Siirry suoraan sisältöön

Sytostaattihoidot

Sytostaatti- eli solunsalpaajahoito estää syöpäsolujen kasvamista ja jakaantumista. Kun rintasyöpä on leikattu pois, ei voida varmuudella sanoa, onko kehossa vielä yksittäisiä syöpäsoluja. Siksi syövän tyypin ja aggressiivisuuden perusteella suunnitellaan solunsalpaajahoito, jos sen katsotaan hyödyttävän potilasta ja näin pyritään ehkäisemään syövän uusimista. Sytostaatit vaikuttavat myös terveisiin soluihin, ja siitä johtuvat sivuoireet, kuten yleiskunnon heikkeneminen ja hiustenlähtö. Sivuvaikutuksia voidaan hoitaa ja ne ovat hyvin yksilöllisiä.

Tyypillisesti rintasyöpään annetaan kuusi kertaa sytostaatteja, kolmen viikon välein. Sytostaatit annetaan syöpäpoliklinikalla tiputuksena. Tavallisin yhdistelmä on kolme kertaa doketakseli-hoito ja sitten kolme kertaa CEF (syklofosfamidi, epirubisiini, fluorourasiili -yhdistelmä). Eri lääkkeitä on kuitenkin paljon, ja hoitosuunnitelmat ovat yksilöllisiä. HER2-positiivista rintasyöpää sairastavilla sytostaattihoitoon yhdistetään trastutsumabi-täsmälääke.

Rintasyövän hoito voidaan joskus myös aloittaa sytostaateilla, ja leikkaus tehdään vasta lääkehoidon jälkeen. Tätä kutsutaan neoadjuvanttihoidoksi. Neoadjuvanttihoitoa käytetään erityisesti potilailla, joilla syöpä on levinnyt paikallisesti rinnan tai kainalon alueella, tai joilla on inflammatorinen eli tulehduksellinen rintasyöpä. Jos kasvain on hyvin suuri, sitä voidaan pienentää leikkaukseen soveltuvaksi antamalla ensin sytostaatteja.
Artikkeli: Rintasyövän neoadjuvanttihoito –  entä jos hoitoni ei alakaan leikkauksella

Haittavaikutukset

Tavallisia sytostaattien haittavaikutuksia ovat mm.

 • yleiskunnon lasku ja väsymys
 • lihas- ja luustokivut ja särky
 • limakalvovauriot, kuivuminen
 • vatsavaivat kuten närästys, ripuli, ummetus, turvotus
 • pahoinvointi, etova olo , ruokahaluttomuus
 • haju- ja makuaistin muutokset
 • veriarvojen muutokset ja tästä johtuva infektioherkkyys
 • hiusten lähtö, kynsivauriot
 • ”sytoaivot”, aivoväsymys
 • hermovauriot, neuropatia

Oireet ovat hyvin yksilöllisiä ja kaikki eivät saa kaikkia haittoja. Pahimmillaan oireet ovat usein noin 3-7 päivän kuluttua tiputuksesta. Eri lääkeaineiden haitat poikkeavat toisistaan, esim doketakseli aiheuttaa harvoin pahoinvointia, mutta CEFin aikana se on tavallisempaa. Hiukset alkavat tippua suurimmalla osalla 2 viikon kuluttua ensimmäisestä sytostaattihoidosta.

Ota kipulääkkeet ja pahoinvointilääkkeet mieluummin liian herkästi kuin liian myöhään. Pahaksi yltynyt pahoinvointi tai kipu on vaikeampi saada taltutettua.

Donnien vinkit selviytymiseen

Keräsimme facebookin Rinnakkain-vertaisryhmästä jo hoidot kokeneiden vinkkejä sytostaattihoitojen ajalle. Myös syöpäsairaanhoitajaltasi saat ohjeita ja vinkkejä sivuoireiden hoitoon. Yleensä mahdolliset haitat ja niiden ehkäisy ja helpottaminen käydään perusteellisesti läpi ensimmäisellä tiputuskerralla. Muista myös, että kaikki eivät saa kaikkia haittoja, ja voimakkuus vaihtelee paljon.

Ennen hoitoja

Lakkaa kynnet, kynsilakka suojaa kynsiä vaurioitumisella. Muista varpaankynnet! Värillä ei ole väliä. Geelikynnet toimivat hyvin, niitä ei tarvitse poistaa.

Hampaat on hyvä hoitaa kuntoon ennen syöpähoitoja. Sytostaattien aikana ei infektioriskin vuoksi mielellään esim. paikata hampaita, puhumattakaan isommista operaatioista.

Mitä söisin, jos mikään ei maistu?

Jos etova olo ja vaivaa ja makuaisti on kadoksissa, kokeile näitä:

 • kylmät pienet syötävät ja juotavat: nakit, suolakurkku, hapankorput, raastesalaatti, oliivit, metwurstisiivut, suolakeksit, suolapähkinät.
 • kylmää ja raikasta: pakastemarjat, smoothiet, mustikat, jäiset viinirypäleet, banaaniviipaleet tai mandariinilohkot, vauvojen hedelmäsoseet
 • kaurapuuro hunajalla ja pakastemustikoilla, manna- ja riisipuuro, mehukeitto, vispipuuro, pinaattikeitto, kasvissosekeitot, gazpacho
 • maustamaton jugurtti ja piimä, rahka, raejuusto
 • salmiakki, hapankaali, happamat mehut, munakkaat, proteiinivanukkaat tuoreilla marjoilla, ruisleipä ja maksapasteija
 • tuoreet mintunlehdet pureskeltuna tai teenä helpottavat pahoinvointia

Juo paljon! Vettä ja kivennäisvettä, sitruunalla maustettuna voi maistua paremmin. Ananasmehu, karpalomehu, omenamehu sellaisenaan tai kivennäisvedellä laimennettuna.

Kannattaa välttää sytojen aikana lempiruokia, etteivät ne myöhemmin ällötä.

Vatsansuojalääkkeeseen saa myös resptin hoitavalta lääkäriltä, sitä kannattaa käyttää tarpeen mukaan.

Vinkit limakalvojen ja ihon hoitoon

Purskuttelu ja kurlaa aina syönnin jälkeen suolavedellä: Liuota litraan kuumaa vettä 1 tl suolaa ja 1 tl soodaa, säilytä jääkaapissa. Suolavedessä voi myös liottaa sormenpäitä, jos kynsinauhat alkavat tulehtua.

Viilennetty kamomillatee hoitaa suun limakalvoja.

Imeskele doketakselihoidon aikana jääpaloja tai mehujäätä (näitä saa usein sairaalasta).

Kosteuta itseäsi jatkuvasti sekä sisä- että ulkopuolelta, eli veden juontia ja rasvausta. Kaikki – ihan kaikki – kuivuu sytojen aikana. Kostutustipat silmiin, a-vitamiinitippoja nenään, ihon rasvaus, Bepanthen-imeskelytabletit ja Aftex-suuvesi Biotene-geeli ja hammastahna. Ceridal-öljyä voi käyttää joka paikkaan.

Pidä huolta itsestäsi

Anna itsellesi lupa huilata. Vaikkei se näy ulos niin sinut on silti myrkytetty. ”Nukuin paljon ja opettelin lepäämään ja palautumaan.”

Uskalla pyytää apua ja opettele ottamaan apua vastaan. Ulkoile joka päivä, edes hiukan. Tee mukavia asioita aina kun jaksat

Mistä voisit tänään iloita?

Kirjastosta voi pyytää Celia-tunnukset, joilla saa enemmän äänikirjoja käyttöön unettomia öitä varten.

Ulkoilu auttaa kaikkeen: luukipuun, ahdistukseen, pahoinvointiin. ”Joskus en kyennyt kun pariksi minuutiksi portaille, mutta happi teki hyvää.” 

Muista, että tämä on ajanjakso elämässäsi, se loppuu ja tämän jälkeen normaali elämä jatkuu taas. Kannattaa pitää oirepäiväkirjaa.

Mindfulness ja meditaatio. Itsemyötätunto ja kiitollisuuden ylläpitäminen joka päivä. Ole hyvä itsellesi. Ota vastaan apu ja myötätunto.

”Kelpaan, riitän ja opin sanomaan ei asioille ja ihmisille jotka söivät energiaani.”

Linkkejä

Rintasyövän solunsalpaajahoito, Terveyskylä

Hoida hampaat, hoivaa kipeää suuta Rinnakkain-lehti 3/2021

Syöpäpotilaan suunhoito, Hammaslääkäriliitto