Siirry suoraan sisältöön

Sinustako vertaistukija?

Rintasyöpäyhdistyksessä koulutetut vertaistukihenkilöt ohjaavat vertaistukiryhmiä kasvokkain omalla alueellaan eri puolella Suomea, ohjaavat verkkovertaisiltoja verkossa, vastaavat puhelintukeemme, toimivat vertaistukihenkilönä puhelimessa toteutuvissa kohtaamisissa ja toimivat luottamustehtävissä sekä kokemusasiantuntijoina. Vertaistukihenkilömme ovat itse sairastuneet rintasyöpään tai ovat sairastuneen läheisiä.

Haluatko toimia tukihenkilönä rintasyöpään sairastuneelle? 
  • Onko omasta sairastumisestasi kulunut sen verran aikaa, että olet nyt tasapainossa omassa elämäntilanteessasi?
  • Onko elämäntilanteesi sellainen, että Sinulla on antaa aikaa toiselle?
  • Pystytkö sitoutumaan vertaistukitoimintaan esimerkiksi 1-2 vuodeksi?

Vertaistukijana pääset osaksi valtakunnallista yhteisöämme. Koulutetuille tukihenkilöille järjestämme yhteisön tuen lisäksi vuosittain työnohjaus- ja virkistysviikonlopun sekä mahdollisuuden jatkuvaan työnohjaukseen. Vapaaehtoistoiminnassa tärkeää on ilon ja mielekkyyden kokemuksen säilyminen ja vahvistuminen. Voit toimia vertaistukijana paikallisessa ryhmässä, verkkovertaisilloissa tai puhelintuessa.

Omasta sairastumisesta on hyvä olla vähintään noin kaksi vuotta ennen vertaistukijaksi hakeutumista, jotta vapaaehtoistoiminta tukee myös omaa hyvinvointiasi, on vahvistavaa ja voimaannuttavaa.

Voit pohtia vertaistukihenkilöksi kouluttautumista myös Vertaistalosta löytyvän Minustako vertaistukija -testin avulla.

Vertaistukihenkilökoulutus

Seuraava vapaaehtoisten vertaistukihenkilöiden koulutus järjestetään Helsingissä alkuvuodesta 2024. Koulutus on maksuton ja osallistujien matka- ja majoituskulut korvataan. Koulutettujen vapaaehtoisten kanssa etsitään itselle sopiva vertaistukitehtävä, esim. jo toimivassa tai uudessa ryhmässä, puhelintuessa, Toivo-sovelluksessa tai verkkovertaisiltojen ohjaajana.

Jos olet kiinnostunut vertaistukijaksi ryhtymisestä, ole yhteydessä vapaaehtoistyön koordinaattoriimme Tiina Huhtaseen tiina.huhtanen@europadonna.fi, p. 040 1463750

Olet lämpimästi tervetullut mukaan toimintaamme sellaisena, kuin olet! Jaettu taakka on kevyempi kantaa!

Vertaistukija on rinnalla kulkija, jolla on aikaa pysähtyä kuuntelemaan ja kohtaamaan sairautensa kanssa kipuileva. On tärkeää, että tukijan omasta sairastumisesta on kulunut jo sen verran aikaa, että hän on selvästi pidemmällä prosessissaan ja oman akuuttivaiheensa jo käsitellyt. Vertaistukijaksi kannattaa kouluttautua sitten, kun oma puhumisen tarve on pienentynyt ja on mahdollista keskittyä tuen antamiseen. Sairauden kuivattaman lähteen täytyy täyttyä, ennen kuin sieltä taas pulppuaa virvoittavaa vettä.