Siirry suoraan sisältöön

Diagnosointi ja hoito

Levinneen rintasyövän diagnoosi on huolestuttava ja vaikeasti sulatettava asia. Miten tauti tulevaisuudessa kehittyy ja miten omaan diagnoosiin voisi perehtyä? On tärkeää tietää, että levinneen rintasyövän taudinkulku ja elossaoloaika vaihtelevat suuresti eri henkilöillä. Tehokkaiden hoitojen ansiosta monet elävät pitkään ja elämänlaatu pysyy hyvänä, kun taas toisilla tauti etenee melko nopeasti. Lääkäri tietää asiasta eniten ja pystyy kertomaan taudin todennäköisestä kulusta yksittäisen potilaan kohdalla. Syöpää hoidetaan aktiivisesti myös levinneenä. Hoidon tavoite on hävittää etäpesäkkeitä tai pienentää niitä. Tällöin syövän eteneminen pysähtyy tai hidastuu, ja taudinkulkua voidaan jarruttaa merkittävällä tavalla.

Levinneen rintasyövän herättämiä tunteita ja ajatuksia

Levinnyt rintasyöpä on krooninen sairaus, joka vaikuttaa tietenkin kehoon ja fyysiseen vointiin. On kuitenkin luonnollista, että tauti vaikuttaa myös psyykeen. On käytävä läpi kaikki tuntemukset: joinakin päivinä olo on vahva, toisina masentunut ja mahdollisesti itselle vieras. Onkin tärkeää kertoa omasta voinnista omaisille ja läheisille ja olla muutenkin aktiivinen. Myös muiden vastaavassa tilanteessa elävien tapaaminen voi auttaa suuresti.

Levinneestä rintasyövästä kertominen läheisille

Ihmiset reagoivat hyvin eri tavoin tietoon syövän leviämisestä. Tämä koskee sekä syöpää sairastavaa itseään että hänen läheisiään. Monet levinnyttä rintasyöpää sairastavat tuntevat suurta huolta siitä, miten diagnoosista ja tulevaisuudesta pystyy puhumaan läheisten kanssa. Tähän on kerätty vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla levinneestä rintasyövästä on helpompi puhua kumppanin, lasten ja muiden läheisten kanssa.

Elämää levinneen rintasyövän kanssa

Rintasyövän sairastamisen jälkeen mitään ei pelätä niin paljon kuin syövän uusiutumista. He, joiden pelko on käynyt toteen, ovat saattaneet yllättyä siitä, että uusiutunut syöpä ei tarkoitakaan suoraa taksikyytiä saattohoitokotiin. Paikallisesti uusiutuneen syövän hoito tähtää parantumiseen, ja levinneen syövän hoidossa tavoitellaan pitkää ja laadukasta elämää parantumattoman sairauden kanssa. Täältä voit lukea ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta, seksuaalisuudesta sekä mielen hyvinvoinnista levinneen rintasyövän kanssa.

Levinnyt rintasyöpä läheisen näkökulmasta

Levinnyttä rintasyöpää sairastavan tilanne voi olla läheisen kannalta raskas. Arjesta on otettava enemmän vastuuta kaikilla mahdollisilla tasoilla. Samalla läheinen haluaa parhaansa mukaan tukea ja auttaa sairastunutta. Omat tunteet ja reaktiot jäävät helposti sivuosaan.

Palliatiivinen hoito

Palliatiivinen hoito on parantumatonta, etenevää sairautta sairastavan potilaan aktiivista, kokonaisvaltaista hoitoa. Sen tavoitteena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Palliatiivisessa hoidossa otetaan huomioon myös sairastuneen läheiset ja tuetaan heitä. Palliatiivisen hoidon kestoa ei ole määritelty suhteessa kuolemaan, vaan palliatiivinen hoito voi kestää vuosia. Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe.

Rinnakkain-podcast(avautuu uudessa ikkunassa)

Rinnakkain-podcastin neljässä jaksossa ääneen pääsevät levinnyttä rintasyöpää sairastavat Heidi, Liisa, Sari ja Suvi. Keskustelun aiheina elämän muuttuminen levinneen rintasyövän diagnoosin jälkeen, ystävät ja yksinäisyys, kuntoutus ja kuntoutuminen sekä mistä löytää toivoa kun sairaus on vakava. Kuuntele Spotifyssa