Siirry suoraan sisältöön

Tietoa rintasyövästä

Rintasyöpä ei ole vain yksi sairaus, vaan sillä on monta hyvin erilaista muotoa. Toiset rintasyövät ovat aggressiivisia, ja toiset eivät vuosikymmeniin aiheuta vaaraa. Tutustu rintasyövän oireisiin ja omiin rintoihisi, jotta tunnistat muutokset. Rintojen epäilyttävät muutokset tulee aina tutkia, jotta selviää onko kysessä hyvänlaatuinen muutos, kuten kysta tai rasvapatti, vai rintasyöpä.

Hoitopolku

Kun rintasyöpädiagnoosi on varmistunut, alkaa hoitopolku joka yleensä kulkee kuin juna. Hoidot suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti rintasyövän koon, tyypin ja levinneisyyden mukaan. Useimmiten rintasyövän hoito alkaa leikkauksella, jonka jälkeen annetaan tarvittaessa solunsalpaaja- eli sytostaattihoito, sädehoito ja hormonihoito.

Levinnyt rintasyöpä

Levinnyt rintasyöpä tarkoittaa syöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä muualle kehoon. Levinnyt rintasyöpä on nykykäsityksen mukaan parantumaton sairaus, mutta hoidoilla taudin etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää vuosiksi. Levinneen rintasyövän hoidossa tavoitellaan pitkää ja laadukasta elämää syövän kanssa.

Levinnyt rintasyöpä herättää aina paljon kysymyksiä. Tällä sivustolla pyritään tarjoamaan apua ja tukea vastaamalla joihinkin kysymyksiin, joita todennäköisesti pohdit.

Miesten rintasyöpä

Miesten rintasyöpä on harvinainen sairaus ja usein diagnoosi viivästyy koska potilas tai lääkäri eivät osaa epäillä syöpää. Vuosittain Suomessa 20-30 miestä sairastuu rintasyöpään. Miehet ovat sairastuessaan hieman naisia vanhempia, keskimäärin 70-vuotiaita, mutta rintasyöpä voi kuitenkin kehittyä jo nuorelle, alle 30-vuotiaalle miehelle. Rinnan alueen muutokset kannattaa aina näyttää lääkärille, sillä rintasyövän mahdollisimman varhainen toteaminen ja hoito parantavat ennustetta. Kuten naisillakin, myös miehillä useimmat rinnan muutokset ovat hyvälaatuisia.

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän mammografiaseulontaan kutsutaan Suomessa 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Seulonnan tavoitteena on vähentää rintasyövän aiheuttamia kuolemia. Seulonnan järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet. Kannustamme jokaista kutsun saanutta osallistumaan maksuttomaan seulontaan!

Rintasyöpä - miten selviän?(avautuu uudessa ikkunassa)

Tarvitsetko apua arjen järjestämiseen tai toivotko tukea voimakkaiden tunnereaktioiden kanssa? Mietitkö, miksi käyttäydyt niin kuin käyttäydyt tai miten voisit helpottaa läheisesi oloa? Tukea rintasyöpään -sivuston tarkoitus on johdattaa sinut sairauteen liittyvien asioiden ja avun äärelle. Jos sinusta tuntuu, että sivuston tarjoama apu ei riitä, hae lisätukea sivustolla vinkattujen tahojen kautta. Et ole yksin. Hyödynnä sivustoa juuri sinulle sopivin tavoin ja vinkkaa siitä myös lähipiirillesi.

Liity jäseneksi(avautuu uudessa ikkunassa)

Liity rintasyöpään sairastuneiden oman yhteisön, Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:n jäseneksi!