syöpäyhdistykset ja valtakunnalliset potilasjärjestöt joko itse tai yhdessä kuntoutuskeskusten kanssa. Kursseilta saa vertaistukea ja siellä pääsee keskustelemaan myös ammattilaisten kanssa. Monilla kursseilla on lisäksi jokin teema, melonta, tanssiterapia tai taideterapia. Kurssit ovat maksuttomia ja niihin voi hakea mistä päivän Suomea tahansa, järjestäjästä riippumatta. Tutustu kurssitarjontaan ja hakuohjeisiin osoitteessa: https://www.kaikkisyovasta.fi/hoito-ja-kuntoutus/kuntoutus/kuntoutuskurssit/ Videon alta löydät Rintasyöpäyhdistyksen järjestämät kurssit.

 

Terveyttä ja hyvinvointia edistävä etäkurssi

Milloin: maanantaisin 4.3.-29.4. klo 16.30-18

Missä: Etäkurssi Teamsin välityksellä

Kurssilta saat tietoa, keinoja ja vertaistukea terveellisten elintottumusten ja hyvinvoinnin edistämiseksi omassa arjessasi. Kurssilla tunnistetaan omia vahvuuksia ja voimavaroja sekä löydetään keinoja hyödyntää niitä arjessa. Kurssi rohkaisee tekemään pieniä hyviä päätöksiä arjessa. Kurssilla käytetään
toiminnallisia menetelmiä.

Haku vuoden 2024 kurssille on päättynyt.

Lisätietoja kurssista: Neuvontahoitaja Tiina Huhtanen p. 040 146 3750, Rintasyöpäyhdistys ja neuvontahoitaja Satu Forsström p 050 408 8420, Etelä-Suomen Syöpäyhdistys

Omakuvamatka minuun -viikonloppukurssi 19.-21.4.2024

Milloin? Viikonloppukurssi 19.-21.4.2024

Missä? Helsinki, Rintasyöpäyhdistyksen toimisto, 3 krs. kokoushuone Cassiopeija. Nordenskiöldinkatu 18 A.

Kenelle? Kurssi on suunnattu rintasyöpään sairastuneille, jotka haluavat käsitellä kuvaamisen,
kirjoittamisen ja keskustelun avulla omia ajatuksia ja kokemuksia. Syöpään sairastumisesta on hyvä olla
kulunut vähintään 6–12 kuukautta, koet että jaksat käsitellä asiaa ja osallistut kurssille koko viikonlopun ajan.

Mitä? Kuvaten ja kirjoittaen tehdään yhteistä matkaa itseemme. Kuka olen, mitä haluan, kenen silmin
itseäni katson? Omakuvamatka-kurssilla ei suoriteta eikä vertailla, kaikki tehdään vain itseä varten. Kurssilla tavoitellaan oman minäkuvan eheyttämistä rintasyöpäkokemuksen jälkeen. Omaa elämäntarinaa kirjoittaen pääsemme lähemmäksi itseämme ja tätä päivää. Kuvia otetaan omalla kameralla tai älypuhelimella, erityistaitoja ei tarvita.

Kurssiohjelma sisältää perjantaina iltapalan, lauantaina lounaan ja päiväkahvin sekä sunnuntaina lounaan ja päiväkahvin.

Ohjaaja: Valokuvaaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja Leena Louhivaara

Hakuohjeet: Kurssille haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Hakuaika kurssille päättyy 5.4.2024.

Kurssille valitaan 10 osallistujaa hakemuksen ja/tai haastattelun perusteella.

Osallistuminen kurssille on maksutonta. Mahdolliset matkat sekä majoituksen kurssilainen varaa ja maksaa itse.

Perhekurssi levinnyttä rintasyöpää sairastaville

Aika: 10.–14.6.2024

Paikka: Meri-Karinan hyvinvointikeskus, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku

Kenelle?
Kurssi on tarkoitettu perheille, joissa toinen vanhemmista sairastaa levinnyttä rintasyöpää ja perheessä on alaikäisiä lapsia.

Mitä?
Kurssilla saatte tukea koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen, kun vakava sairaus on jatkuvasti läsnä. Lapsille ja vanhemmille on sekä yhteistä, että omaa ohjelmaa. Tapaatte muita samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia perheitä. Vertaistuen, luentojen sekä yhteisen tekemisen avulla lisätään myös läheisten ymmärrystä sairastavan tilanteesta sekä saatte kokemuksen siitä, että perheenne ei ole yksin haastavassa tilanteessa. Kurssilla saatte hengähdystauon arjesta ja mahdollisuuden virkistykseen turvallisessa ympäristössä.

Ohjaaja
Kurssin ohjaajina toimivat sairaanhoitajat ja lapsiperhekoordinaattori. Kurssin ohjelmassa on mukana lisäksi muita asiantuntijoita ja lastenohjaajia.

Hakuohjeet
Kurssille haetaan täyttämällä sähköinen tai paperinen hakulomake. Paperinen hakulomake postitetaan osoitteeseen: Lounais-Suomen Syöpäyhdistys / kurssitoimisto, Seiskarinkatu 35, 20900 Turku. Hakuaika päättyy 10.5.2024.

Täytä sähköinen hakemuslomake

Lataa hakemuslomake (pdf)

Kurssille valitaan 10 perhettä hakemuksen perusteella. Osallistuminen kurssille on maksutonta.

Lisätietoja

Meri-Karinan kurssitoimisto, kurssi@lssy.fi, puh. 02 2657610
Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, toimisto@europadonna.fi, puh. 040 1463750

Liikkeellä elämässä -tanssiliiketerapeuttinen kurssi syöpään sairastuneille

Milloin? 10 kertaa torstaisin 12.9.2024 alkaen, klo 17-18.30

Missä? Helsinki, Kaapelitehdas

Kenelle?

Kurssi on suunnattu syöpään sairastuneille, jotka haluavat käsitellä liikkeen ja keskustelun avulla omia ajatuksia ja kokemuksia. Syöpään sairastumisesta tai diagnoosin saamisesta on kulunut vähintään 6–12 kuukautta, koet että jaksat käsitellä asiaa ja osallistua kaikille ryhmäkerroille. Liikkuminen kurssilla ei ole fyysisesti raskasta, mutta jokaisen tulee pystyä liikkumaan itsenäisesti, istuutumaan lattialle ja nousemaan ylös.

Mitä?

Tanssi-liiketerapia on kehon, liikkeen ja keskustelun yhdistävä luova taideterapiamuoto. Kurssin ohjaajana toimii koulutettu tanssi-liiketerapeutti. Tanssi-liiketerapia ei edellytä liikunnallisia tai tanssillisia taitoja ja se soveltuu kaikenikäisille.

Tanssi-liiketerapia vahvistaa kehon ja mielen yhteyttä. Se voi edistää mielialan kohentumista ja ystävällisempää suhtautumista omaan kehoon. Sen kautta voi löytyä uudenlainen suhde omaan liikkumiseen. Kurssilla pääsee käsittelemään ajatuksia ja tunteita keskustelun ja liikkeen avulla, oppii kuuntelemaan kehon viestejä sekä lepäämään ja rentoutumaan. Kurssi voi myös vahvistaa minäkuvaa syöpähoitojen muuttamassa kehossa.

Ohjaajat

Tanssi-liiketerapeutti

Hakuohjeet

Kurssille valitaan 10 osallistujaa hakemuksen ja haastattelun perusteella. Osallistuminen kurssille on maksutonta. Hakuaika päättyy 30.6.2024. Täytä sähköinen hakulomake.

Lisätietoa: Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry, toimisto@europadonna.fi, puh. 040 5195210.

Tuetut lomat

Tule rentoutumaan, keräämään voimia ja virkistymään Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:n ja Maaseudun terveys- ja lomahuolto ry:n järjestämälle lomalle.

Vertaislomien tavoitteena on, että lomalaiset virkistyvät, tapaavat toisia samassa tilanteessa olevia sekä saavat vertaistuen ja lomaohjelman kautta voimavaroja arkeen. Lomalla on mahdollisuus osallistua ohjattuihin toimintatuokioihin oman jaksamisen ja toimintakyvyn mukaisesti. Lomalla on mukana myös Rintasyöpäyhdistyksen vertaistukija ja lomaohjelmaan sisältyy vertaistukikeskusteluja.

Vertaisloma levinnyttä rintasyöpää sairastaville

Aika: 23.4.–28.4.2023
Paikka: Lehmirannan lomakeskus
Hakeminen: Sähköinen hakulomake MTHL ry:n sivuilla. Hakuaika päättyy 3.3.2024. Täytä hakemustiedot ja perustelut huolellisesti! Sinun ei tarvitse olla Rintasyöpäyhdistyksen jäsen, mutta hakemuksesta tulee käydä ilmi että olet kohderyhmää. Kutsu lomalle valituille tulee antamaasi sähköpostiin (tai kirjeenä) MTLH:sta noin kaksi kuukautta ennen lomaa. MTLH ei ilmoita kielteisestä päätöksestä.

Omavastuu ja mitä loma sisältää

Loman omavastuuosuus on aikuisilta 25 euroa/vrk eli yhteensä 125 euroa. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajan ohjelma sekä lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö.

Vertaisloma lapsiperheille, joissa sairastetaan rintasyöpää

Aika: 14.7.–19.7.2023
Paikka: Kuortaneen urheiluopisto
Hakeminen: Sähköinen hakulomake MTHL ry:n sivuilla. Hakuaika päättyy 14.4.2024.  Täytä hakemustiedot ja perustelut huolellisesti! Sinun ei tarvitse olla Rintasyöpäyhdistyksen jäsen, mutta hakemuksesta tulee käydä ilmi että olet kohderyhmää. Kutsu lomalle valituille tulee antamaasi sähköpostiin (tai kirjeenä) MTLH:sta noin kaksi kuukautta ennen lomaa. MTLH ei ilmoita kielteisestä päätöksestä.

Lapsiperheiden lomilla ohjelma sisältää perheen yhteistä ohjelmaa, eri-ikäisille lapsille suunnattua toimintaa, vanhemmille suunnattuja ryhmäkeskusteluja sekä perheen 1-4 vuotiaille lapsille maksutonta lastenhoitopalvelua yhteensä 4 x 2 h.

Omavastuu ja mitä loma sisältää
Loman omavastuuosuus on 25 €/vrk aikuisilta eli 125 euroa/aikuinen. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta.
Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, ryhmäkohtainen ohjelma, yleinen vapaa-ajanohjelma, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö.

Lisätiedot

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry toimisto@europadonna.fi tai Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto lomat@mtlh.fi

Kelan sopeutumisvalmennuskurssit

Myös Kela järjestää sopeutumisvalmennusta rintasyöpäpotilaille. Kursseja on runsaasti eri puolilla Suomea ympäri vuoden, ja valikoimassa on sekä yksilö- että parikursseja. Kuntoutukseen voi hakeutua hoitojen loppuvaiheessa tai myöhemmin seuranta-aikana, yksilöllisen tilanteen mukaan. Kurssihakemusta varten tarvitaan lääkärinlausunto. Kuntoutuskurssit ovat maksuttomia ja sinulla saattaa olla oikeus myös kuntoutusrahaan kurssin ajan. Lisää tietoa Kelan syöpää sairastavien sopeutumisvalmennuskursseista saat Kelan sivuilta: https://www.kela.fi/syopasairaudet-sopeutumisvalmennuskurssit