Siirry suoraan sisältöön

Seksuaaliterapeutti vastaa

Seksuaaliterapeutti Eriikka Sailon vastauksia rintasyöpäpotilaita askarruttaviin kysymyksiin seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyen

Olen 38-vuotias nainen ja minulta on leikattu rintasyöpä kolme vuotta sitten. Parisuhteeni loppui syöpähoitojen jälkeen ja olen tällä hetkellä sinkku. Kaipaan seksiä ja seksuaalista nautintoa. Koen ajoittain olevani yksinäinen ja kaipaan kumppania. Minulla on vaikeuksia tutustua uusiin ihmisiin ja harrastaa seksiä, koska jännitän kehoni paljastamista uudelle ihmiselle. Minulta on leikattu oikea rinta enkä ole vielä mennyt korjausleikkaukseen. Mitä voisin tehdä voidakseni paremmin ja uskaltaakseni tutustua uusiin ihmisiin?

Eriikka vastaa: Hienoa, että olet tunnistanut seksuaaliset tarpeesi ja pelkosi kohdata uusia ihmisiä. Rinnanpoisto voi olla iso haaste naiseudelle ja vaatia aikaa ja tottumista muuttuneeseen kehoon. Oma keho voi aluksi tuntua vieraalta ja joskus vastenmieliseltäkin. Omaan kehoon kannattaa tutustua uudelleen rauhallisesti ja hellästi. Voit hemmotella kehoasi sinulle luontevalla tavalla. Keho tarvitsee paljon lempeää kosketusta ja lämpimiä ajatuksia. Voit käydä hierojalla tai muissa hemmotteluhoidoissa. Voit myös itse silitellä ja hieroa leikkausarpea ja puhella kauniita asioita urhealle kehollesi. Sooloseksi on myös tärkeä osa sinkkunaisen elämää. Huolehdi, että sinulla on riittävästi aikaa harrastaa seksiä itsesi kanssa. Seksisuhde omaan itseen on tärkeä ja se pitää huolen seksuaalienergian ylläpitämisestä. Kun oma keho alkaa tuntua turvalliselta ja omalta, voit alkaa miettiä, miltä tuntuisi esitellä sitä toiselle. Voit kokeilla oman kehon paljastamista peilin edessä pikku hiljaa, kohta kohdalta. Kun olet valmis kohtaamaan uusia ihmisiä, anna itsellesi mahdollisuus siihen ja nauti elämästä.

 

Olen eläkkeellä oleva nainen ja ollut saman miehen kanssa jo 40 vuotta. Minun rintasyöpäni hoidettiin kaksi vuotta sitten. Tällä hetkellä minulla on hormonilääkitys. Seksi ei oikeastaan kiinnosta minua lainkaan. Mieheni on aktiivinen ja viriili ja haluaisi usein seksiä. Seksi on joskus ollut minulle kivuliasta, kosta limakalvot ovat niin hauraat, mikä sekin vähentää seksihalujani. Käytän apteekista saatavaa valmistetta limakalvojen hoitoon, mutta jännitän silti joka kerta, tuntuuko kipua. En pysty nauttimaan mieheni läheisyydestä, koska jännitän koko ajan. Pelkään, että mieheni jättää minut. Miten voisin rentoutua ja taas uskoa itseeni naisena?

Eriikka vastaa: Kiitos tärkeästä kysymyksestäsi. Pitkä parisuhde on hieno voimavara. Ymmärrän pelkosi ja hankaluudet sek­sin suhteen. Oletko pystynyt puhumaan asiasta miehesi kanssa? Voisitte käydä myös pariterapiassa yhdessä puhumassa asiasta. Kipu, jota mainitsit kokeneesi seksin aikana, jättää usein mieleen muistikuvan, josta on vaikea päästä eroon, vaikka limakalvovauriot olisi­vatkin korjaantuneet. Rauhallisesti etenevät rakastelutilanteet, joissa otetaan huomioon sinun toiveesi ja tarpeesi, voivat auttaa kipumielikuvan poistamisessa. Rakasteluasentojen valinnassa kannattaa ottaa huomioon kipupelkosi ja valita sellaisia asentoja, joissa voit määrittää tahdin tuntemuksiesi mukaan. Erilaisiin asentoihin voi hakea inspiraatiota kirjallisuudesta ja niiden kokeileminen yhdessä voi olla rentouttava ja hauska yhteinen kokemus. Emättimen limakalvojen huolellinen hoito on hyvin tärkeä päivittäinen toimenpide. Joskus voi olla hyvä käyttää erilaisia valmisteita ja öisin lisäksi emätinpuikkoja. Asiasta puhuminen ja yhdessä teke­minen ovat tärkeitä yhdistäviä tekijöitä. Rento ja rau­­­­hallinen ilmapiiri auttaa myös rentoutumaan ja nauttimaan hetkistä kumppanin kanssa. Voit myös auttaa kumppaniasi nauttimaan omasta seksuaalisuudestaan suuseksin ja muun hyväilyn avulla, jos se on sinulle sopivaa. Toivon sinulle ja kumppanillesi rentouttavia yhteisiä hetkiä.

 

Olen sairastanut rintasyövän seitsemän vuotta sitten. Seuranta syöpäsairaalassa on loppunut. Voin hyvin ja olen iloinen parantumisestani, mutta ajoittain minut valtaa huoli sairauden uusiutumisesta. Huoli on ajoittain niin voimakas, että se häiritsee parisuhdettani. Tuntuu, että minulla ei riitä voimia huomioida miestäni riittävästi, kun mieltäni kalvaa huoli sairastumisesta. Tarkkailen usein jäljellä olevaa rintaani ja muitakin tuntemuksiani. Mieheni haluaisi olla lähelläni useammin, mutta koen läheisyyden painostavana. Miten voisin saada huolet pois mielestäni ja taas nauttia parisuhteestani?

Eriikka vastaa: Hienoa, että olet parantunut ja elät normaalia elämää. Syöpäkontrollien loppuminen ei tosiaan tarkoita huolien loppumista. Jos sinulla on työterveyshuolto, voit kääntyä heidän puoleensa huoliesi kanssa. Voit myös käydä yksityisellä lääkäriasemalla kontrolleissa. Joskus se voi olla pieni hinta mielenrauhasta. Oletko jutellut miehesi kanssa huolistasi? Usein asioiden jakaminen puolison kanssa auttaa ja keventää huolitaakkaasi. Miehesi on myös sitten helpompi ymmärtää tilannettasi ja tukea sinua. Läheisyys on tärkeää ja helpottaa stressiä ja huolia. Painostava tunnelma voi joskus muodostua sanomattomista odotuksista, jotka liittyvät seksiin. Jos seksihalusi ovat vähentyneet, on siitäkin hyvä kertoa miehellesi, ettei hän turhaan mieti, mikä ongelman aiheuttaa. Kun huolesi helpottuvat ja mieli keventyy, pääset varmasti pikkuhiljaa nauttimaan miehesi lähellä olemisesta.

 

Rintasyöpäni on leikattu alkukeväästä ja nyt alkaa hoitoputki olla loppusuoralla. Olen melkoisen väsynyt fyysisesti ja henkisesti. Tuntuu, etten millään jaksaisi huolehtia itsestäni naisena. Hiuksien lähteminen romahdutti naiseuteni ja ilman toista rintaa tunnen olevani vajavainen. Minulla on parisuhde naisen kanssa. Kaipaan ja ikävöin puolisoani, mutta en kehtaa oikein näyttäytyä hänelle, hävettää tämä sotkuinen ulkomuotoni. Miten saan itseni taas kuntoon ja pidettyä parisuhteeni?

Eriikka vastaa: Hyvä, että olet jaksanut pohtia olemustasi ja olotilaasi. Rankan sairauden ja hoitojen jälkeen on normaalia, että olo on tyhjä ja väsynyt. Hoidot voivat aiheuttaa erilaisia, ei aina niin mukavia kokemuksia, jotka voivat jättää jälkensä kehoon ja mieleen. Jaksatko käydä kävelyllä päivittäin? Onko sinulla ystäviä, joiden kanssa voisit ulkoilla? Raikas ulkoilma hoitaa mieltä ja kehoa toipilasaikana. Jaksatko syödä riittävästi ja terveellisesti? Oletko saanut ohjeita ravitsemukseen? Jos pidät erilaisissa hoidoissa käymisestä, nyt on se aika, jolloin ne ovat erityisen tärkeitä kokonaishyvinvoinnillesi. Varaa itsellesi jalkahoito, kasvohoito, aromahieronta tms. Hoitojen avulla saat oman kehosi pikkuhiljaa takaisin. Olisiko sinulla ystävättäriä, jotka voisivat auttaa löytämään uusia asukokonaisuuksia vaatekaapistasi tai kaupasta? Oletko kertonut puolisollesi tunteistasi häntä ja omaa kehoasi kohtaan? On tärkeää, että hän ymmärtää olevansa sinulle tärkeä, ja että sairauden aiheuttamien kehomuutosten takia välttelet häntä. Kun asiasta puhutaan, on puolisosi helpompi ymmärtää sinua ja tunteitasi. Puolisosi tuki on sinulle nyt tärkeää. Voitte myös yhdessä käydä pari- ja seksuaaliterapeutin vastaanotolla. Vastaanotolla voi olla helpompi ymmärtää sairauden tuomia muutoksia parisuhteeseen.

 

Eriikan nettisivut