Siirry suoraan sisältöön

Leikkaus

Rintasyövän hoito alkaa useimmiten leikkauksella. Leikkauksen tavoitteena on poistaa kaikki syöpäkudos rinnan ja kainalon alueelta. Kirurgi tekee leikkaussuunnitelman ja keskustelee potilaan kanssa vaihtoehdoista. Nykyisin pyritään yhä säästävämpään leikkaustekniikkaan.

Rinta voidaan joko poistaa kokonaan tai tehdä säästävä leikkaus eli osapoisto. Ennen leikkausta selvitetään, onko kainalossa viitteitä syövän leviämisestä imusolmukkeisiin. Jos tilanne ei ole selviä ultraäänitutkimuksella, leikkauksen yhteydessä tehdään vartijaimusolmuketutkimus. Jos vartijaimusolmukkeista löytyy korkeintaan 2 mm kokoinen mikrometastaasi, kainalon tyhjennystä ei nykyisin suositella tehtäväksi. Kainaloa säästävät menetelmät ehkäisevät imusomukkeiden poistosta usein johtuvaa lymfaturvotusriskiä.

Joskus leikkauksen jälkeen todetaan, että terveen kudoksen marginaali ei ollut riittävä, ja joudutaan tekemään uusintaleikkaus.

Leikkauksen jälkitarkastus on noin 2-4 viikon päästä leikkauksesta. Jälkitarkastuksessa kerrotaan patologin tutkimustulokset ja kirurgi kertoo alustavasti, mitä muita hoitoja on tulossa. Tarkemmin hoitosuunnitelmasta päätetään syöpälääkärin vastaanotolla, noin 4 viikon kulutta leikkauksesta.

Linkkejä

Syöpätalon sivu rintasyöpäleikkauksesta, Terveyskylä

Leikkaukseen tulijan talo, Terveyskylä

Leikkaukset ja kuntoutuminen, asiaa mm. lymfastrangeista, Terveyskylä

Arven itsehoito-opas, Terveyskylä