Kompressiotuotteet

Lymfaattisen turvotuksen hoitona on ensisijaisesti lääkinnällinen elastinen kompressiohiha ja mahdollisesti myös hansikas tai näiden yhdistelmä. Nämä mitoitetaan ja sovitetaan yksilöllisesti. Kompressiohihan paine on suurin sormien puolella ja kevenee asteittain alhaalta ylöspäin kohti vartaloa. Paine tehostaa imusuoniston toimintaa estän lymfanesteen takaisinvirtauksen kudoksissa sekä pehmentäen kovettunutta turvotusaluetta. Kompressiohansikasta käytetään kämmenen ja sormien turvotuksen hoitoon hihan lisänä.

Kompressiohoidon tavoitteet:

  • Ennaltaehkäisy
  • Ylimääräisen nesteen poistaminen elimistöstä
  • Tulehduksen vähentäminen
  • Kivun vähentäminen

Kompressiotuotteet voidaan valmistaa eri mittaisiksi sekä useista eri materiaaleista. Kompressiohihan ja -hansikkaan puristusvoima sekä pituus määräytyvät hoitavan yksikön suosituksen mukaisesti sekä asiakkaan oireiden ja otettujen mittojen perusteella.
Kompressiotuotteiden mitat otetaan mieluiten aamulla tai aamupäivän aikana, jolloin turvotus on vähäisintä. Yksilöllisesti mitoitetut kompressiotuotteet luovutetaan asiakkaalle pääsääntöisesti mitanoton ja sovituksen jälkeen, mittatilauksena valmistetut 1 - 3 viikon kuluttua mitanotosta.

Hoitotuloksen kannalta on olennaista, että kompressiotuotteen mitoitus on jatkuvasti oikea. Siksi on tärkeää tarkistaa mitat aina uutta tuotetta hankittaessa tai jos hiha/hanska tuntuu liian tiukalta tai löysältä. Kompressiotuotteiden puristusvoima ja elastisuus säilyvät päivittäisessä käytössä noin 4-6 kuukautta ja ne täytyy uusia aina kun ne ovat menettäneet puristusvoimansa.

  • Pyörökudotut painetekstiilit ovat esteettisiä ja saumattomia. Niitä saa standardikokoisina ja mittatilaustyönä valmistettuina. Niiden ihoystävällisen materiaalin ja kudontatekniikan ansiosta ihon ja tekstiilin väliin ei muodostu kosteutta.
  • Laakakudotut painetekstiilit hankitaan pääsääntöisesti mittojen mukaan valmistettuina. Ne toimivat hyvin lymfaattisen turvotuksen hoidossa, koska soveltuvat suuriin ympärysmittojen muutoksiin.

Kompressiotuotteiden käyttöohjeita

Kompressiotuotteiden käyttö aloitetaan tarvittaessa vähitellen, jotta keholle jää aikaa tottua puristukseen ja sen vaikutuksiin. Kompressiotuotteet puetaan päälle mahdollisimman pian heräämisen jälkeen, jolloin turvotus on vähäisimmillään. Tahmeapintaiset kumihanskat ja erilaiset pukemisen ja riisumisen apuvälineet helpottavat kompressiotuotteiden pukemista ja pois ottamista huomattavasti.

Tuotteiden päivittäinen pesu on tärkeää, sillä se palauttaa hoitotehon ja pidentää käyttöikää. Kompressiotuotteet pestään joko käsin tai koneessa hienopesuohjelmalla 40 °C. Pesussa ei saa käyttää huuhtelu-, tahranpoisto-, eikä valkaisuaineita. Tuotteet kuivataan huoneenlämmössä liiallista venyttämistä välttäen.

Kompressiotuotteita käytetään aina hereillä ollessa, hoitoon vahvasti sitoutuen. Kompressiohoidon käytölle nukkuessa tai levossa ei ole estettä, mutta tuotteen voi poistaa tai kompressiotasoa laskea, jos se tuntuu epämukavalta. Kompressiosidos voi korvata yökompressiotuotteen.