Siirry suoraan sisältöön

Luettavaa

Tälle sivulle olemme koonneet kirjoja ja blogeja rintasyöpäteemaan liittyen.

Marja Aarnipuro: Rintasyöpämatka (2018)
Kirjassa käydään läpi koko hoitopolku syöpäkasvaimen löytymisestä siihen saakka, kun koko hoitokokemus – kahdeksan vuotta myöhemmin – alkaa olla epätodellinen muisto vain. Palautuminen normaaliin elämään kestää yllättävän kauan, sillä syövällä on pitkä häntä. Potilaan kokemukset, pelot ja tunteet ovat kirjassa isossa roolissa, sillä lääkärit osaavat hoitaa, mutta he eivät voi tietää, miltä kaikki potilaasta tuntuu. Rintasyöpämatka-kirjassa on myös runsaasti lääketieteellistä faktatietoa rintasyövästä ja sen hoidosta. Ajantasaiset tieto-osuudet on tarkistanut ylilääkäri Johanna Mattson. Osa kirjan aineistosta perustuu Aarnipuron aiemmin julkaistuihin teoksiin Rintasyöpävuosi (2011) ja Rintasyövän jälkeen (2014).

Tiina Amperla-Hirvonen, Eeva Manner-Lipasti, Katja Mäntylä, Anne Savolainen: 4 matkaa yli rintasyövän (2020)
Neljä kertomusta rintasyövästä. Kirja kuvaa avoimesti neljän naisen polkua sairastumisen alkutaipaleelta hoitojen kautta uuteen elämään. Kirja on tarkoitettu vertaistueksi rintasyöpää sairastaneelle tai sairastavalle henkilölle sekä hänen läheisilleen. Se avaa tavallisen ihmisen tuntoja ja ajatuksia, joita sairaus tuo mieleen.

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas (2012)
Koskettavan rankka kuvaus laajalle levinnyttä syöpää sairastaneen kroonikkopotilaan elämästä. ”Luulin voittaneeni jotakin, kun sain ’vain’ rintasyövän, helpon kelpo vastustajan. Kuvittelin olevani yksi heistä, jotka käyvät myllyn läpi ja jatkavat sen jälkeen elämää entisellään. Pettymys siitä, että niin ei käynytkään, oli valtava.” (levinnyt rintasyöpä, kuolema)

Maaret Kallio: Voimana toivo (2020)
Toivolla on valtava voima. Ihminen voi kestää paljonkin pahaa, mutta toivottomuutta vain hetken. Teoksessaan Voimana toivo Maaret Kallio tutustuttaa meidät toivoon, joka vahvistaa niin vaikeuksista toipumista kuin kokemustamme omasta pystyvyydestämme ja elämän merkityksellisyydestä. Kirja auttaa löytämään taitoja, joilla toivoa voi tietoisesti vahvistaa ja tukea.

Hanna Kostamo: Twin Managementtia ja vähän erilainen hoitovapaa (2015)
Mustan huumorin sävyttämä kuvaus kaksoselämän pyörteistä ja miten vauvavuoden keskelle jysähtää vielä yksi elämänmuutos: rintasyöpä hoitoineen.

Hanna Kostamo: Syväkyntö (2022)
Syväkyntö on mustan huumorin värittämä kuvaus 44-vuotiaan rintasyöpäpotilaan, käännöstoimiston myynti- ja markkinointijohtajan ja neljän lapsen äidin lähes hengästyttävän aktiivisesta ja toiminnantäyteisestä arjesta. Kirja perustuu kirjailija Hanna Kostamon omakohtaisiin kokemuksiin syövästä, äitiydestä ja työelämän kiemuroista. Lue arvio

Alice Kuipers: Terveisin äiti (2007)
Jääkaapin oveen jätettyjen viestien kautta etenevä tarina 15-vuotiaan Clairen ja kiireisen lääkäriäidin arjesta. Äiti sairastuu rintasyöpään. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (2017)
Mikä lisää ja mikä vähentää riskiä sairastua? Alan asiantuntijoiden kirjoittama teos antaa vinkkejä myös ruoan valintaan ja valmistukseen. Oikein tulkittu, luotettava tutkimustieto on tärkeää tässä ristiriitaisten uutisten ja blogikirjoitusten maailmassa, jotta osaisimme tehdä hyviä valintoja omaksi ja läheistemme parhaaksi.

Arto Pietikäinen: Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2018)
Käytännönläheinen opas pohjautuu vankkaan kognitiivisen käyttäytymisterapian tietämykseen. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla voi lisätä emotionaalista joustavuutta ja myös käyttäytymisen joustavuutta kriisien osuessa kohdalle. Kirja auttaa lukijaa kehittämään psyykkiseen hyvinvointiin olennaisesti liittyviä taitojaan luotettavien, tutkimukseen pohjautuvien ja käytännönläheisten menetelmien avulla.

Astrid Swan: Viimeinen kirjani (2019)
Syöpään sairastunut äiti suunnitteli jo hautajaisiaan mutta päätti sitten keskittyä elämään. Pelon takaa kuultaa toivo. (levinnyt rintasyöpä)

Johanna Thydell: Katon kokoinen tähtitaivas (2004)
Romaani tytöstä, joka saa kantaakseen liian suuren taakan liian varhain. Jenna on tavallinen tyttö, jolla on 13-vuotiaan ilot ja surut. Yksi asia on kuitenkin toisin: Jennan äidillä on levinnyt rintasyöpä. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Sanna Wikström: Elämä ensin (2021)
Suomen kielen maisteri, kirjailija ja ”Hidasta elämää” -sivuston perustaja Sanna Wikström on kirjoittanut kirjan elämästä ja kuolemasta, toivosta ja toivottomuudesta sekä yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Tarinassa käsitellään nuoren naisen rintasyöpään sairastumista ja siitä seuraavaa elämänmuutosta sekä uuteen tilanteeseen sopeutumista. Lisämausteen kertomukseen tuo se, että päähenkilö saa tietää samalla kertaa sekä taudistaan että raskaudestaan. Näin voisi oikeastikin käydä, onhan elämällä tapana yllättää. Lue arvio

Mikko With: Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta (2018)
Mikko With on koonnut omia ja vaimonsa Tiinan blogikirjoituksia yhteen vahvaksi ja vahvasti koskettavaksi kirjaksi, joka etenee Tiinan syövän löytymisestä hänen viimeisen elinpäivänsä yksityiskohtaiseen kuvaukseen asti ja vielä vähän sen jälkeisiin tapahtumiinkin. (levinnyt rintasyöpä, kuolema)

Blogeja

Moni jakaa kokemuksiaan rintasyöpädiagnoosista, syöpähoidoista, muiden reaktioista, peloista, ilon hetkistä ja arjesta blogissa. Tähän on listattu muutamia blogeja, puuttuvia blogeja voi vinkata meille sivun alaosan Anna palautetta -lomakkeella.

Syöpäpäiväkirja 2020 Nelikymppisen naisen pohdintoja rintasyövästä.

Rintasyöpäarkea 43-vuotiaan perheenäidin tuntemuksia ja arkea hoitojen lomassa.

Mammaca – rintasyöpämatka kuvin ja sanoin Kuvataiteilijan blogi keväällä 2017 alkaneesta rintasyöpämatkastaan.

Marikan taistelu 30-vuotiaana sairastuneen 3 lapsen äidin blogi

Matkakumppanina rintasyöpä

Olipa kerran rintasyöpä ja toisenkin Kokemuksia ja ajatuksia kaksi kertaa rintasyöpään sairastuneelta. Blogiteksteissä paljon tutkimustietoa.

Rintasyövän syövereissä 35-vuotiaana triplanegatiiviseen syöpään sairastuneen blogi. Sairastumisesta jo yli 10 vuotta ja kaikki hyvin.

Nuoren naisen rintasyöpä Syöpädiagnoosi raskauden loppuvaiheessa v. 2014. Blogissa myös listaus rintasyöpäblogeista.

Rintarinnan Kirjoittaja on 15 vuotta ulkomailla asunut terveydenhoitaja, joka haluaa jakaa tunnelmia syöpäpotilaana olosta Espanjassa.

Minun tarinani ”Tämä blogi kertoo siitä miten tulen syövän voittamaan ja jatkamaan elämääni liikkuen ja nauttien!!”

Joka kahdeksas nainen 44-vuotiaan rintasyöpäpotilaan ajatuksia

Kutsumaton vieras 27-vuotiaana sairastuneen ajatuksia ja hoitopolku

Odottamaton matka