Siirry suoraan sisältöön

Luettavaa

Tälle sivulle olemme koonneet kirjoja ja blogeja rintasyöpäteemaan liittyen.

Tietoa ja kokemuksia

Marja Aarnipuro: Rintasyöpämatka (2018)
Kirjassa käydään läpi koko hoitopolku syöpäkasvaimen löytymisestä siihen saakka, kun koko hoitokokemus – kahdeksan vuotta myöhemmin – alkaa olla epätodellinen muisto vain. Palautuminen normaaliin elämään kestää yllättävän kauan, sillä syövällä on pitkä häntä. Potilaan kokemukset, pelot ja tunteet ovat kirjassa isossa roolissa, sillä lääkärit osaavat hoitaa, mutta he eivät voi tietää, miltä kaikki potilaasta tuntuu. Rintasyöpämatka-kirjassa on myös runsaasti lääketieteellistä faktatietoa rintasyövästä ja sen hoidosta. Ajantasaiset tieto-osuudet on tarkistanut ylilääkäri Johanna Mattson. Osa kirjan aineistosta perustuu Aarnipuron aiemmin julkaistuihin teoksiin Rintasyöpävuosi (2011) ja Rintasyövän jälkeen (2014).

Tiina Amperla-Hirvonen, Eeva Manner-Lipasti, Katja Mäntylä, Anne Savolainen: 4 matkaa yli rintasyövän (2020)
Neljä kertomusta rintasyövästä. Kirja kuvaa avoimesti neljän naisen polkua sairastumisen alkutaipaleelta hoitojen kautta uuteen elämään. Kirja on tarkoitettu vertaistueksi rintasyöpää sairastaneelle tai sairastavalle henkilölle sekä hänen läheisilleen. Se avaa tavallisen ihmisen tuntoja ja ajatuksia, joita sairaus tuo mieleen.

Henna Auno ja Piia Keto: Uteliaat oppijat tutkivat syöpää (2023)
Lasten kuvatietokirja kertoo sydämellisen tarinan kautta kolmesta ystävyksestä Utusta, Einosta ja Aishasta. Eräänä päivänä Utun äidillä todetaan rintasyöpä. Tieto herättää lapsissa monia kysymyksiä. Mikä syöpä on? Miten ihminen sairastuu syöpään? Mitä Utun äidille tapahtuu syöpähoitojen aikana?Tästä alkaa ystävysten suuri tiedonhakuoperaatio ja kolmikko nimeää ryhmänsä Uteliaiksi oppijoiksi. Tarinassa lapset seikkailevat tutkijoina ja perehtyvät syöpään ja sen hoitoon, ja lopulta hoidoissa käyvä Utun äiti toipuu.

Irma Kaarnes: Korppityttö. Rintasyöpätarinani (2023)
Irma Kaarnes sai rintasyöpädiagnoosin yllättäin lokakuussa 2019. Seulontamammongrafiassa löytyi rinnasta patti, jonka jatkotutkimukset vahvistivat syöpälöydökseksi. Näistä lähtölaskelmista alkaa monikerroksiseksi kokemukseksi muovautuva polku, jolla luovuuden, luonnon, unien ja mielen voimien merkitys lääketieteellisen hoidon ja paranemisen tukena on merkittävä. Irma sai heti syöpätaipaleensa alussa matkalleen mukaansa myös voimalinnun, korpin, josta tuli vuosien mittaan Irmalle aina uudelleen ilmestyessään tärkeä lohdun tuoja, paranemista vaaliva taikalintu. Tarinaa kuvittavat Irman syöpävuosien aikana taltioimat luontokuvat. Mukana on myös Irman kirjoittamia runoja, sekä poimintoja unista ja päiväkirjamerkinnöistä. Henkilökuvissa ja omakuvissa kulkee sisäänrakennettuna rintasyöpämatkan vaikutus naiseuteen ja kehonkuvaan. Lue arvio

Pirjo Kainulainen: Ammattina potilas (2012)
Koskettavan rankka kuvaus laajalle levinnyttä syöpää sairastaneen kroonikkopotilaan elämästä. ”Luulin voittaneeni jotakin, kun sain ’vain’ rintasyövän, helpon kelpo vastustajan. Kuvittelin olevani yksi heistä, jotka käyvät myllyn läpi ja jatkavat sen jälkeen elämää entisellään. Pettymys siitä, että niin ei käynytkään, oli valtava.” (levinnyt rintasyöpä, kuolema)

Maaret Kallio: Voimana toivo (2020)
Toivolla on valtava voima. Ihminen voi kestää paljonkin pahaa, mutta toivottomuutta vain hetken. Teoksessaan Voimana toivo Maaret Kallio tutustuttaa meidät toivoon, joka vahvistaa niin vaikeuksista toipumista kuin kokemustamme omasta pystyvyydestämme ja elämän merkityksellisyydestä. Kirja auttaa löytämään taitoja, joilla toivoa voi tietoisesti vahvistaa ja tukea.

Hanna Kostamo: Twin Managementtia ja vähän erilainen hoitovapaa (2015)
Mustan huumorin sävyttämä kuvaus kaksoselämän pyörteistä ja miten vauvavuoden keskelle jysähtää vielä yksi elämänmuutos: rintasyöpä hoitoineen.

Hanna Kostamo: Syväkyntö (2022)
Syväkyntö on mustan huumorin värittämä kuvaus 44-vuotiaan rintasyöpäpotilaan, käännöstoimiston myynti- ja markkinointijohtajan ja neljän lapsen äidin lähes hengästyttävän aktiivisesta ja toiminnantäyteisestä arjesta. Kirja perustuu kirjailija Hanna Kostamon omakohtaisiin kokemuksiin syövästä, äitiydestä ja työelämän kiemuroista. Lue arvio

Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (2017)
Mikä lisää ja mikä vähentää riskiä sairastua? Alan asiantuntijoiden kirjoittama teos antaa vinkkejä myös ruoan valintaan ja valmistukseen. Oikein tulkittu, luotettava tutkimustieto on tärkeää tässä ristiriitaisten uutisten ja blogikirjoitusten maailmassa, jotta osaisimme tehdä hyviä valintoja omaksi ja läheistemme parhaaksi.

Katarina Malmberg: Äiti tule kotiin! Kirja lapsen surusta (2023)
Kirja on suunnattu heille, jotka haluavat tietoa ja kokemusasiantuntijuutta siitä, miten suru lapsella voi näyttäytyä ja minkälaisia asioita vanhempien on hyvä tietää, kun vanhemmalla on parantumaton, kuolemaan johtava sairaus. Kirja kertoo paitsi pienen lapsen surusta, myös myös elämän epäoikeudenmukaisuudesta, liian varhaisesta äidin menetyksestä, puolison ja läheisten surusta. Samalla se on kirja toivosta, rakkaudesta ja siitä, että käsittämättömimmänkin menetyksen jälkeen elämä voi jatkua, sen pitää jatkua ja se kantaa.  Lue arvio

Arto Pietikäinen: Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2018)
Käytännönläheinen opas pohjautuu vankkaan kognitiivisen käyttäytymisterapian tietämykseen. Kirja sisältää harjoituksia, joiden avulla voi lisätä emotionaalista joustavuutta ja myös käyttäytymisen joustavuutta kriisien osuessa kohdalle. Kirja auttaa lukijaa kehittämään psyykkiseen hyvinvointiin olennaisesti liittyviä taitojaan luotettavien, tutkimukseen pohjautuvien ja käytännönläheisten menetelmien avulla.

Astrid Swan: Viimeinen kirjani (2019)
Syöpään sairastunut äiti suunnitteli jo hautajaisiaan mutta päätti sitten keskittyä elämään. Pelon takaa kuultaa toivo. (levinnyt rintasyöpä)

Mikko With: Vaimoni vasen rinta ja muuta sairasta (2018)
Mikko With on koonnut omia ja vaimonsa Tiinan blogikirjoituksia yhteen vahvaksi ja vahvasti koskettavaksi kirjaksi, joka etenee Tiinan syövän löytymisestä hänen viimeisen elinpäivänsä yksityiskohtaiseen kuvaukseen asti ja vielä vähän sen jälkeisiin tapahtumiinkin. (levinnyt rintasyöpä, kuolema)

Runoja

Johanna Hasu: En ole kuolemassa vielä (2022)
Elämänmakuisessa runokirjassa pureudutaan syvälle elämän ja kuoleman kysymyksiin. Rintasyöpädiagnoosin jälkeen mikään ei ole niin kuin ennen. Pian pintaan nousee toivo: en ole kuolemassa vielä. Runoteoksessa kerrotaan osuvasti syöpää sairastavan mielessä myllertävistä ajatuksista ja tunteista. Lue arvio

Heidi Piilinen: Hetkessä kaikki muuttuu (2022)
”Runokirja on syntynyt kulkiessani hoitopolkuani. Sen päähenkilönä on levinnyt rintasyöpä Carcinoma ductale gradus 3 T2N1. Runoissa käsitellään kuolemaa, sen pelkoa, unettomuutta ja sitä miten elämä jatkuu kaikesta huolimatta. Positiivisen ajattelun luomalla energialla olen elänyt yhteiseloa syöpäni kanssa jo yli 7vuotta.Toivon että kirja toimii apuna vakavasti sairastuneille ja heidän läheisilleen, antaa toivoa pimeimpiin hetkiin ja luo uskoa parempaan tulevaisuuteen.”
Kun elämä yht’äkkiä muuttuu turvallisten rutiinien vaihtuessa epätietoisuuteen tulevasta, on pysähdyttävä etsimään uutta suuntaa. Tappio voi kääntyä voitoksi, suru kauniiksi iloksi. Hetkessä kaikki voi muuttua.

Romaaneja

Alice Kuipers: Terveisin äiti (2007)
Jääkaapin oveen jätettyjen viestien kautta etenevä tarina 15-vuotiaan Clairen ja kiireisen lääkäriäidin arjesta. Äiti sairastuu rintasyöpään. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Hanna Meretoja: Elotulet (2022)
Haikea esikoisteos merestä, rakkaudesta ja kuoleman läheisyydestä, joka sytyttää elämisen vimman. Joukko ystäviä kokoontuu meren äärelle, kun tulten nauha täplittää saaristoa muinaistulien yönä. Elea on juuri saanut kuulla olevansa vakavasti sairas, mutta ystävien kanssa jaetut kertomukset kannattelevat ja antavat lohtua. Lue arvio

Ulla-Maria Mesiä: Kolmas viikko (2023)
Kolmas viikko ei ole selviytymistarina, vaan tarina elämästä NYT KUN. Päähenkilö Emmin elämää seurataan sekä nykyhetkessä että menneisyyteen suuntaavin takaumin. Menneisyyden kolhut tuovat kontrastia nykyaikaan: vaikka kolhuitta ei selvitä nytkään, tämän hetken erottaa menneestä se, että Emmillä on uudessa elämäntilanteessaan turvaverkko, jota ei kaikilta osin aiemmin ole ollut. Se verkko kestää myös uutisista rankimman: että Emmin aivoihin levinnyt rintasyöpä ei ole enää parannettavissa.  Lue arvio

Elina Pulli: Tukkasurma (2015)
Tukkasurma on leppoisa rikosromaani, jossa yhdistyvät kirjailijan omakohtainen rintasyöpätarina ja fiktiivinen murhatutkimus.

Johanna Thydell: Katon kokoinen tähtitaivas (2004)
Romaani tytöstä, joka saa kantaakseen liian suuren taakan liian varhain. Jenna on tavallinen tyttö, jolla on 13-vuotiaan ilot ja surut. Yksi asia on kuitenkin toisin: Jennan äidillä on levinnyt rintasyöpä. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Sanna Wikström: Elämä ensin (2021)
Suomen kielen maisteri, kirjailija ja ”Hidasta elämää” -sivuston perustaja Sanna Wikström on kirjoittanut kirjan elämästä ja kuolemasta, toivosta ja toivottomuudesta sekä yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Tarinassa käsitellään nuoren naisen rintasyöpään sairastumista ja siitä seuraavaa elämänmuutosta sekä uuteen tilanteeseen sopeutumista. Lisämausteen kertomukseen tuo se, että päähenkilö saa tietää samalla kertaa sekä taudistaan että raskaudestaan. Näin voisi oikeastikin käydä, onhan elämällä tapana yllättää. Lue arvio

Blogeja

Moni jakaa kokemuksiaan rintasyöpädiagnoosista, syöpähoidoista, muiden reaktioista, peloista, ilon hetkistä ja arjesta blogissa. Tähän on listattu muutamia blogeja, puuttuvia blogeja voi vinkata meille sivun alaosan Anna palautetta -lomakkeella.

Karikoita reitilläni Navigointia elämän karikoissa huumoria unohtamatta. 58-vuotiaana rintasyöpädiagnoosi toukokuussa 2022. Yrittäjä monessa roolissa: puolisona, äitinä, tyttärenä, ystävänä. Toivottavasti vertaistukea juuri Sinulle!

Syöpäpäiväkirja 2020 Nelikymppisen naisen pohdintoja rintasyövästä.

Rintasyöpäarkea 43-vuotiaan perheenäidin tuntemuksia ja arkea hoitojen lomassa.

Mammaca – rintasyöpämatka kuvin ja sanoin Kuvataiteilijan blogi keväällä 2017 alkaneesta rintasyöpämatkastaan.

Marikan taistelu 30-vuotiaana sairastuneen 3 lapsen äidin blogi

Matkakumppanina rintasyöpä

Olipa kerran rintasyöpä ja toisenkin Kokemuksia ja ajatuksia kaksi kertaa rintasyöpään sairastuneelta. Blogiteksteissä paljon tutkimustietoa.

Rintasyövän syövereissä 35-vuotiaana triplanegatiiviseen syöpään sairastuneen blogi. Sairastumisesta jo yli 10 vuotta ja kaikki hyvin.

Nuoren naisen rintasyöpä Syöpädiagnoosi raskauden loppuvaiheessa v. 2014. Blogissa myös listaus rintasyöpäblogeista.

Rintarinnan Kirjoittaja on 15 vuotta ulkomailla asunut terveydenhoitaja, joka haluaa jakaa tunnelmia syöpäpotilaana olosta Espanjassa.

Minun tarinani ”Tämä blogi kertoo siitä miten tulen syövän voittamaan ja jatkamaan elämääni liikkuen ja nauttien!!”

Joka kahdeksas nainen 44-vuotiaan rintasyöpäpotilaan ajatuksia

Kutsumaton vieras 27-vuotiaana sairastuneen ajatuksia ja hoitopolku

Odottamaton matka