Siirry suoraan sisältöön

Rintasyövän oireet

Kyhmy rinnassa on yleisin rintasyövän oire ja se voi löytyä myös kainalosta. Valtaosa rinnoissa olevista kyhmyistä on hyvänlaatuisia muutoksia, esimerkiksi nesterakkuloita eli kystia. Kun tunnustelet rintasi säännöllisesti, tunnistat uudet kyhmyt ja muut epätavalliset oireet.

10 faktaa varhaisvaiheen rintasyövästä

Täältä löydät perustiedot rintasyövästä, sen diagnoosista ja hoidosta sekä rintasyöpäsanaston auttamaan tutkimusten ja diagnoosin ymmärtämisessä.

Perinnöllisyys

Syöpä ei periydy, mutta riski sairastua syöpään voi periytyä. Noin 30 prosenttiin kaikista rintasyöpätapauksista arvellaan liittyvän perinnöllinen tausta ja yksittäisen geenivirheen aiheuttamia rintasyöpiä on 5-10 %. Tunnetuista geenimutaatioista osa aiheuttaa korkean riskin ja osa kohottaa riskiä kohtalaisesti.

Diagnoosi

Todettiinko sinulla rintasyöpä?

Ole rauhallinen; olet hyvissä käsissä. Hoidot ovat tehokkaita ja rintasyövän ennuste paranee koko ajan varhaisemman syövän toteamisen ja hoitomenetelmien kehittymisen ansiosta. Ennusteeseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten ikä, yleiskunto, syövän tyyppi ja levinneisyysaste.