Siirry suoraan sisältöön

Elämää levinneen rintasyövän kanssa

Rintasyövän sairastamisen jälkeen mitään ei pelätä niin paljon kuin syövän uusiutumista. He, joiden pelko on käynyt toteen, ovat saattaneet yllättyä siitä, että uusiutunut syöpä ei tarkoitakaan suoraa taksikyytiä saattohoitokotiin. Paikallisesti uusiutuneen syövän hoito tähtää parantumiseen, ja levinneen syövän hoidossa tavoitellaan pitkää ja laadukasta elämää parantumattoman sairauden kanssa. Täältä voit lukea ravitsemuksesta, liikunnasta, unesta, seksuaalisuudesta sekä mielen hyvinvoinnista levinneen rintasyövän kanssa.

Ravitsemus

Levinnyt rintasyöpä voi vaikuttaa ruokailutottumuksiin monin tavoin. Tauti itsessään voi aiheuttaa laihtumista tai heikentää ruokahalua. Sädehoito tai solunsalpaajahoito voi aiheuttaa pahoinvointia, vatsavaivoja tai makuaistin muutoksia. Jos mieliala ei ole parhaimmillaan, on helppoa joko menettää ruokahalu. Osalla syöpäpotilaista saattaa hoitojen aikana käydä päinvastoin, ruokahalu kasvaa ja paino nousee. Pahimmassa tapauksessa ruokailutottumusten muutos voi vaikeuttaa levinnyttä rintasyöpää sairastavan toipumista.

Energia ja ravitsemus levinneen rintasyövän yhteydessä

Jotta elimistö kestää hoidot mahdollisimman hyvin, on tärkeää, että saat tarvitsemasi määrän energiaa. Tämä edellyttää mm. säännöllistä ruokailua ja mielellään terveellisiä ruokavalintoja. Älä laihduta levinneen rintasyövän hoitojen aikana.

Koeta syödä säännöllisesti, vaikka ruokahalu olisi huono. Voit syödä usein ja pieniä määriä kerralla. Jotta jaksat hyvin, on hyvä syödä esimerkiksi täysjyvätuotteita sekä marjoja ja hedelmiä. Syöpäpotilaalle tärkeää proteiinia saa esimerkiksi kalasta, broilerista ja palkokasveista. Jos kypsennetyn ruoan syöminen tuntuu välillä vaikealta, voit syödä välipalaksi täydennysravintovalmisteita tai erilaisia ravintojuomia. Keskustele hoitavan lääkärin kanssa, jos aiot käyttää täydennysravintovalmisteita.

Käänny ravitsemusterapeutin puoleen

Jos ruokavalion suunnittelu tuntuu vaikealta tai et tiedä, mitkä vaihtoehdot olisivat sopivia, voit kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Ravitsemusterapeuteilla on erityisosaamista siitä, millainen ravinto on hyväksi eri sairauksien yhteydessä. Ravitsemusterapeutti voi auttaa suunnittelemaan ruokavalion, joka sopii juuri sinun tilanteeseesi ja levinneen rintasyöpäsi hoitoihin. Lähetettä ravitsemusterapeutin vastaanotolle voit pyytää lääkäriltä. Lue lisää ravitsemuksesta

Liikunta

Liikunta auttaa elimistöä toipumaan levinneen rintasyövän hoidosta. Fyysinen aktiivisuus palauttaa menetettyä lihasvoimaa ja virkistää. Liikunta myös suurentaa aivojen endorfiinimäärää, mistä on paljon apua. Endorfiini on elimistön oma ”mielihyväaine”, joka tuottaa hyvän olon tunteen ja myös lievittää kipua.

Vähäinenkin liikunta on hyväksi

Koeta jatkaa kävelyillä käymistä ja arkiliikuntaa myös hoitojen aikana. Vähäinenkin liikunta, lyhyet kävelylenkit ja arkitoimet ovat hyödyksi. Tilannetta ei kannata verrata aikaan ennen diagnoosia. Etene päivä kerrallaan; jaksaminen vaihtelee ja saa vaihdella.

Sopivasti liikuntaa

Selvitä, millainen liikunta toimii nykytilanteessasi. Varaa aika fysioterapeutilta ja pyydä apua nykytilanteeseesi sopivan harjoitusohjelman löytämiseen. Fysioterapeutti auttaa suhtautumaan omaan kehoon positiivisesti hoidoista ja diagnoosista huolimatta.

Hyvä uni

Väsymys ja jopa syvä uupumus on luonnollista levinneen rintasyövän yhteydessä. Huoli ja uupumus voivat huonontaa unta, ja sekä tauti että hoidot väsyttävät. Hyvällä unella on tärkeä merkitys toipumisen kannalta.

Levinnyt rintasyöpä ja väsymys

Uupumus ilmenee voimakkaana fyysisenä väsymyksen tunteena. Tällainen väsymys ei lievity levolla, vaan sen kanssa on totuttava elämään. Kunto, jaksaminen ja vireys voi olla joka päivä erilainen. Vaihtelua voi olla helpompi ymmärtää, jos ajattelee, että joka toinen päivä on lepoa ja joka toinen päivä on aktiivinen. Tämä auttaa myös säästämään omia voimia tärkeimpiin asioihin. Voit keskustella voinnistasi lääkärin kanssa.

Ota yhteys lääkäriin seuraavissa tilanteissa:

  • Väsymys on tavallista pahempaa.
  • Lepo ja nukkuminen eivät virkistä.
  • Olet niin väsynyt, että et jaksa syödä kunnolla tai huolehtia hygieniasta.
  • Väsymys vain jatkuu eikä mene ohi.

Vinkkejä unen parantamiseen

Koeta lievittää väsymystä omin neuvoin mahdollisuuksien mukaan. Pyri nukkumaan kunnolla ja säännöllisesti. Tarvittaessa voit halutessasi nukkua päivällä lyhyempiä päiväunia, jotta pysyt virkeänä. Pitkät yhtäjaksoiset yöunijaksot ovat yksi tehokkaimmista keinoista edistää fyysistä toipumista.

Seuraavat vinkit voivat auttaa nukkumaan mahdollisimman hyvin:

  • Pysy fyysisesti aktiivisena. Alkuillasta klo 17–20 tapahtuva liikunta edesauttaa nukahtamista.
  • Ota 15–20 minuutin päiväunet, jos päivällä väsyttää.
  • Vältä kahvia, kofeiinipitoisten juomien juontia ja alkoholia nukkumaanmenoa edeltävien tuntienaikana.
  • Varaa vuode nukkumiseen ja lepoon. Jos jaksat olla jalkeilla, on hyvä katsoa telkkaria tai ratkoa ristisanoja jossakin muualla, jotta vuode yhdistyy mielessäsi uneen ja palautumiseen.
  • Sulje kännykkä. Tekstiviestit ja sovellusten piippaukset voivat häiritä yöunta.
  • Hiljaisuus, viileys ja pimeys. Ihminen nukkuu parhaiten, jos huone on viileä (17–21 astetta), pimeä ja hiljainen (käytä tarvittaessa korvatulppia).

Seksuaalisuus ja läheisyys

Kosketus ja läheisyys ovat monille tärkeä tapa tuntea yhteyttä kumppanin kanssa. Seksuaalisuus voi kuitenkin herättää monia kysymyksiä, kun päässä pyörii samalla sairauteen, hoitoihin ja tulevaisuuteen liittyviä ajatuksia. Seksuaalisuus on yksilöllistä, jokainen toteuttaa sitä omalla tavallaan.

Harrasta seksiä, jos haluat

Asian ottaminen puheeksi voi tuntua vaikealta, mutta keskustelu seksiin liittyvistä ajatuksista ja tunteista – tai seksin kaipuusta – voi helpottaa lähentymistä. Ehkä tarvitset pikemminkin läheisyyttä ja turvaa kuin seksiä. On tärkeää muistaa, että jokainen on yksilö ja reagoi omalla tavallaan ja että seksin ja läheisyyden tarpeet ovat jokaisella erilaiset. Jotkut tarvitsevat läheisyyttä ja fyysistä kosketusta, joka ei johda seksiin. Toisille seksi voi olla lepohetki, jonka aikana ei tarvitse miettiä rintasyöpää eikä raskaita hoitoja.

Ehkäisyn merkitys syövän aikana

Jos sairastat syöpää, on tärkeää huolehtia seksin yhteydessä ehkäisystä ja varmistaa, että et tule yllättäen raskaaksi. Sädehoidot ja solunsalpaajat voivat vaikuttaa haitallisesti sikiöon. Jos raskaus kuitenkin alkaa, on tärkeää pyytää neuvoja lääkäriltä mahdollisimman pian.

Uskalla pyytää apua

Seksistä ja parisuhteista puhumista ei koskaan tarvitse hävetä. Jos lääkärin, syöpäsairaanhoitajan tai sosiaalityöntekijän kanssa puhuminen ei tunnu mukavalta, voit hakea apua seksuaaliterapeutilta. Lue lisää seksuaalisuudesta 

Mindfulness ja rintasyöpä

Mindfulness (tietoisuustaidot) on stressin ja huolen vähentämiseksi kehitetty tekniikka. Mindfulness-tekniikassa yhdistetään meditaatiota, oman kehon tarkkailua ja yksinkertaista joogaa. Mindfulness-harjoitusten avulla voi opetella rauhoittamaan mieltä ja kehoa ja olemaan läsnä omana itsenään nykyhetkessä.

Mindfulness-harjoitusten on todettu voivan auttaa rintasyöpää sairastavia naisia vähentämällä kipua, masennusta ja tuomalla sisäisen rauhan tunnetta. Mindfulness-terapiat voivat auttaa sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja hyväksymään siihen liittyvät uudet oireet.

Jooga ja rintasyöpä

Jooga on Intiasta peräisin oleva tekniikka, jossa pyritään ikään kuin tasapainottamaan kehoa ja mieltä. Tutkimuksen mukaan jooga voi parantaa levinnyttä rintasyöpää sairastavien naisten stressiä ja elämänlaatua ja lievittää väsymystä. Tapahtumakalenteristamme löytyy maksutonta etäjoogaa.

Linkit

Kuntoutuminen -osiosta löydät lisää tietoa ja vinkkejä fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin, lymfaturvotukseen sekä tietoa kuntoutuskursseista.

Elämää levinneen rintasyövän kanssa Terveydentukena.fi -sivustolla

Miten jatkan elämää kroonisen sairauden kanssa Tukea rintasyöpään -sivustolla

Talous ja työ