Siirry suoraan sisältöön

Liikunta

Hoitojen aikana ei useimmiten jaksa liikkua normaaliteholla. Ole siis lempeä itsellesi ja liiku sen verran kuin jaksat, vaikka se joinain päivinä olisi vain käynti postilaatikolla. Uusimpien tutkimusten mukaan raskastakaan liikuntaa ei kuitenkaan tarvitse välttää syöpähoitojen aikana vaan liikunta saattaa vaikuttaa syöpähoitojen tehoon positiivisesti. Kun hoidot ovat ohi, liikunnalla on monta tärkeää roolia. Se pienentää taudin uusiutumisen riskiä ja kuntouttaa. Unohda ajatukset ikävästä velvollisuudesta. Liikunnan hyödyt ovat suurimmillaan silloin, kun se on hauskaa.

Rintasyöpähoitojen aikana rasituksen sietokyky alenee, ja se on hyvä ottaa huomioon. Jos liikut aktiivisesti, voit suunnitella hoitojaksojen ajaksi kevennetyn harjoitusohjelman. Kevennyksestä huolimatta on tärkeää liikkua päivän kunnon mukaan ja säätää tehoja tarpeen mukaan alas- tai ylöspäin omia voimavaroja kuunnellen.

Kun hoidot ovat ohi, ei enää tarvitse huolehtia kohonneesta infektioriskistä. Silloin on hyvä hetki palata esimerkiksi ryhmäliikunnan ja vesilajien pariin, jos ne ovat itselle sopivia ja iloa tuottavia liikuntamuotoja. Ryhmälajit ovat tärkeitä myös sosiaalisen hyvinvoinnin ylläpitäjinä. Jos sinulla on mahdollisuus yhdistää tähän vielä vertaistuki ja pyytää rintasyövän kokenut vertaissisko mukaan jumppaan tai sauvakävelylle, aina parempi. Fyysisen aktiivisuuden on myös todettu pienentävän rintasyövän uusimisriskiä.

Paino nousee, mikä neuvoksi?

Hoitojen aikana puntari voi tehdä tepposet, ja myös lääkehoidot nostavat usein painoa. Painokäyrän ei kuitenkaan kannattaisi antaa karata kovin nousujohteiseksi, sillä varsinkin huomattavan runsaan painonnousun tiedetään lisäävän rintasyövän uusiutumisen riskiä. Tämä on yksi hyvä syy säätää elintapojen kokonaisuutta painonhallintaa tukeviksi.

Nykyisin puhutaan paljon siitä, että liikunta ei laihduta. Se on ihan totta – kun on kyse laihdutuksesta, jossa tavoitellaan isoja muutoksia painoon lyhyellä aikavälillä, liikunta ei ole kovin nopea eikä tehokas tapa saada puntariin vipinää. Sen sijaan maltillisessa pitkän aikavälin painonhallinnassa liikkumisella on ruokavalion ohessa tärkeä rooli. Ehkä vielä liikuntaakin tärkeämpää on kaikki arjen liikkeelläolo, jolloin et varsinaisesti ajattele tai edes huomaa olevasi aktiivinen. Kun ajattelet, että aikaa energiankulutukseen on joka päivä käytännössä koko valveillaoloaika, tehojen ei tarvitse olla tapissa, mutta vaikutukset ovat paljon suuremmat kuin hikilenkillä kerran viikossa. Nykytiedon mukaan päivittäiset puoli tuntia terveysliikuntaa voi nauttia vaikka kymmenen minuutin pätkissä: pienikin liike on lääkettä, kunhan se on säännöllistä ja usein toistuvaa.

Täsmälajeja oireiden ja kunnon mukaan

Mitä kaikkea liikunnassa pitäisi ottaa huomioon? Mallia voi ottaa vaikka UKK:n liikuntapiirakasta: hyvä terveyden liikuntahoito on monipuolista ja vaihtelevaa. Liikuntapiirakka auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea liikunnalla voi ja kannattaa hoitaa. Kestävyyskunto pitää yllä hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyttä ja toimii painonhallinnan tervetulleena tukena. Hoitojen jälkeenkin kannattaa ottaa lihasvoiman ylläpito hyväksi tavaksi – terveet, toimivat lihakset pitävät sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan hyvällä mallilla, suojaavat niveliä ja auttavat ottamaan toimintakykyä uudelleen haltuun. Luuterveyttä voi edistää hyppimällä ja pomppimalla. Liikkuvuutta ja nivelten hyvinvointia edistävät kehoa huoltavat lajit toimivat usein myös hyvänä pään nollauksena ja rentoutusmuotona.

Liikunnasta voi rakennella myös täsmäiskuja omiin oireisiin ja vaivoihin. Jos mieli on matalalla, hakeudu sellaisen liikunnan pariin, jossa myös rentoudutaan, kuunnellaan hengitystä ja kehoa ja etsitään yhteyttä mielen ja kehon välille. Kokeile vesiliikuntaa lymfaturvotukseen ja hae painonhallintahyötyjä matalatehoisista, pitkäkestoisista ja nautinnollisista sauvakävelylenkeistä.

Kaikkein tärkeintä on, että et ota stressiä. Älä rehki velvollisuudesta ja kehon tuntemuksista välittämättä, vaan valitse lajeja, joista aidosti pidät ja joista myös kehosi pitää. Sillä, tulivatko kaikki kunnon osa-alueet huomioiduksi vaiko eivät, ei lopulta ole ratkaisevaa merkitystä – kunhan liikut, ja kunhan teet sitä, mitä rakastat. Kalleimmastakaan salikortista ei säteile minkäänlaista taikavoimaa, jos se vain muumioituu lompakon takalokerossa.

Tutkimusten mukaan terveydelle edullisinta on päivittäisen arkiliikunnan ja muutaman kerran viikossa harrastetun tehokkaamman kuntoliikunnan yhdistäminen. Kannattaa pyrkiä sijoittamaan lyhyitä liikuntahetkiä pitkin päivää ja ennen kaikkea vältellä pitkäjaksoista istumista. Kuntourheilu, kuten pallopelit ja juokseminen kohentavat tehokkaasti kuntoa.

Etäliikuntatuokiot

Syöpäjärjestöt tarjoavat monipuolista, maksutonta ja ohjattua liikuntaa. Etäliikuntatuokiot järjestetään joko Teamsissä tai Zoomissa, tai ne ovat katsottavissa YouTubessa. Tule mukaan liikkumaan!

Aikataulu ja liittymislinkit täällä.

Lisäksi tarjoamme joogaa etänä keskiviikkoisin.

Video: Liikunta on turvallista syöpähoitojen aikana

Lisää luettavaa

Katoaako syöpäriski lenkkeilemällä? Rinnakkain-lehden artikkeli

Liikunnalla parempaan hoitotulokseen Syöpä-lehden artikkeli

Liikunnan vaikutukset syövän ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa Duodecim-lehti