Siirry suoraan sisältöön

Levinneen rintasyövän herättämiä tunteita ja ajatuksia

Levinnyt rintasyöpä on krooninen sairaus, joka vaikuttaa tietenkin kehoon ja fyysiseen vointiin. On kuitenkin luonnollista, että tauti vaikuttaa myös psyykeen. On käytävä läpi kaikki tuntemukset: joinakin päivinä olo on vahva, toisina masentunut ja mahdollisesti itselle vieras. Onkin tärkeää kertoa omasta voinnista omaisille ja läheisille ja olla muutenkin aktiivinen. Myös muiden vastaavassa tilanteessa elävien tapaaminen voi auttaa suuresti.

Krooninen sairaus muuttaa väistämättä elämää. Sen aiheuttamien muutosten käsittely on haastavaa. Osa ihmisistä tuntee sairastumisestaan syyllisyyttä tai häpeää, vaikka tietää ajatuksen olevan järjellä ajatellen epälooginen. Jotkut kokevat ”pettävänsä” läheisensä, kun sairastuvat eivätkä välttämättä jaksa enää kaikkea aiemmin jaksamaansa. On myös yleistä ja luonnollista tuntea huolta siitä, millaiseksi arki muuttuu levinneen rintasyövän kanssa. Onko työssä jatkaminen, harrastaminen tai hauskanpito enää mahdollista tai riittääkö siihen voimia? Miten ystävät ja perhe suhtautuvat kuullessaan levinneestä rintasyövästä? Voi olla hyvin hyödyllistä uskaltaa puhua kaikista näistä kysymyksistä ja tunteista läheisten kanssa. Se voi keventää levinnyttä rintasyöpää sairastavan kokemaa taakkaa – jo puhuminen voi rauhoittaa. Puhuminen voi myös lisätä läheisten ymmärrystä tilanteesta. Jotkin ajatukset ja mietteet tuntuvat synkiltä, kun niitä käsittelee yksin, mutta niihin on helpompi suhtautua, kun niistä puhuu avoimesti.

Rintasyöpäyhdistys järjestää keskusteluryhmiä ja vertaistapahtumia levinnyttä rintasyöpää sairastaville. Ryhmissä voi tavata muita samassa tilanteessa olevia, vaihtaa kokemuksia ja saada hyviä vinkkejä. Ryhmissä voidaan käsitellä kaikkea hoidon haittavaikutusten lievittämisestä huolen ja pelon tunteisiin.

  • Tapahtumakalenteristamme löydät levinnyttä rintasyöpää sairastaville tarkoitetut tapahtumat valitsemalla kategorian levinnyt rintasyöpä.

Uupumus ja huoli levinneen rintasyövän yhteydessä

Elämä levinneen rintasyövän kanssa vaatii totuttelua: diagnoosiin, kontrollikäynteihin ja hoitoihin liittyvän huolen ja uupumisen kanssa on opittava pärjäämään. Tämä voi ilmetä eri tavoin, esimerkiksi ruokahaluttomuutena, aineenvaihdunnan muutoksina tai univaikeuksina. Mukavuusalueen kapeneminen vaikuttaa elämänlaatuun arjessa. Uupumus (fyysinen väsymys) kuuluu luonnollisena osana levinneen rintasyövän taudinkuvaan. On tärkeää ymmärtää, mitkä asiat ovat hoitojen aiheuttamia ns. haittavaikutuksia ja mihin voi itse vaikuttaa. Oman voinnin vaihtelun seuraaminen ja mahdollisesti lisätiedon hankkiminen syöpään liittyvästä uupumuksesta voi helpottaa voimien säästämistä tärkeimpiin asioihin. On hyvä pyrkiä lievittämään huolen tunteita mahdollisimman tehokkaasti. Monen mielestä esimerkiksi rentoutumisharjoitukset voivat auttaa pitämään ajatukset koossa ja rauhoittaa mieltä. Rentoutumiseen on monia eri keinoja, joita voi kokeilla vaikka ystävän kanssa.

Suru

Tieto krooniseen sairauteen kuten levinneeseen rintasyöpään sairastumisesta aiheuttaa aina surun tunteita. Surua elämän muuttumisesta, kehon toiminnan muuttumisesta, jatkuvista kontrollikäynneistä ja elämän loppuun asti jatkuvista hoidoista. On hyvä muistaa, että itsellä on oikeus suruun, tunteisiin ja itkuun. Suruprosessikin on luonnollinen osa elämänmuutosta.

Levinnyt rintasyöpä ja masennus

Rintasyöpään ja sen hoitoihin liittyy joskus ahdistusta tai masennusta. Masennusta esiintyy usein rintasyöpäpotilailla hoitojen jälkeenkin. Psyykkisen tuen tarve on otettava vakavasti uusiutuneen tai levinneen rintasyövän kohdanneella. Masennuksen merkkejä voivat olla esimerkiksi

  • surullinen, tyhjä mieliala – tavallisesti mieluisatkin asiat tuottavat vain harvoin iloa
  • unettomuus, väsymys
  • keskittymisvaikeudet
  • kehon liikkeiden hidastuneisuus tai levottomuus.

Jos epäilet olevasi masentunut tai epäilet masennuksen olevan tuloillaan, ota yhteys hoitavaan lääkäriin. Muista, että masennusta esiintyy yleisesti levinnyttä rintasyöpää sairastavilla naisilla eikä sitä tarvitse hävetä. Joskus ahdistukseen tai masennukseen tarvitaan lääkitystä, jotta aivoihin kehittynyt kemiallinen epätasapaino ja sen aiheuttama masennus pystytään korjaamaan. Levinnyttä rintasyöpää sairastavalla on myös oikeus syöpään erikoistuneen neuvontahoitajan tai psykologin antamaan tukeen. Tutustu eri mahdollisuuksiin saada keskusteluapua Psyykkinen hyvinvointi -sivulla.

Levinnyt rintasyöpä ja toivon löytäminen

Itseluottamuksen ja luottavaisuuden löytäminen on tärkeää, jotta uusi arki levinneen rintasyövän kanssa alkaa sujua. Kun elämä tuntuu raskaalta, voi olla hyvä asettaa itselleen pieniä, yksinkertaisia välitavoitteita, joita odottaa innolla: lounas ystävän kanssa, pitkä kävelyretki tai ajan viettäminen lasten tai lastenlasten kanssa. Kyseessä ei tarvitse olla mikään suuri unelma, vaan tarkoituksena on pikemminkin tuoda mieleen ja arkeen pieniä positiivisia hetkiä ja itsensä palkitsemisia raskaiden asioiden vastapainoksi. Jos toivo ehtyy ja tilanne tuntuu erityisen hankalalta, on tärkeää keskittyä siihen, että yhä useampi elää levinneen rintasyövän kanssa yhä pidempään ja hoidot kehittyvät ja paranevat jatkuvasti. Uuteen ”normaaliin” elämään totuttelu on työlästä ja aikaa vievää, mutta sillä on tärkeä merkitys hallinnan tunteen palauttamisessa ja arkirutiineihin palaamisessa.

Lisää luettavaa

Entä, jos en paranekaan?
Joillekin rintasyöpä on tienristeys, joillekin se on päätepysäkki. Mutta kävipä kuinka tahansa, sen kanssa voi tehdä rauhan. Tämä teksti on omistettu sinulle, joka et parane.

Levinnyttä rintasyöpää sairastava arvostaa vertaistukea ja konkreettisia tekoja
Levinneeseen rintasyöpään sairastuminen on traumaattinen kokemus, jonka käsittelemisessä auttavat läheiset ja vertaissiskot. Moni potilas toivoo, että elämä jatkuisi diagnoosin jälkeen niin tavallisena kuin mahdollista. Läheisiltä toivotaan säälin sijaan läsnäoloa, kuuntelutaitoja ja konkreettisia tekoja.