Siirry suoraan sisältöön

Toimintakertomus 2020

Rintasyöpäyhdistys - Europa Donna Finland ry:n toimintakertomus vuodelta 2020. Vuoden 2020 toimintaa väritti yhdistyksen 15-vuotisjuhlavuosi sekä maailmalta levinnyt koronaepidemia. Maaliskuun puolivälissä kaikki kasvokkain tapahtuva toiminta keskeytyi, ja vertaisillat vietiin verkkoon. Kevään aikana kokeiltiin menestyksekkäästi myös lymfajumppaa, pilatesta, joogaa, luentoja ja mielitreenejä verkon välityksellä.

Rintasyöpäyhdistyksen toiminnan ydin on vertaistuki. Toiminta-ajatuksena on tarjota rintasyöpäpotilaille yhteisöllistä, vertaisuuteen ja kokemukseen perustuvaa tukitoimintaa. Näin voidaan täydentää rintasyövän lääketieteellistä hoitoprosessia antamalla mahdollisuus jakaa omia kokemuksia, tuntoja ja ajatuksia muiden saman kokeneiden kanssa. Lisäksi yhdistys tekee työtä edistääkseen yleistä tietoisuutta rintasyövästä, korostaakseen aikaisen toteamisen merkitystä rintasyövän hoitoprosessissa ja levittääkseen tietoa naisten omista mahdollisuuksista pienentää rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on rintasyöpäpotilaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun parantaminen tarjoamalla lääketieteellistä hoitoprosessia tukeva vertaisverkosto. Yhdistys tekee ennaltaehkäisevää valistustyötä ja pyrkii edistämään hoidollisen tasa-arvon toteutumista yhteiskunnallisella tasolla. Yhdistys toimii aktiivisesti rintasyöpäpotilaiden etujärjestönä.

Vuoden 2020 toimintaa väritti yhdistyksen 15-vuotisjuhlavuosi sekä maailmalta levinnyt koronaepidemia. Maaliskuun puolivälissä kaikki kasvokkain tapahtuva toiminta keskeytyi, ja vertaisillat vietiin verkkoon. Kevään aikana kokeiltiin menestyksekkäästi myös lymfajumppaa, pilatesta, joogaa, luentoja ja mielitreenejä verkon välityksellä.

Juhlavuosi Rinnakkain huomiseen

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry täytti 15 vuotta naistenpäivänä vuonna 2020. Juhlavuotemme teemana oli Rinnakkain huomiseen. Johtavana ajatuksena juhlavuoden eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa oli elämänlaadun ja hyvinvoinnin merkityksen korostaminen rintasyöpään sairastuneille.

Juhlavuoden päätapahtuma järjestettiin Helsingissä lauantaina 7.3.2020. Tilaisuus oli hyvinvointiin ja elämänlaatuun syöpähoitojen jälkeen keskittyvä, elämäniloinen tapahtuma. Päivän ohjelma sisälsi mm. asiantuntijaluentoja, mieltä ja kehoa helliviä työpajoja sekä kiinnostavia näytteilleasettajia.

Juhlavuoden suojelijana toimi Annika Saarikko, tiede- ja kulttuuriministeri Varsinais-Suomesta. Hän on kahden pienen pojan äiti, joka palasi elokuussa ministerin tehtävään perhevapaalta. Saarikon äiti on sairastanut kaksi rintasyöpää ja ilahduttavasti on nyt toipunut. Saarikko käy itse säännöllisesti tutkituttamassa rintansa perhetaustansa vuoksi.

Annika Saarikko avasi juhlavuoden päätapahtuman, Rinnakkain huomiseen –seminaarin naistenpäivän aattona 7.3.2020 Helsingissä. Puheessaan Saarikko korosti yhdenvertaisuuden tärkeyttä syöpähoidoissa joka puolella Suomea ja nosti esiin Kansallisen syöpäkeskuksen roolin tässä. Lisäksi hän piti tärkeänä yhdistyksen sanomaa sairastuneesta kokonaisena ihmisenä, ei vain syöpäpotilaana. Myös rintasyöpäseulonnan ikärajaa tulisi nostaa 74 vuoteen.

Yleisurhoollisuusmitali yhdistyksen väreissä, vaaleanpunaieslla pohjalla sininen raita ja keskellä yrityksen logon kuva

Yleisurhoollisuusmitali

Rintasyöpäyhdistys palkitsi 15-vuotisjuhlassaan 7.3.2020 yleisurhoollisuusmitalein henkilöitä, jotka ovat kulkeneet yhdistyksen ja rintasyöpään sairastuneiden rinnalla tehden pitkäjänteisesti työtä yhteisten tavoitteidemme eteen ja edistäen rintasyöpätietoutta ja tukea sairastuneille. Palkittujen joukossa oli sekä terveydenhuollon ammattilaisia että vapaaehtoistoimijoita.

Palkitut vapaaehtoiset olivat Mussu Johansson, Pia Kaare, Nina Lappalainen ja Heidi Vekkeli
Ammattilaisista tunnustuksen saivat syöpäsairaanhoitajat Hannele Salovaara ja Maria Vajavaara. Syöpälääkäreistä palkittiin Taysin osastonylilääkäri, dosentti Minna Tanner ja HUS Syöpäklinikan osastonyliläääkäri Meri Utriainen.

Juhlaseminaarin ja iltagaalan tunnelmia

Alueelliset juhlavuoden tapahtumat

Ensimmäinen hyvinvointitapahtuman järjestivät Pirkanmaan Donnat Tampereella 1.2.2020. Jo perinteinen hyvinvointipäivä kokosi 80 osallistujaa Tampereen seudulta. Päivä Holiday Club Tampereen Kylpylässä sisälsi luentoja, keskusteluja, kevyttä liikuntaa monipuolisen venyttelytunnin merkeissä ja mukavaa yhdessäoloa. Tapahtumassa keskityttiin omaan hyvinvointiin turvallisen vertaistuen parissa.

Syksyn aikana pystyttiin järjestämään neljä alueellista iltatapahtumaa koronatilanteesta huolimatta.
Iltatapahtumat alkoivat yhdistyksen edustajan tervehdyksellä sekä Tapahtumatuotanto Voltin ohjaamalla venyttelyjumpalla. Jumpan jälkeen tilaisuuksissa kuutiin asiantuntijaluennot seuraavasti:

  • 23.9. Turku: FT Minna Salakari. Rintasyöpään sairastuneiden elämäntyytyväisyys ja siihen vaikuttavat tekijät
  • 7.10. Kuopio: Itsemyötätunnosta voimaa vakavaan sairauteen, psykoterapeutti Marjo Hirvonen, Mielenpaja
  • 4.11. Oulu: Kuva kokemusten sanoittajana. Sari Nyman, vertaistukija, Arjen Paikka Vaikka -animaation tekijä
  • 11.11. Lahti: Seksuaaliterapeutti Rea Marjamäki

Puheenvuoron ja keskustelun jälkeen tilaisuudet päätti rentouttava Voltin ohjaama hemmotteluhetki jalkakylpyineen.

Kuvat iltatapahtumista Turussa, Kuopiossa ja Oulussa

Vertaistukitoiminta

Yhdistyksen toiminnan ydin on vertaistukitoiminnassa. Vertaistuki-iltojen lisäksi yhdistys järjestää rintasyöpään sairastuneille teemaviikonloppuja, luentoja ja muita tapahtumia sekä tarjoaa rintasyöpään sairastuneille mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia Facebookin suljetussa Rinnakkain-keskusteluryhmässä sekä alaryhmissä, kuten BRCA-geenivirheen kantajien omissa ryhmissä. Vertaistukipuhelin on auki tiistai- ja keskiviikkoiltaisin kaksi tuntia, klo 18-20 numerossa 0401916799. Tiistain vuoro on avoin kaikille, joita rintasyöpä sairautena koskettaa, ja keskiviikon vuoro uusiutunutta/levinnyttä rintasyöpää sairastaville. Vastausvuorossa olevat vertaistukijamme ovat itse sairastaneet rintasyövän (ti) tai heillä on levinnyt rintasyöpä (ke).

Vertaistukihenkilöiden koulutus

Tammikuussa 2020 koulutettiin 15 uutta vapaaehtoista vertaistukihenkilöä yhdistykselle. Joukossa oli myös itse rintasyövän kokeneiden lisäksi kaksi rintasyöpäpotilaan puolisoa tavoitteena aloittaa läheisten vertaistukiryhmä. Koulutus järjestettiin yhteistyössä Colores Suomen suolistosyöpäyhdistys ry:n kanssa. Koulutettujen vertaistukijoiden määrä nousi vuonna 2020 lähes 80 henkilöön. Lokakuussa aloitettiin ensimmäinen verkossa toteutuva uusien vertaistukihenkilöiden koulutus.

Vapaaehtoisille vertaistukihenkilöille järjestettiin syystapaaminen Jyväskylässä työnohjauksellisella sisällöllä. Viikonloppuun osallistui 25 yhdistyksen kouluttamaa vertaistukihenkilöä ja yhdistyksestä Miia Merikallio sekä sairaanhoitajaopiskelija Tiina Huhtanen Miian ohjattavana sekä puheenjohtaja Anne Samstén. Syystapaamisessa vierailivat psykoterapeutti Florence Schmitt ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Johanna Colliander Pirkanmaan Hoitokodista. Yhteisön ja kohtaamisen merkitys sekä yhteisöllisyyden vahvistamisen tärkeys korostuvat vallitsevassa ajassa ja pandemiatilanteessa.

Yhdistyksen vertaistukihenkilöille järjestettiin syystapaamisen lisäksi täydennyskoulutusta verkkovertaistuen erityispiirteistä tukemaan keväällä aloitettua verkossa tapahtuvaa ryhmätoimintaa, Rinnakkain-chat -toiminnasta sekä Lapset Puheeksi-menetelmästä. Lapset Puheeksi – Hyvä Arki lapselle-koulutus järjestettiin verkossa yhteistyössä Syöpäjärjestöjen kanssa ja tähän osallistui 9 Rintasyöpäyhdistyksen vapaaehtoista.

Edellä mainittujen kohtaamisten lisäksi vertaistukihenkilöiden yhteisöllisyyttä sekä vapaaehtoistoiminnan iloa, mielekkyyttä sekä toimintaan sitoutumista vahvistettiin vetujen omina verkkovertaiskohtaamisina sekä “Vetujen Kuuman Linjan”- kohtaamisena joulukuussa, jossa oli illan alustajana mukana sosiaalipsykologi, psykoterapeutti Riikka Grå.

Vertaistapaamiset vuonna 2020

Rintasyöpäyhdistyksen kasvokkain tapahtuva vertaistuki on pääasiassa ryhmämuotoista ja siihen osallistuvat henkilöt ovat tasavertaisia keskenään. Tuki perustuu samankaltaisia elämänkokemuksia ja elämänvaiheita eläneiden ihmisten keskinäisen tasa-arvoisuuteen, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemiseen.

Vertaistukitapaamisista tiedotettiin Rinnakkain-lehdessä, yhdistyksen internet-sivuilla ja Facebookissa. Tiedotteita on toimitettu myös syöpäklinikoille ja alueellisille syöpäyhdistyksille. Vertaistukiryhmiä kokoontui 12 paikkakunnalla ympäri Suomea. Helsingissä ja Tampereella ryhmiä oli kolmenlaisia:

  1. kaikille rintasyöpään sairastuneille avoimet ryhmät
  2. nuorena eli alle 45-vuotiaana sairastuneille tarkoitetut ryhmät sekä
  3. levinnyttä eli parantumatonta rintasyöpää sairastavien ryhmät

Muilla paikkakunnilla ryhmät olivat avoimia kaikille sairastuneille.

Ryhmissä keskustelua ohjasivat koulutetut, vapaaehtoiset vertaistukijat. Joillain kerroilla mukana oli asiantuntija (esim. palliatiivisen osaston sairaanhoitaja, seksuaali- ja pariterapeutti) tai keskustelulle sovittu ennakkoon teema, kuten rinnankorjausleikkaukset. Myös toiminnallisia kertoja, kuten keskustelun lomassa
askartelua, tunnetaideterapiaa. Vertaistapaamisiin osallistuneet kuvailevat saaneensa illoista paljon tietoa, lohtua ja peilausta omaan tilanteeseen. Vertaistuki kannattelee läpi hoitopolun ja vähentää pelkoa ja yksinäisyyden tunnetta sairauden kanssa. Facebookin Rinnakkain-ryhmän kommenteissa korostuu rintasyöpäyhteisön merkitys sairastuneelle.

Kasvokkain tapahtuva ryhmätoiminta oli keskeytettynä ison osan vuotta koronan vuoksi. Kun alkusyksystä ryhmiä pystyttiin järjestämään, osallistujamäärät olivat pienempiä kuin normaalisti.

Kaiken kaikkiaan kasvokkain ja verkossa järjestetyt vertaisillat tavoittivat yhteensä 619 osallistujaa ja jokaista iltaa ohjasi 2 vapaaehtoista vertaistukijaa.

Alueelliset vertaistuki-illat

Vertaistuki-iltoja järjestettiin vuonna 2020 12 paikkakunnalla. Kasvokkain pidettyjä vertaistuki-iltoja ja donna-tapaamisia oli yhteensä 92 ja osallistujia yhteensä 619 (2019: 145 ryhmää, 1040 osallistujaa).

HELSINKI Avoimet illat: Kaikille sairastuneille avoimia vertaisiltoja pidettiin yhdeksän kertaa. Iltoihin osallistui yhteensä 61 henkilöä (vuonna 2019 yht. 89 henkilöä).
HELSINKI: Nuorten vertaisillat on tarkoitettu alle 45-vuotiaana sairastuneille naisille ja pienten lasten äideille. Nuorten ilta järjestettiin kolme kertaa ja osallistujia oli yhteensä 11 (vuonna 2019 47 hlöä).
HELSINKI: Levinnyttä rintasyöpää sairastaville järjestettiin vuoden aikana kahdeksan omaa tapaamista. Illoissa oli läsnä yhteensä 62 henkilöä (vuonna 2019 129 hlöä).
ESPOO: Ryhmä kokoontui kaksi kertaa ja osallistujia oli yhteensä kahdeksan (2019 30 hlö).
TURKU: Vertaistuki-ilta järjestettiin Ruusukorttelin Hyvinvointikeskuksessa kolme kertaa. Osallistujia kävi 25 (v. 2019 yht. 51 hlöä).
LAPPEENRANTA: Lappeenrannassa avoin vertaisilta pidettiin seitsemän kertaa. Osallistujia oli yhteensä 31 (v. 2019 yht. 73 hlöä).
TAMPERE: Kaikille avoimia vertaisiltoja oli kuusi ja osallistujia yhteensä 39 (2019 137 hlö).
TAMPERE: Levinnyttä rintasyöpää sairastavat Iki-donnat kokoontuivat kuusi kertaa, osallistujia yhteensä 22 (2019 74 hlö).
TAMPERE: Nuoret Donnat kokoontuivat kuusi kertaa vuoden aikana ja osallistujia oli 24 (v. 2019 27 hlö).
LOVIISA: Tapaamisia oli kahdeksan ja osallistujia yhteensä 58 hlö. (2019 66 hlö).
SEINÄJOKI: Seinäjoen ryhmä kokoontui kuusi kertaa, osallistujamäärä 27 (v 2019 73 hlö).
VANTAA: Kokoontumisia oli kaksi ja osallistujia kuusi (v. 2019 27 hlö)
IMATRA: Imatran Voimanaiset järjestetään yhdessä Itä-Suomen kesäyliopiston kanssa. Vuonna 2020 tapaamisia oli seitsemän ja osallistujia 28 (v. 2019 31).
TORREVIEJA: Aurinkorannikon uusi ryhmä ehti kokoontua kaksi kertaa kevään aikana ja osallistujia oli yhteensä kuusi.
OULU: Uusi ryhmä kokoontui vuoden aikana viisi kertaa ja osallistujia 18 hlö.
KUOPIO: Donnat kokoontuivat yhteensä kolme kertaa. Vuoden ensimmäisessä tapaamisessa juhlittiin Donna-ryhmän 5-vuotissynttäreitä. Tapaamisissa kävi yhteensä 25 henkilöä.

Verkkovertaistoiminta

Vuonna 2020 Rintasyöpäyhdistys aloitti verkkovertaistoiminnan heti keväällä pandemia-ajan rajoitusten alkaessa. Teamsin välityksellä ryhmiä järjestettiin 20 kertaa. Ryhmissä käytettiin samaa jaottelua kuin kasvokkaisissa ryhmissä eli kaikille avoimet, nuorena sairastuneiden sekä levinnyttä rintasyöpää sairastavien ryhmät. Lisäksi ryhmiä kohdennettiin esim. sairastuneille, joilla on teini-ikäisiä lapsi sekä hoitopolun alussa oleville.

Verkkovertaistoiminta tavoitti ihmisiä maantieteellisesti myös niiltä alueilta, joilla ei ole ollut kasvokkain kohtaavia vertaistukiryhmiä. Verkkovertaistoiminnasta kerätyissä palautteissa osallistuminen toimintaan koettiin helpoksi ja kynnys osallistumiseen kotoa käsin koettiin matalaksi. Verkkovertaistoiminta tullaan implementoimaan osaksi yhdistyksen vertaistukitoimintaa myös pandemiatilanteen jälkeen.

Verkkovertaisiltoja järjestettiin eri teemoin: vapaana keskusteluina vertaistukihenkilöiden ohjaamina ja asiantuntija-alustuksin toimintaan osallistuvien toiveiden pohjalta. Asiantuntijoiden ohjaamia teemailtoja verkossa toteutui neljä. Aiheina olivat parisuhdeilta, läheisten ilta, miten puhun lapselle syövästä sekä syöpä ja seksuaalisuus –teemailta. Näissä tehtiin yhdistysten välistä yhteistyötä mm. Parisuhdekeskus Katajan, Tunne Rintasi ry:n ja Miessakit ry:n kanssa huomioiden rintasyöpään sairastuneen ohella myös läheiset, joita sairaus vahvasti koskettaa.

Verkkovertaistoiminta tavoitti sekä kasvokkain kokoontuvissa ryhmissä aiemmin käyneitä, että aivan uusia osallistujia. Verkkotoiminnasta saatiin kiitosta erityisesti heiltä, joilla ei ole ennen ollut mahdollista osallistua joko välimatkan tai terveydentilan vuoksi.
Verkkovertaisiltoihin osallistui vuoden 2020 aikana 106 henkilöä.

Vertaistuki HUS:n sairaaloissa

Vuonna 2020 Rintasyöpäyhdistyksestä oli OLKAn vapaaehtoistoiminnassa vertaistukijoina tammi-maaliskuussa mukana 3 henkilöä Syöpätautien klinikalla ja Kirurgisessa sairaalassa. He tekivät seitsemän vapaaehtoisvuoroa (17 tuntia) ja kohtasivat yhteensä 41 henkilöä. OLKAN toiminta oli keskeytettynä maaliskuun puolivälistä alkaen.

Vertaistukea Facebook-ryhmissä

Vertaistukea tarjotaan myös verkossa. Suljettu Rinnakkain-facebook-ryhmä on perustettu elokuussa 2015. Keskustelu on tarkoitettu vertaistueksi rintasyöpään sairastuneille. Ryhmässä oli vuoden 2020 lopussa lähes 2600 jäsentä.
Lisäksi yhdistys ylläpitää seuraavia Facebook-ryhmiä:

  • Ryhmä Rinnakkain BRCA-kantajat (93 jäsentä) on tarkoitettu rintasyöpään sairastuneille geenimuunnoksen kantajille
  • Vertaistukea BRCA-kantajille (134 jäsentä) on terveille henkilöille, joilla todettu geenimuunnos.
  • DonnaPerheet –ryhmään voivat liittyä levinnyttä rintasyöpää sairastavat ja heidän puolisonsa, joilla on alaikäisiä lapsia. Tässä ryhmässä oli vuoden lopussa 41 jäsentä.

Puhelintuki

Vertaistukipuhelin jatkoi toimintaa edellisvuosien tapaan. Puhelinlinja on auki tiistaisin ja keskiviikkoisin kaksi tuntia kerrallaan ja siihen vastaavat yhdistyksen vapaaehtoiset vertaistukijat. Tiistain vuoro on tarkoitettu kaikille rintasyöpään sairastuneille ja keskiviikon vuoro levinnyttä rintasyöpää sairastaville.

Yhteensä puhelinvuoroja oli vuoden 2020 aikana 64 kpl ja puheluita tuli noin 60. Saapuneet puhelut olivat pitkiä, vähintään puolen tunnin mittaisia ja palvelusta annettiin hyvää palautetta.

Muu rintasyöpään sairastuneille suunnattu toiminta

Teemaviikonloput ja virkistystoiminta

Vuonna 2020 yhdistys pystyi järjestämään yhden teemaviikonlopun, Lapin rauhaa –luontoviikonloppu toteutui lokakuussa Äkäslompolossa. Osallistujia oli yhteensä 12.

Mielitreenit

Mielitreeneillä vahvistettiin osallistujien henkistä jaksamista erilaisin hengitys- ja rentoutusharjoituksin. Mielitreenit toteutuivat vuoden aikana 5 kertaa Teamsin välityksellä, ohjaajana oli Hanna Pitkänen. Osallistujia oli yhteensä 116 hlö.

Toiminta perheille

Syöpään sairastuminen on perheen yhteinen asia ja kokemus, joka voi lähentää tai loitontaa perheenjäseniä toisistaan. Psykososiaalisen tuen ja vertaistuen mahdollisuuksilla voidaan tukea perheiden resilienssiä, yhdessä selviytymistä, yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä toipumisen matkaa.

Jo kolmatta vuotta ohjelmassa oli kesällä kaksi perheille suunnattua loma- ja kurssiviikkoa. Tuettu loma rintasyöpäpotilaille perheineen järjestettiin aikaisempien vuosien tapaan yhteistyössä Maaseudun terveys ja lomahuolto ry:n (MTLH) kanssa. Levinnyttä rintasyöpää sairastavien perhekurssi toteutettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen kanssa.

Leireillä on ollut mukana sekä perheiden ala- että täysi-ikäisiä lapsia, millä on pyritty huomioimaan ja vahvistamaan perheiden keskinäisiä vuorovaikutussuhteita, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tuomaan arkeen toivoa, vertaistukea sekä selviytymisen mahdollisuuksia haastaviin elämäntilanteisiin. Leirillä läpikäydyt aiheet ja tunnetyöskentely mahdollistavat perheiden resilienssin ja yhdessä selviytymisen kokemuksen sekä voimavarojen vahvistumisen. Toivon merkitys elämässä ja sen kohtaamisissa on keskeinen asia, joka huomioitiin myös lomien ohjelmien suunnitteluissa. Leireiltä saatu palaute on ollut hyvää ja tältä pohjalta myös kesällä 2021 järjestetään kaksi perhelomaa tai -kurssia.

Tuettu loma rintasyöpää sairastaville MTHL:n kanssa

Kesällä 2020 järjestettiin yksi tuettu loma Kuortaneen urheiluopistolla. Voimaa vertaisuudesta –loma (viisi vuorokautta) oli suunnattu rintasyöpäpotilaille perheineen ja leirille osallistui 6 perhettä. Loman aikana oli mahdollisuus vertaistukeen, virkistäytymiseen ja lomailuun.

Kuortaneella Voimaa Vertaisuudesta-lomalla vertaistukihenkilönä ja ohjaajana oli mukana Birgitta Kaare. Yhdistyksestä mukana olivat syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio ja sairaanhoitajaopiskelija Tiina Huhtanen Miian ohjattavana (vakavasti sairastuneen ihmisen opintojaksolla) Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Loman aikana virkistystoiminnan ohella perheiden vanhemmille järjestettiin neljänä päivänä kolmen tunnin mittainen vertaistukiryhmä. Lapsille oli samaan aikaan järjestetty ohjattua toimintaa opiston puolesta. Voimaa Vertaisuudesta-lomalla vanhempien vertaistukiryhmässä vierailivat Miessakit ry:stä Timo Tikka ja Seinäjoen keskussairaalasta seksuaaliterapeutti Eeva Nevanen.

Sopeutumisvalmennuskurssi levinnyttä rintasyöpää sairastaville perheineen

Levinnyttä rintasyöpää sairastavien perhekurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen (LSSY) kanssa Meri-Karinassa Turussa. Kurssille osallistui viisi perhettä. Perheiden vanhemmille järjestettiin neljänä päivänä vertaistukiryhmä, jota ohjasivat vertaistukihenkilö Birgitta Kaare, syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio, sairaanhoitajaopiskelija Tiina Huhtanen Miian ohjattavana sekä LSSY:stä sairaanhoitaja Annamari Rivero. Lapsille suunnatusta ohjelmasta ja ainutlaatuisesta tunnetyöskentelystä vastasi LSSY:n perhetyön asiantuntija Pia Ilves. Leirillä vieraili TYKS:n Palliatiivisen keskuksen ylilääkäri Outi Hirvonen, psykoterapeutti Florence Schmitt ja kokemusasiantuntijat Timo ja Emmi Läpinen. Timon puoliso ja Emmin äiti Mari Läpinen kuoli syöpään vuonna 2014 Emmin ollessa 14-vuotias. Timo ja Emmi kertoivat omasta surukokemuksestaan ja elämästä Marin sairauden aikana ja kuoleman jälkeen perheiden vanhemmille ja teini-ikäiselle kolmelle nuorelle.

Liikuntaryhmät

Rintasyöpähoitojen jälkeistä kuntoutumista ja toimintakykyä tukevat liikuntaryhmät etänä ja kasvokkain ovat kysyttyjä ja samalla toteutuu vertaistuki. Verkon välityksellä järjestettiin vuonna 2020 joogaa, pilatesta ja lymfaturvotuksen itsehoitoharjoitteita. Liikuntaryhmiin osallistuttiin vuoden aikana kasvokkain ja etänä yhteensä 1 770 kertaa.

  • Loviisassa oli oma uintivuoro rintasyöpäpotilaille Villa Weltheimissä kolme kertaa. Lisäksi Loviisassa pidettiin viisi QiGong-tuntia.
  • Helsingissä jatkui vesijumppa Ortonin altaalla. Ryhmään mahtui 20 osallistujaa. Ryhmä toteutui sekä keväällä että syksyllä osan kautta.
  • Kuopiossa järjestettiin lymfajumppaa keväällä ja syksyllä yhteensä 17 kertaa.
  • Espoossa kokoontui kuntosaliryhmä kevään aikana kuusi kertaa. Ryhmässä oli kahdeksan henkilöä. Myös joogaryhmä ehti kokoontua Espoossa kuusi kertaa, ja ryhmässä oli 15 osallistujaa.
  • Kevään aikana joogaryhmä siirtyi verkkoon ja joogatunteja pidettiin vuoden aikana etänä 20 kertaa. Osallistujia oli keskimäärin 30/kerta.
  • Viiden kerran Pilates-kurssi verkossa tavoitti 20 osallistujaa/kerta.

Lymfaödeeman itsehoitoryhmä

Lymfaödeeman itsehoitoryhmässä tehdään lymfaturvotusta helpottavia harjoitteita. Alkuvuodesta ryhmä kokoontui joka toinen viikko Helsingissä. Koronaepidemian keskeytettyä kasvokkaiset tapaamiset, ryhmä siirrettiin Teamsiin. Lymfajumppa etänä tavoitti osallistujia ympäri Suomen ja parhaimmillaan osallistujia oli mukana 70 hlö. Vuoden aikana osallistujamäärä vakiintui noin 30 henkilöön/kerta ja kokonaisosallistujamäärä oli 450 hlö.

Syöpäsairaanhoitajan palvelut

Syöpäsairaanhoitaja tarjoaa tietoa, tukea ja toivoa – psykososiaalisen tuen mahdollisuuksia ihmisille, joita rintasyöpä sairautena koskettaa.

Yhdistyksen syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio vastasi puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestitse ja Facebookin Messenger-viestipalvelun kautta pandemia-aikana rintasyöpään sairastuneille, läheisille, ammattilaisille ja opiskelijoille kysymyksiin, joita rintasyöpä sairautena ja osana elämää herättää. Yhteydenottoja tuli vuonna 2020 keskimäärin kahdesta kolmeen arkipäivisin. Pandemia-aika herätti yhteyttä ottaneissa ihmisissä ja perheissä erityistä huolta ja ahdistusta voimavaroista, rintasyövän hoitoon pääsystä ja seurannasta sekä kasvokkaisten kohtaamisten puuttumisesta arjessa. Yksinäisyyden ja eristyneisyyden kokemukset lisääntyivät selvästi vallitsevassa ajassa. Epävarmuutta ja epätietoisuutta herätti tilanteen pitkittyminen ja esimerkiksi koronarokotusten aloittaminen Suomessa.

Keskeinen osa syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallion työnkuvaa neuvontatyön ohella on yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinointi sekä yhteiskehittäminen yhdessä toiminnanjohtajan, Vetutiimin ja yhdistyksen hallituksen kanssa.

Syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio on mukana kehittämässä vapaaehtoistoimintaa ja uusia vertaistuen muotoja Syöpäjärjestöissä tukihenkilötoiminnan kehittämisryhmässä ja Vapaaehtoistoiminnan projektiryhmässä. Lisäksi hän on mukana Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajien verkostossa. Hän on esitellyt näissä ryhmissä yhdistyksen toimintaa sekä kehitettyjä toimintatapoja kuten Vetutiimin ja KummiVetu-toimintaa.

Tapahtumat

Luentotilaisuudet

Vuoden aikana pidettiin neljä Facebook-live –luentoa yhteistyössä Rochen kanssa. Luentojen aiheet ja luennoijat olivat seuraavat:

  • 23.4. Rintasyöpä ja seksuaalisuus, Mari Päiväniemi, seksuaaliterapeutti
  • 26.5. Rintasyöpä, parisuhde ja perhe, Florence Schmitt, erityistason psykoterapeutti
  • 25.6. Palliatiivisen hoidon mahdollisuudet, Heli Mikkonen, HUS Palliatiivisen keskuksen apulaisosastonhoitaja
  • 21.9. Rintarekonstruktio nykypäivänä, Susanna Kauhanen, plastiikkakirurgi

Luentojen tallenteet olivat katsottavissa yhdistyksen Facebook-sivulla 6 kk tilaisuuden jälkeen. Livenä luentoja seurasi yhteensä noin 200 henkilöä. Tallenteet ovat tavoittaneet tuhansia ihmisiä ja saaneet positiivista palautetta katsojilta.
Teamsin välityksellä järjestettiin kaksi lymfaturvotusaiheista luentoa toukokuussa. Vodder-lymfaterapeutti Tarja Kokkosen luentoa Lymfaturvotus ja sen hoito seurasi 135 osallistujaa ja lymfaturvotuksen itsesidontaharjoitteluun osallistui 37 henkilöä.

Rintojesi terveydeksi -päivä

15.10. oli Breast Health Day eli Rintojesi terveydeksi -päivä. Kampanjapäivä on Europa Donnan lanseeraama vuotuinen tapahtuma ja tapahtumia on ympäri Eurooppaa. Kampanjan teemana ovat hyvät päivittäiset valinnat rintojen terveydeksi.
Vuonna 2020 järjestettiin yhdessä Tunne Rintasi ry:n kanssa kaksi Rintojesi terveydeksi –webinaaria.
15.10. pidetyn webinaarin aiheena oli elämäntavat. Webinaarin ohjelma oli seuraava:

  • Ravitsemuksen merkitys hyvinvoinnille, Ilona Rechardt, ravitsemustieteilijä
  • Hyvinvoinnista – Niskasta vai kädestä kiinni? Jemiina Kemppainen, liikunta-alan ammattilainen
  • Tunne rintasi ry:n #järjestösuunnittelijajuoksee-kampanjan esittely, Karolina Sivonen, järjestösuunnittelija

Sarjan toisen, 28.10. pidetyn webinaarin, teema oli kokonaisvaltainen hyvinvointi ja ohjelmassa olivat seuraavat luennot:

  • Parisuhteen ja seksuaalisuuden hyvinvoinnista, Mari Päiväniemi, seksuaaliterapeutti
  • Mitä jos en pelkäisi, Riikka Grå, sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja toivon asianajaja

Vaikuttamistyö

Rintasyöpäyhdistys ry – Europa Donna Finland tekee vaikuttamistyötä yhdenvertaisen rintasyöpähoidon toteutumiseksi kaikkialla Suomessa. Yhdistys tuo kokemusasiantuntijuuden sosiaali- ja terveydenhuollon paikalliseen ja valtakunnalliseen kehittämiseen. Yhdistys osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja jakaa rintasyöpätietoutta. Yhdistys antaa tarvittaessa lausuntoja paikallisen, valtakunnallisen ja kansainvälisen päätöksenteon tukemiseksi. Rintasyöpäyhdistys tekee yhteistyötä muiden järjestöjen kanssa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Vuonna 2019 tehdyn selvityksen rintaproteesien maksusitoumuskäytännöistä perusteella nostettiin esiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin huono tilanne ja asia saatiin julkisuuteen Turun sanomien artikkelin avulla ja sitä kautta sairaanhoitopiirin hallituksen käsittelyyn alkuvuodesta 2020. Lopputuloksena palvelusetelin arvoa korotettiin keväällä 60 % ja tästä seurasi se, että rintaproteesi on nyt Turun seudullakin aidosti maksuton apuväline sitä tarvitseville, kuten lain mukaan kuuluukin.

Vuonna 2020 yhdistys julkaisi seuraavat kannanotot:

Rintasyöpäpotilaan elämänlaatuun tulee kiinnittää huomiota (Yhdistyksen syyskokouksen kannanotto 1.12.2020)
Yhdenvertainen rintasyöpähoito on turvattava kaikkialla Suomessa (Kevätkokouksen kannanotto 14.5.2020)

Yhteistyö ja sidosryhmät

Järjestöjen välinen yhteistyö

Suomen Syöpäyhdistyksen valtuuskunnan jäseninä kaudella 2017-2020 toimii kaksi Rintasyöpäyhdistyksen jäsentä: Anu Niemi varsinaisena jäsenenä ja Heidi Vekkeli varajäsenenä.

Syöpäpotilasjärjestöjen yhteistyötä on tiivistetty erityisesti Colores – Suomen suolistosyöpäyhdistys ry:n ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n kanssa. Asiakasohjausta on tehty esim. SSP:n työelämähankkeeseen, tiedotettu EUPATIn tapahtumista sekä osallistuttu Rintasyöpäpotilaan oppaan uusimistyöhön. Edunvalvonnan osalta on todettu, että potilasjärjestöjen yhteistyötä on tiivistettävä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Rintasyöpäyhdistys kuuluu Parisuhdekeskus Katajan Kun perheessä on sairautta –yhteistyöverkostoon. Verkoston puitteissa hyödynnetään Katajan parisuhdeosaamista ja levitetään tietoa Rintasyöpäyhdistyksestä muille toimijoille. Miia Merikallio on verkoston asiantuntijaryhmän jäsen.

Yhdistys kuuluu rintasyöpätoimijoiden verkostoon Tunne rintasi ry:n ja Suomen syöpäsairaanhoitajat ry:n kanssa. Verkoston tavoitteena on edistää rintaterveyttä sekä yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
Rintasyöpäyhdistys on seuraavien organisaatioiden jäsen:

  • Suomen Syöpäyhdistys ry
  • Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition
  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
  • EJY ry Espoon järjestöjen yhteisö (OLKA-toiminta)
  • Hyvinvointiala HALI ry

Syöpätutkimusyhteistyö

Rintasyöpäyhdistys on kutsuttu potilasjärjestönä mukaan kahteen merkittävään syöpätutkimus-hankkeeseen.

iCan Digital Precision Cancer Medicine
Vuonna 2019 startannut, Helsingin yliopiston, HUSin ja uusien yhteiskumppanien yhteistyöhön perustuva iCAN-lippulaiva yhdistää uudella tavalla täsmälääketiedettä sekä potilaiden digitaalisia terveys- ja elämäntapatietoja ja tukee näin yksilöllisten syöpähoitojen kehittämistä sekä uusien terveysalan innovaatioiden syntyä.

Toiminnanjohtaja Anu Niemi on hankkeen ohjausryhmän varajäsen. Varsinaisena jäsenenä toimii Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Minna Anttonen.

Varapuheenjohtaja Arja Ryynänen toimi iCANin Potilas- ja kansalaisvaikuttamisen neuvottelukunnan (POTKU) puheenjohtajana. POTKU aloitti toimintansa huhtikuussa 2020. Neuvottelukunnan tehtävänä on kehittää potilaan ja kansalaisten osallisuutta iCAN-lippulaivassa ja sen tutkimusprojekteissa, ideoida ja luoda toimintamalleja osallisuudelle, toimia linkkinä potilaiden kansalaisten, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien välillä sekä ehdottaa konkreettisia toimia osallisuuden edistämiseksi.

CancerIO
Kansallinen tutkimus- ja innovaatiohanke Cancer IO kehittää uudenlaisia ratkaisuja immunoterapiahoitojen tehostamiseksi ja tukee uusien hoitojen käyttöönottoa terveydenhuoltojärjestelmän piirissä. Helsingin yliopiston koordinoima Cancer IO tuo yhteen merkittävän määrän suomalaisia immunoterapia-alan hankkeita, jotka tullaan toteuttamaan Helsingin ja Turun yliopistossa, kolmessa yliopistosairaalassa, yhdessä keskussairaalassa ja kahdeksassa suomalaisessa yrityksessä. Hankkeessa on mukana myös potilasjärjestöjä ja yhdeksän suurinta immunoterapiaan investoivaa lääkeyritystä.

Syövän immunoterapia eli immuno-onkologia (IO) on nopeasti muodostumassa syövänhoidon uudeksi kivijalaksi. Cancer IO -ohjelma pyrkii vastaamaan IO-ajan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tukemalla alan kotimaista huippututkimusta ja innovaatiotoimintaa, edesauttamalla syöpäpotilaiden hoidon yksilöllistämistä ja käyttöönottoa sairaaloissa, sekä luomalla uusia lähtökohtia IO-lääkkeiden vaikuttavuuden selvittämiseksi arkikäytössä.

Toiminnanjohtaja Anu Niemi on Cancer IO:n Management-tiimin jäsen edustaen potilasjärjestöjä ja potilasnäkökulmaa. Management-tiimi huolehtii siitä, että 360 asteen perspektiivi säilyy kaikessa hankkeen toiminnassa (yhteiskunta, tutkimus, terveydenhuolto).
Hankkeen avajaistilaisuudessa 8.12.2020 Syövänhoidon radikaali murros – immuunihoidot tulevat, mutta milloin ja kenelle Anu Niemi piti potilasjärjestön puheenvuoron otsikolla IO:ta vai ei oota – onko potilaalla aikaa odottaa?

Oppilaitosyhteistyö

Metropolia Ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelija, teologian tohtori Tiina Huhtanen oli työharjoittelussa 5 viikon jakson kesän ja syksyn aikana. Tiina osallistui mm. perhelomalle sekä levinnyttä rintasyöpää sairastavien perhekurssille.

Syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio ohjasi kahta opinnäytetyöntekijää vuoden aikana. Lisäksi moni opiskelijaryhmä tutustui yhdistyksen toimintaan haastattelemalla työntekijöitä osana opintojaan.

Turun yliopiston hoitotieteen alan väitöskirjan tekijä halusi testata tutkimuksensa kyselylomaketta ja pyysi siihen kommentointia syksyllä yhdistyksen vapaaehtoisilta ja toimihenkilöiltä.

Europa Donna ja muu kansainvälinen toiminta

Rintasyöpäyhdistys kuuluu 47 maassa toimivaan Europa Donna -järjestöön. Järjestö on perustettu vuonna 1994 ja sen tehtävänä on edistää eurooppalaisten rintasyöpäpotilaiden kanssakäymistä ja yhteistyötä. Järjestö on riippumaton ja voittoa tavoittelematon. Europa Donna ajaa eurooppalaisten naisten rintasyöpien ennaltaehkäisyyn, hoidolliseen tasoon ja tasa-arvoon, koulutukseen ja tieteellisen tutkimuksen rahoitukseen liittyviä asioita sekä kansallisilla että EU:n foorumeilla.

Europa Donnan konferenssit ja koulutukset vuonna 2020

Joka toinen vuosi järjestettävä The European Breat Cancer Conference EBCC oli tarkoitus järjestää Barcelonassa maaliskuussa. Koronapandemia muutti suunnitelman, ja konferenssi pidettiin virtuaalisena lokakuussa 2020. Konferenssissa jaettavan Arts and Humanities –palkinnon voitti suomalainen Sari Nyman animaatiollaan Arjen Paikka Vaikka. Sari Nyman piti kiitospuheen konferenssin avajaistilaisuudessa, jossa palkinto julkistettiin. Konferenssiin osallistui toiminnanjohtajan lisäksi kolme Rintasyöpäyhdistyksen jäsentä ja he kirjoittivat havainnoistaan artikkelin Rinnakkain-lehteen sekä blogitekstejä.

Vuotuista Advocacy Trainingia Milanossa ei järjestetty lainkaan vuonna 2020.

Europa Donnan Milanon toimistolta organisoitiin jäsenmaiden välisiä virtuaalitapaamisia kaksi kertaa vuoden aikana. Aiheina oli Covid-tilanteen vaikutukset eri maiden rintasyövän seulontaan ja hoitoihin sekä muut ajankohtaiset asiat.

Pohjoismainen yhteistyö

Pohjoismaisten rintasyöpäyhdistysten puheenjohtajat ja toiminnanjohtajat tapasivat Teamsin välityksellä elokuussa. Ajankohtaisina aiheina oli pohjoismaisen kongressin ajankohta. Pohjoismainen rintasyöpäkongressi oli tarkoitus järjestää Helsingissä syyskuussa 2020. Pitkittyneen koronatilanteen vuoksi kongressi siirrettiin syyskuulle 2022.

Lisäksi keskusteliin koronan vaikutuksista yhdistysten toimintaan. Kaikissa maissa ryhmätoimintaa oli viety verkkoon.

Viestintä

Rinnakkain-lehti

Rinnakkain -lehti ilmestyi vuonna 2020 4 kertaa. Päätoimittajana oli Satu Kivistö. Lehden kiitetty piirroskuvitus oli Annika Mannströmin käsialaa. Lehden taittajana toimi Sonja Aitamurto ja lehden painopaikkana oli Savion kirjapaino. Painosmäärä oli 3300 kpl / lehti.

Lehti postitettiin yhdistyksen jäsenille ja jaettiin sairaaloihin, syöpäyhdistyksiin ja muille yhteistyökumppaneille. Lehden teemoina olivat yhdistyksen 15-vuotisjuhlavuosi, lymfaturvotus ja sen hoito, hormonit ja rintasyöpä sekä syöpä eri ikäkausina.

Sähköiset viestintäkanavat

Yhdistyksen nettisivut ovat osoitteessa www.europadonna.fi. Sivuilta löytyy tietoa yhdistyksen tapahtumista ja vertaistapaamisista sekä tietoa rintasyövästä ja siihen liittyvistä asioista.

Facebook -sivulla tiedotettiin yhdistyksen tapahtumista, lehtijutuista ja tv-ohjelmista, joissa rintasyöpää käsiteltiin ja joissa on jäseniä kiinnostavaa tietoa. Facebook -sivun tarkoituksena on toimia porttina Rintasyöpäyhdistyksen kotisivuille ja tehdä niitä tunnetuiksi.

  • Facebook-sivulla https://www.facebook.com/rintasyopayhdistys oli vuoden 2020 lopussa 4 871 seuraajaa (vuoden 2019 lopussa 3 941 seuraajaa).
  • Yhdistyksen Twitter-tilillä @EuropaDonnaFI oli vuoden 2020 lopussa 493 seuraajaa (vuoden 2019 lopussa 419 seuraajaa).
  • Instagram-tilillä @rinnakkain seuraajamäärä kasvoi voimakkaasti vuoden 2020 aikana ja seuraajia oli vuoden lopussa 817 (2019 518).

Googlen myöntämä Google Ad Grant mahdollisti yhdistykselle maksuttoman Google-mainonnan, johon yhdistys on saanut Pro bono-neuvontaa MRK Funnel Oy:ltä ja Valoa Analytics Oy:lta. He ovat rakentaneet Googlen analytiikkaseurannan ja auttavat yhdistystä kehittämään verkkoviestintää entistä enemmän rintasyöpäpotilaita, heidän läheisiään ja muita sidosryhmiä palvelevaksi. Analytiikan avulla saamme tietää, mitä tietoa eri ryhmät hakevat Googlesta ja miten voimme heitä optimaalisesti kehittää.

Mediaosumat

15.1.2020 Turun sanomat. Potilas joutuu maksamaan osan rintaproteesista Varsinais-Suomessa, vaikka kyseessä on lakisääteinen apuväline
29.1.2020 Sampo (Saarijärvi): juttu Donna-kahvilasta, Heli Kallio-Kauppisen haastattelu
24.4.2020 Lännen media, 11 lehteä. Haastattelussa vertaistuen merkitys ja Kuortaneen perheloman merkitys ”En ole ainoa lapsi, jonka äidillä on ollut rintasyöpä”
26.5.2020 Anna-lehti: Henkilöhaastattelussa maininta Rovaniemen omakuvamatka-kurssista ja sen merkityksestä
21.5.2020 Rosie.fi: Voiko rintasyöpäpotilas vaikuttaa hoitoonsa? 6.2020 Best Practice Nordic: Syöpäpotilaan kohtaaminen, Anu Niemi
22.6.2020 Syöpä-lehti + digilehti: Kuntoutustoiminnan yllättävä digiloikka
22.6.2020 Syöpä-digilehti: Kipeänäkin voi osallistua etätapaamiseen
2.10.2020 Seura: Rintasyöpä muutti Sarin elämän- Kokemus jalostui animaatioksi, joka sai kansainvälisen palkinnon
9.10.2020 Östnyland: Loviisan ryhmästä ja Niina Lappalaisen palkitsemisesta
20.12.2020 Turun sanomat: Mielitreeniyhteistyö Hanna Pitkäsen haastattelussa

Jäsenet

Yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti yhdistyksen perustamisesta lähtien. Vuoden 2020 lopussa yhdistyksen varsinaisia jäseniä oli 1 505. Jäsenmäärä on kasvanut viime vuosina 10 % nettovauhdilla. Tyypillisesti jäsenyys halutaan usein lopettaa muutaman vuoden kuluttua sairastumisesta.

Hallinto ja toimihenkilöt

Yhdistyksen varsinaiset kokoukset olivat kevätkokous 14.5.2020 ja syyskokous 1.12.2020.

Hallituksessa oli puheenjohtajan lisäksi kuusi varsinaista ja kaksi varajäsentä.

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:n hallitus vuonna 2020:
Puheenjohtaja: Anne Samstén
Varapuheenjohtaja: Arja Ryynänen

Varsinaiset jäsenet:
Kristiina Jeppesen
Riikka Grå (ent. Koivisto)
Tarja Lähdemäki
Tarja Siitari
Anna-Mari Väänänen

Varajäsenet:
Tuuli Jokivartio-Toivonen
Kristiina Ketola-Orava

Hallitus kokoontui vuoden aikana 11 kertaa.
Yhdistyksen toimihenkilöt olivat syöpäsairaanhoitaja Miia Merikallio ja toiminnanjohtaja Anu Niemi.
Yhdistyksen kirjanpidosta huolehti Bulevardin tilitoimisto.
Syyskokouksen 2019 vuodelle 2020 valitsemana tilintarkastajana toimii Jari Määttänen, KHT, Moore Rewinet Oy.

Toiminnan rahoitus ja varainhankinta

Toiminta on rahoitettu avustuksilla, jäsenmaksuilla sekä yritysten ja yksityishenkilöiden lahjoituksilla. Merkittävä tulonlähde on rojaltit suruadressien ja joulukorttien myynnistä Karton kanssa solmitun sopimuksen perusteella.

Yhdistyksellä on rahankeräyslupa ja sen kautta kerätään varoja toiminnan ylläpitämiseksi. Keräystuotot kohdennetaan vertaistukeen sekä rintasyöpäpotilaiden ja läheisten kuntoutumiseen ja virkistymiseen.

STEA eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus myönsi yhdistykselle hankeavustuksen rintasyöpäpotilaiden vertaistoiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen sekä edunvalvontaan ja viestintään vuosille 2018-2020. Vuodelle 2020 myönnetty avustus oli 57000 euroa.

Syöpäsäätiön avustus syöpätyöhön ja syöpään sairastuneiden ja läheisten neuvontaan oli 50 000 euroa. Tuella on palkattu syöpäsairaanhoitaja, joka toimii myös vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina.

Keräykset ja talkoot:

  • Lokakuussa osallistuttiin Roosa nauha -keräykseen. Lipaskeräystä ei voitu toteuttaa koronapandemian vuoksi, mutta Roosa yhdistyksen vapaaehtoiset ja toimihenkilöt myivät nauhoja yrityksille ja yksityishenkilöille noin 800 kpl.
  • Lokakuussa Helsinki City Running Day –talkoisiin osallistuneet hoitivat juoksijoiden opastus- ja valvontatehtäviä. Palkkio oli 1000 euroa.

Yritysten yhteistyökampanjat

Kesällä 2020 pelloilla nähtiin jälleen parin vuoden tauon jälkeen vaaleanpunaisia säilörehupaaleja. Paalimuovin tuottaja Trioplast ja jälleenmyyjä Hankkija lahjoittivat pinkistä paalimuovista osuuden Rintasyöpäyhdistykselle. Kampanjan tuotto oli 4 900 euroa.

Vuoden 2020 aikana yhdistys sai yrityksiltä rahallista tukea juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen seuraavasti:

  • Amgen Oy 2 000 e
  • AstraZeneca Oy 3 000 e
  • Roche Oy 6 200 e
  • Novartis Oy 5 000 e
  • Pfizer Oy 6 000 e