Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Hoitojen aikana ei useimmiten jaksa liikkua normaaliteholla. Rasituksen sietokyky alenee, ja se on hyvä ottaa huomioon. Jos liikut aktiivisesti, voit suunnitella hoitojaksojen ajaksi kevennetyn harjoitusohjelman. Kevennyksestä huolimatta on tärkeää liikkua päivän kunnon mukaan ja säätää tehoja tarpeen mukaan alas- tai ylöspäin omia voimavaroja kuunnellen. Uusimpien tutkimusten mukaan raskastakaan liikuntaa ei tarvitse välttää syöpähoitojen aikana vaan liikunta saattaa vaikuttaa syövän etenemiseen ja ennusteeseen sekä syöpähoitojen tehoon positiivisesti.

Kun hoidot ovat ohi, liikunnalla on monta tärkeää roolia. Se pienentää taudin uusiutumisen riskiä ja kuntouttaa. Unohda silti ajatukset ikävästä velvollisuudesta. Liikunnan hyödyt ovat suurimmillaan silloin, kun se on hauskaa.

Fyysisen aktiivisuuden on myös todettu pienentävän rintasyövän uusimisriskiä.

Painonhallinta

Ylipaino ja lihavuus lisäävät rintasyövän riskiä ja heikentävät myös hoidon onnistumista. Rasvakudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivista kudosta, joka erittää erilaisia yhdisteitä, mm. estrogeenia. Rasvakudokseen kertyy myös tulehdussoluja, joita on erityisen paljon vatsaontelossa, sisäelinten ympärillä sijaitsevassa viskeraalirasvassa. Hyvä uutinen on, että jo pienikin painonpudotus auttaa ja pienentää verenkierron estrogeeni- ja tulehdussolupitoisuuksia.

Ravitsemus

Virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ja Välimeren ruokavalio ovat tutkimusten mukaan parhaita syöpäterveyttä ja yleistä hyvinvointia edistäviä ruokavaliomalleja. Nämä ruokavaliot sisältävät runsaasti erilaisia ravintoaineita ja biokemiallisia yhdisteitä, joiden on tutkimuksissa havaittu hyödyttävän syövän hoidossa ja ehkäisyssä. Ne ovat poikkeuksetta hyväksi myös muiden sairauksien ehkäisyssä ja tekevät hyvää sydämelle, sokeriaineenvaihdunnalle, aivoille ja suolistolle.