Siirry suoraan sisältöön

Sytostaattihoidot

Sytostaatti- eli solunsalpaajahoito estää syöpäsolujen kasvamista ja jakaantumista. Kun rintasyöpä on leikattu pois, ei voida varmuudella sanoa, onko kehossa vielä yksittäisiä syöpäsoluja. Siksi syövän tyypin ja aggressiivisuuden perusteella suunnitellaan solunsalpaajahoito, jos sen katsotaan hyödyttävän potilasta ja näin pyritään ehkäisemään syövän uusimista. Sytostaatit vaikuttavat myös terveisiin soluihin, ja siitä johtuvat sivuoireet, kuten yleiskunnon heikkeneminen ja hiustenlähtö. Sivuvaikutuksia voidaan hoitaa ja ne ovat hyvin yksilöllisiä.

Tyypillisesti rintasyöpään annetaan kuusi kertaa sytostaatteja, kolmen viikon välein. Sytostaatit annetaan syöpäpoliklinikalla tiputuksena. Tavallisin yhdistelmä on kolme kertaa doketakseli-hoito ja sitten kolme kertaa CEF (syklofosfamidi, epirubisiini, fluorourasiili -yhdistelmä). Eri lääkkeitä on kuitenkin paljon, ja hoitosuunnitelmat ovat yksilöllisiä. HER2-positiivista rintasyöpää sairastavilla sytostaattihoitoon yhdistetään trastutsumabi-täsmälääke.

Rintasyövän hoito voidaan joskus myös aloittaa sytostaateilla, ja leikkaus tehdään vasta lääkehoidon jälkeen. Tätä kutsutaan neoadjuvanttihoidoksi. Neoadjuvanttihoitoa käytetään erityisesti potilailla, joilla syöpä on levinnyt paikallisesti rinnan tai kainalon alueella, tai joilla on inflammatorinen eli tulehduksellinen rintasyöpä. Jos kasvain on hyvin suuri, sitä voidaan pienentää leikkaukseen soveltuvaksi antamalla ensin sytostaatteja.
Artikkeli: Rintasyövän neoadjuvanttihoito –  entä jos hoitoni ei alakaan leikkauksella

Haittavaikutukset

Tavallisia sytostaattien haittavaikutuksia ovat mm.

  • yleiskunnon lasku ja väsymys
  • lihas- ja luustokivut ja särky
  • limakalvovauriot, kuivuminen
  • vatsavaivat kuten närästys, ripuli, ummetus, turvotus
  • pahoinvointi, etova olo , ruokahaluttomuus
  • haju- ja makuaistin muutokset
  • veriarvojen muutokset ja tästä johtuva infektioherkkyys
  • hiusten lähtö, kynsivauriot
  • ”sytoaivot”, aivoväsymys
  • hermovauriot, neuropatia

Oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja kaikki eivät saa kaikkia haittoja. Pahimmillaan oireet ovat usein noin 3-7 päivän kuluttua tiputuksesta. Eri lääkeaineiden haitat poikkeavat toisistaan, esim doketakseli aiheuttaa harvoin pahoinvointia, mutta CEFin aikana se on tavallisempaa. Hiukset alkavat tippua suurimmalla osalla 2 viikon kuluttua ensimmäisestä sytostaattihoidosta.

Ota kipulääkkeet ja pahoinvointilääkkeet mieluummin liian herkästi kuin liian myöhään. Pahaksi yltynyt pahoinvointi tai kipu on vaikeampi saada taltutettua.

Linkkejä

Donnat vinkkaa -sivulta löydät vertaisten kokemusperäisiä neuvoja lääkehoidoista selviytymiseen.

Rintasyövän solunsalpaajahoito, Terveyskylä

Hoida hampaat, hoivaa kipeää suuta Rinnakkain-lehti 3/2021

Syöpäpotilaan suunhoito, Hammaslääkäriliitto