Siirry suoraan sisältöön

Rintaproteesit

Rintaproteesi on lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline ja se kuuluu saada maksutta rintasyöpäleikkauksen jälkeen. Proteesi on tärkeä osa kuntoutusta ja auttaa ylläpitämään vartalon ryhtiä. Proteesia voidaan tarvita myös osapoiston tai rinnankorjauksen jälkeen. Uusi proteesi tulee saada noin kahden vuoden välein. Uuteen proteesiin on oikeus myös, jos proteesi menee rikki tai jää väärän kokoiseksi lihomisen tai laihtumisen myötä.

Heti leikkauksen jälkeen sairaalasta annetaan pehmeä ensiproteesi korvaamaan menetettyä rintaa. Pehmeä vanutäytteinen ensiproteesi asetetaan omiin rintaliiveihin, esim. pehmeät, kaarituettomat urheiluliivit toimivat hyvin. Pehmustetta voi vähentää tai lisätä siten, että rinnat näyttävät yhtä suurilta. Ensiproteesi on kevyt, joten se ei paina leikkaushaavaa.

Hoitava lääkäri laatii maksusitoumuksen varsinaista rintaproteesia varten. Sopiva ajankohta rintaproteesin sovitukseen on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Rintaproteeseja välittävät lähes kaikki alueelliset syöpäyhdistykset. Osassa maata proteesivälitys hoidetaan sairaalassa ja proteesin sovittaa ja luovuttaa rintasyöpähoitaja, kuntoutusohjaaja tai apuvälineklinikan hoitaja tai fysioterapeutti. Proteeseja välitetään myös alusasujen erikoisliikkeissä ja yksityisillä apuvälineklinikoilla. Maksusitoumuksessa tai palvelusetelissä on kerrottu paikat, joista proteesin voi noutaa.

Kun tulee tarve uusia proteesi, uuden maksusitoumuksen saa pääsääntöisesti omasta kotikunnasta. Ole tällöin yhteydessä omaan terveyskeskukseesi.

Proteesimalleja on paljon erilaisia, ja se sovitetaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Osapoiston tai rinnankorjausleikkauksen jälkeen rinnoissa voi olla kokoeroa, ja tällöin on oikeus saada maksusitoumus osaproteesiin, jolla tasoitetaan muoto- ja kokoeroa.

Tavallisen, proteesiliivin taskuun sijoitettavan rintaproteesin lisäksi on saatavilla itsekiinnittyviä proteeseja, jotka kiinnitetään suoraan iholle. Itsekiinnittyvä proteesi tasaa painon tunnetta hartioissa, koska paino jakautuu tasaisemmin rintakehälle. Tästä voi olla etua varsinkin suuririntaiselle. Ihoon kiinnitettävä proteesi saattaa myös pehmentää ihoa ja arpea ajan myötä. Itsekiinnittyvää proteesia voi alkaa käyttää vasta, kun rinnan alue on leikkauksen ja sädehoidon jälkeen.

Uima-/liikuntaproteesi ei valitettavasti useinkaan kuulu maksusitoumukseen.  HUSin alueella uimaproteesin saa maksusitoumuksella, samoin Kymenlaaksossa. Osassa sairaanhoitopiirejä maksusitoumuksen uimaproteesiin saa pyynnöstä, jos sille on erityinen tarve, esim. ammatti, harrastus tai kuntoutus. Uimaproteesin tulisi kuulua maksusitoumuksella saataviin palveluihin maanlaajuisesti. Uinti ja muu vesiliikunta ovat erinomaisia, kuntouttavia liikuntamuotoja rintaleikkauksen jälkeen ja myös lymfaturvotuksen hoitona ja ehkäisynä.