Siirry suoraan sisältöön

Hoitopolku

Kun rintasyöpädiagnoosi on varmistunut, alkaa hoitopolku joka yleensä kulkee kuin juna. Hoidot suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti rintasyövän koon, tyypin ja levinneisyyden mukaan. Usein rintasyövän hoito alkaa leikkauksella, jonka jälkeen annetaan tarvittaessa solunsalpaaja- eli sytostaattihoito, sädehoito ja hormonihoito. Kaikkia hoitoja ei tule kaikille ja nykyisin yhä useammin aloitetaan kasvainta pienentävällä sytostaattihoidolla.

Voidaanko syöpäni parantaa?
Miten valmistaudun leikkaukseen?
Entä jos sairastun uudestaan?

Rintasyöpähoitojen aikana mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä ja kaikkea ei tule edes ajatelleeksi. Koostimme listan kysymyksiä avuksi ja muistin tueksi lääkärikäyntejä varten. Opas sopii käytettäväksi koko hoitopolun ajan.

Pdf-muotoisen oppaan voit ladata tästä:
Tukea rintasyöpäpotilaan lääkärikäynneille

Rintasyöpähoidon vaiheet

Rintasyöpähoidot suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti. Hoitoina on leikkaus, lääkehoidot kuten solunsalpaaja- eli sytostaattihoidot ja syöpätyypin mukaiset täsmälääkkeet, sädehoito ja hormonaalinen hoito, jos syöpä on hormonipositiivinen. Perinteisesti leikkaus on ollut ensimmäinen hoitopolun vaihe, mutta nykyisin yhä useammin aloitetaan lääkehoidolla. Lue lisää hoitomuodoista:

Leikkaus

Sytostaattihoidot

Sädehoito

Hormonihoidot

Korjausleikkaukset

Rintaproteesit

Luento: Varhaisvaiheen rintasyövän diagnosointi ja hoitopolku

Hoitopolut eri sairaaloissa

Osa syöpäsairaaloista on koonnut nettisivuilleen rintasyövän hoitopolkuja, joista voi tutustua tarkemmin hoitojen tyypilliseen etenemiseen. Hoitopoluilla usein esitetään hoidon alkavan perinteiseen tapaan leikkauksella, mutta nykyään yhä useammin aloitetaankin lääkehoidolla (neoadjuvanttihoito).

Linkit

Rintasyövän valtakunnallinen hoitosuositus, Suomen Rintasyöpäryhmä ry

Tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla

Terveyskylän Syöpätalo Syöpätalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä eTerveyspalvelu, jonka ovet ovat aina auki.

Rintasyöpäpotilaan opas. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas

Syöpä, kutsumaton vieras Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas

Kun mitään en jaksa. Fatigue eli hoitoväsymys. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas

Selviytyjän matkaopas. Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas

Psyykkinen hyvinvointi