Siirry suoraan sisältöön

Psyykkinen hyvinvointi

Syöpädiagnoosi tulee useimmille shokkina. Syöpä jysähtää keskelle arkielämää, sairaus sekoittaa omat ja läheisten suunnitelmat. Usein sairastuminen tapahtuu jo valmiiksi kuormittavassa elämänvaiheessa, kesken lapsiperheen kiireisen arjen, vaikeassa työtilanteessa, omien ikääntyvien vanhempien avuntarpeen kuormittaessa omaakin elämää. Oikeastaan syövälle ei ole koskaan oikeaa aikaa. Syöpä tulee aina väärään aikaan.

Tieto omasta tai läheisen vakavasta sairaudesta aiheuttaa useimmille kriisin. Koko siihenastinen elämä ja myös tuleva peilautuu sairauden kautta. Moni katsoo kuolemaa silmiin ensimmäistä kertaa elämässään, sairaus pysäyttää ja pakottaa myöntymään elämän rajallisuuteen.

Sairastuminen nostaa pintaan erilaisten tunteiden kirjon: pelkoa, epäuskoa, toivoa, pettymystä, joskus syyllisyyttä tai katkeruutta. Jokainen reagoi omalla tavallaan ja kaikki tunteet ovat normaaleja ja hyväksyttäviä. Vaikeiltakin tuntuvat tunnetilat kannattaa kohdata ja käydä läpi, tunteiden tehtävä on saattaa toipuminen vauhtiin. Tunnetilat vaihtelevat, kiihtymys ja lamaannus saattavat seurata toisiaan aivojen yrittäessä jäsentää elämää uudelleen. Tunteiden voimakkuus vaihtelee paljon eri ihmisten välillä, yhtä oikea tapaa reagoida ei ole olemassa. On myös normaalia, että tunteisiin ei saa kosketusta alkuun lainkaan, tuntuu vain tyhjältä.

Toiset eivät tunne mitään, vaan sulkevat tunteet itsensä ulkopuolelelle ja suorittavat arkipäivän töitä mekaanisesti. Näennäinen tunteettomuus suojelee sekin mieltä. Tunteiden käsittely alkaa, kun aika on siihen kypsä.

Elämä kantaa ja useimmiten pahin järkytys ja pelko laantuvat pian ja hoitojen alkaminen suuntaa ajatukset eteenpäin. Moni hankkii tietoa sairaudesta, sekin auttaa jäsentämään ja ymmärtämään omaa tilannetta. Vertaistuen hakeminen auttaa myös jäsentämään omia ajatuksia ja lisää uskoa siihen, että asiat järjestyvät.

Syöpäpotilaiden psyykkiset oireet

Keskittymis- ja muistiongelmat ovat yleisiä sytostaattihoidon sivuvaikutuksia, puhutaan ns ”sytoaivoista”. Myös hormonihoito vaikuttaa kognitioon. Masennus ja unettomuus aiheuttaa myös näitä oireita. Yleensä muisti ja keskittymiskyky palautuu hoitojen jälkeen 1-2 vuodessa.

Eri tutkimusten mukaan ahdistusta ja masennusta kokee 10-50 % syöpään sairastuneista. Pahimmillaan ahdistus on diagnoosivaiheessa ja hoitojen aikana. Myös unettomuus on yleistä. Tavallista on, että hoitojen päätyttyä, kun tavallisen arjen pitäisi alkaa, masennus tai syövän uusimisen pelko valtaavat ajatukset. Syöpähoitojen ajan kuljetaan turvallisessa putkessa, mutta niiden jälkeen jäädään ikään kuin omilleen ja aivoilla on aikaa prosessoida koettua.

Jos ahdistus tuntuu ylitsepääsemättömältä, rauhoittavien lääkkeiden tai mielialalääkityksen kokeilua ei kannata pelätä. Parhaimmillaan pääset lääkityksen kanssa yli pahimmasta ahdistuksesta ja saat nukuttua paremmin sekä olet ehkä myös fyysisesti jaksavampi, mikä edesauttaa mielialan kohenemisessa.

Lue myös: Ylös henkisestä kuopasta Rinnakkain-lehden 1/2023 artikkeli

Keskusteluapua

Keskustele ajatuksistasi ja huolista hoitohenkilökunnan ja läheistesi kanssa. Voit pyytää lähetettä psykiatrisen sairaanhoitajan tai sosiaalityöntekijän puheille. Terveyskeskuksen kautta voi myös hakeutua psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.

Rintasyöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Tiina Huhtanen on tukenasi, p. 0401463750.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontapalvelun hoitajat antavat tietoa ja tukea syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen sairauden eri vaiheissa. Myös periytyvyysneuvontaa. Maksuton neuvontapuhelin palvelee numerossa 080019414 ma ja to klo 10-18 sekä ti, ke ja pe klo 10-15. Sähköpostitse neuvonta (at) cancer.fi

Alueellisten syöpäyhdistysten neuvontahoitajat tarjoavat maksutonta keskusteluapua kasvokkain ja puhelimitse.

Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin 09 25250 111. Kriisipuhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä ja yönä tarjoten keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset ympäri Suomea.

Rintasyöpäyhdistyksen Vertaistukipuhelimessa voit jutella saman kokeneen kanssa.

Vertaistuki eri muodoissa on myös tutkitusti hyödyllistä ja auttaa selviytymisessä. Kaikki tarjoamamme vertaistuen muodot löytyvät Vertaistuki-sivuilta.

Harjoituksia ja vinkkejä mielenhallintaan

Terveyskylän Mielenterveystalosta löytyy tietoa ja omahoito-ohjeita mm. ahdistukseen ja masennukseen.

Terveyskylän Kuntoutumistalossa on oma osio Syöpä ja mielen hyvinvointi.  Oppaaseen on koottu tietoa, tukea ja vinkkejä, miten voit edistää omaa sekä läheistesi mielen hyvinvointia syöpäsairautesi aiheuttamassa haastavassa elämäntilanteessa.

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n sivuilta löytyy runsaasti mindfulness- ja rentoutusharjoituksia (äänitteet).

Oiva-hyvinvointiohjelma Oiva perustuu arvo-, hyväksyntä- ja tietoisen läsnäolon (mindfulness) menetelmiin. Ohjelma sisältää yli 40 eri tilanteisiin sopivaa harjoitusta. Oivan avulla voit lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja löytää lisää mielekkyyttä elämään.

Unilentäjän ääniraita Yle Areenassa. Noin 25 minuutin rentoutusharjoituksia, joissa teemoitettu musiikki ja autenttiset äänitykset eri puolilta maailmaa luovat heijastuksenomaisia unikuvia, tarinoita jotka herättelevät alitajuntaa.

Luettavaa

Rintasyöpä – miten selviän? Sivuston tarkoitus on johdattaa sinut sairauteen liittyvien asioiden ja avun äärelle. Jos sinusta tuntuu, että sivuston tarjoama apu ei riitä, hae lisätukea sivustolla vinkattujen tahojen kautta. Et ole yksin.

Blogi: Kun huoli vyöryy päälle

Selviytyjän matkaopas Suomen Syöpäpotilaat ry:n potilasopas, pdf

Kun mitään en jaksa. Suomen Syöpäpotilaat ry:n opaskirjanen jokaiselle, joka tuntee itsensä väsyneeksi syöpäsairauden tai hoitojen aikana.

Arto Pietikäisen Joustava mieli tukena elämänkriiseissä -kirja on käytännönläheinen opas, mutta pohjautuu vankkaan kognitiivisen käyttäytymisterapian tietämykseen. Siinä on mukana harjoituksia, joiden avulla voi lisätä emotionaalista joustavuutta ja myös käyttäytymisen joustavuutta kriisien osuessa kohdalle. Kirja auttaa lukijaa kehittämään psyykkiseen hyvinvointiin olennaisesti liittyviä taitojaan luotettavien, tutkimukseen pohjautuvien ja käytännönläheisten menetelmien avulla.

Psykoterapia mielen apuna Rinnakkain-lehden artikkeli, asiantuntijana ylemmän erityistason yksilöpsykoterapeutti ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Päivi Hietanen

Sopeutumisopas.fi Ammattilaisten kirjoittamat sopeutumisoppaat vakavasti sairastuneelle, läheiselle ja lapselle, kun läheinen sairastuu