Siirry suoraan sisältöön

Neuropaattiset oireet

Monet solunsalpaajat aiheuttavat hoidon sivuvaikutuksena hermovaurioita eli neuropaattisia oireita. Hermovaurioiden aiheuttamat oireet ovat useimmiten pahimmillaan hoitojen aikana oireiden alkaessa hellittää muutaman kuukauden kuluessa hoitojen loputtua. Tutkimusten mukaan 3 kk:n kuluttua hoidoista oireita on 60 %:lla ja 6 kk:n kuluttua 30 %:lla sytostatteja saaneista. Joskus oireet voivat kuitenkin jäädä pysyviksi, vaikka lievenemistä tapahtuukin. Rintasyövän hoidossa käytetyistä solunsalpaajista esimerkiksi doketakseli ja paklitakseli voivat aiheuttaa hermovaurioita.

Opas: Solunsalpaajien aiheuttama neuropatia SAN

Solunsalpaajien aiheuttama neuropatia SAN -potilasopasOppaasta löydät tietoa solunsalpaajien aiheuttamasta neuropatiasta, ja mm. sen muodoista, oireista ja hoidosta. Opas sisältää myös kuvitetetun liikuntaharjoitusohjelman. Oppaan on tuottanut Suomen suolistosyöpäyhdistys Colores ry.
Lataa opas täältä.

 

 

 

 

Neuropaattisten oireiden päätyypit

Solunsalpaajien aiheuttamat hermovauriot kohdistuvat ääreishermostossa pääasiassa tunto- ja liikehermoihin sekä jossain määrin autonomiseen hermostoon. Niin sanottu sukka-hansikas oireyhtymä on tyypillinen. Tällöin oireita ilmenee raajojen kärkiosissa siten, että tuntemukset ovat voimakkaimmat jalkaterien ja/tai käsien alueella. Usein oireilu nousee vähitellen ylöspäin kohti säärtä tai käsivartta, mutta harvoin yli polvi/kyynärpääkorkeuden.

Neuropaattiset oireet jakautuvat kolmeen päätyyppiin: kipuun, tuntohäiriöihin ja autonomisen hermoston vaurioihin.

Kipu 

Kipu tai särky, joka voi olla ajoittaista tai jatkuvaa. Toisinaan kipua esiintyy vain levossa ja pahimmillaan yöllä, jolloin nukkuminen voi häiriintyä. Osalla potilaista kipu on kohtauksellista ja voi tuntua esimerkiksi sähköiskunkaltaisena. Useimmiten kipua kuvataan polttavaksi, mutta se voi olla myös puristavaa, tuikkivaa tai puukoniskutyyppistä.

Osalla potilaista jalkapohjien hermopäätteiden herkistyminen saattaa aiheuttaa kipua esimerkiksi paljain jaloin kävellessä.

Tuntohäiriöt

Neuropatian aiheuttamia tuntohäiriöitä voivat olla puutuneisuus, tunnottomuus, tasapainon heikkeneminen tai tuntoaistimuksen herkistyminen

  • Poikkeavat tuntemukset: kävellessä saattaa tuntua kuin kävelisi ilmapatjan päällä tai jalkapohjat voivat tuntua kelmumaisilta. Häiriintynyt hermotoiminta voi myös aiheuttaa kokemuksen, jossa tuntuu kuin paljaissa jaloissa olisi sukka tai kääre.
  • Tasapaino-ongelmat: jalat saattavat tuntua voimattomilta, ”makaronimaisilta”. Vaivaa usein erityisesti hämärässä liikuttaessa, koska aivot eivät saa tukea asennon havaitsemiseen ympäristöstä.
  • Tunnon herkistyminen: Ulkopuolinen ärsyke, joka ei ole aiemmin tuntunut kivuliaalta tai ärsyttävältä, aiheuttaa epämiellyttävän kokemuksen. Esimerkiksi peiton paino jaloilla saattaa tuntua kuumottavalta tai muuten ärsyttävältä, jotkut taas eivät pysty pitämään pitkähihaisia puseroita.
  • Kutina
  • Levottomien jalkojen oireyhtymä: Yöllä ilmenevä pakottava tarve liikutella jalkoja. Vaikeuttaa nukahtamista.
  • Kylmälle herkistyminen: Ilmenee usein poikkeuksellisen herkkänä sormien paleluna ja tunnottomuutena.

Autonomisen hermoston vauriot

Autonomisen hermoston vauriot ilmenevät ei-tahdonalaista toimintaa ohjaavissa hermoradoissa.

  • Ummetus: saattaa olla seurausta monen muun syyn lisäksi suoliston toimintaa ohjaavan hermotuksen vauriosta.
  • Verenpaineen säätelyhäiriöt, ortostaattinen hypotonia: makuuasennosta äkkiä pystyyn noustess verenpaine putoaa äkillisesti, jolloin potilas saattaa kaatua huimauskohtauksen seurauksena.
  • Hikoiluhäiriöt: Useimmiten hikoilureaktio sammuu, mutta joillakin voi ilmetä myös liikahikoilua.
  • Suun ja silmien kuivuminen: voidaan lievittää apteekista saatavilla paikallishoitotuotteilla.

Yksilölliset riskitekijät altistavat hermovaurioille

  • Annosriippuvuus, mitä suurempia solunsalpaaja-annoksia joudutaan käyttämään, sitä suurempi hermovaurioiden riski
  • Aiemmin ilmenneet hermovauriot
  • Diabetes: 1- ja 2 -tyypin diabetes altistavat itsenäisestikin hermovaurioille
  • Tupakointi
  • Alkoholin liikakäyttö
  • Munuaisten vajaatoiminta
  • Perinnölliset ominaisuudet
  • Korkeampi ikä
  • Aineenvaihduntaan liittyvät tekijät: foolihapon ja B12-vitamiinin puutos altistaa

Hermokivun hoito

Perinteiset tulehduskipulääkkeet (mm. ibuprofeiini, naprokseeni, asetyylisalisyylihappo) ovat tehottomia neuropaattisen kivun hoidossa.

Tehokkaimmiksi lääkkeiksi ovat tutkimuksissa osoittautuneet:

  1. Venlafaksiini (Venlafaksin, Efexor)
  2. Duloksetiini (Duloksetin, Cymbalta)

Venlafaksiini ja duloksetiini ovat SSRI/SNRI -järjestelmään vaikuttavia lääkkeitä, joita käytetään useimmiten mielialaoirfeiden hoitoon. Myös triptyyliryhmän vanhan polven mielialalääkkeet nortriptytliini ja amitriptyliini lievittävät hermokipua. Epilepsian hoidossa käytetyistä lääkkeistä gapapentiini ja pregabaliini tehoavat jonkin verran neuropaattiseen kipuun.

Ihotuntemuksiin käytetään tarvittaessa lidokaiini -paikkallispuudutetta. Kapsaisiinilaastari voi niin ikään auttaa voimakkaasti herkistyneessä ihon pintatunnossa.

Teksti perustuu neurologian dosentti, osaston ylilääkäri Aki Hietaharjun (TAYS)  18.11.2018 pitämään luentoon. Alkuperäisen luentotallenteen pääset katsomaan Youtubesta