Siirry suoraan sisältöön

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän mammografiaseulontaan kutsutaan Suomessa 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Seulonnan tavoitteena on vähentää rintasyövän aiheuttamia kuolemia. Varhain löydetyn rintasyövän hoidot voivat olla kevyemmät ja näin vähennetään hoitojen aiheuttamia haittoja. Seulonnan järjestämisestä vastaavat hyvinvointialueet. Kannustamme jokaista kutsun saanutta osallistumaan maksuttomaan seulontaan!

Seulontaan osallistuu yli 80 prosenttia kutsun saaneista naisista. Jatkotutkimuksiin eli ultraäänitutkimukseen ja neulanäytteeseen kutsutaan alle kolme prosenttia osallistuneista, ja heistä noin 20 prosentilla löytyy rintasyöpä. Kaikkiaan rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 5000 naista.  Seulontaikäisten rintasyövistä kaksi kolmasosaa löytyy seulonnan tuloksena. Seulonnassa voidaan löytää rintasyöpä aikaisemmin, kuin se on mahdollista havaita tunnustelemalla. Varhain havaitun rintasyövän ennuste on erinomainen.

Seulonnan eteneminen

1. Saat kutsun kotiin postitse. Kutsussa on valmiina sinulle varattu aika mammografiaan. Jos aika ei sovi, sen voi vaihtaa puhelimitse tai verkossa. Huom! Jos sinulla on turvakielto, kutsua ei voida lähettää. Ota tällöin yhteys seulonnan toteuttajaan, lisätietoa esim. hyvinvointialueesi nettisivuilta.

2. Käy tutkimuksessa sovittuun aikaan. Mammografia on rintojen röntgentutkimus, jossa rinnat asetetaan puristelevyjen väliin ja rinnoista otetaan  yhden tai useamman suunnan röntgenkuvat.

3. Kaksi radiologia tutkii kuvat.

4. Saat tutkimuksen tulokset:

  • Jos tulos on normaali, vastaus tulee kotiin postitse tai palveluntuottajan sähköiseen palveluun.
  • Jos kuvissa on muutoksia, saat kutsun puhelimitse tai postitse jatkotutkimuksiin kuten ultraäänitutkimukseen ja neulanäytteen eli biopsian ottoon.

5. Jos jatkotutkimuksissa ei voida sulkea pois syövän mahdollisuutta, saat lähetteen sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen eli kasvaimen poistoon sen lopullisen laadun selvittämiseksi. Jatkotutkimuksiin kutsutaan noin kolme prosenttia seulontaan osallistuneista ja heistä viidesosalla löytyy rintasyöpä.

Saitko rintasyöpädiagnoosin?

Todettiinko sinulla rintasyöpä tai saitko lähetteen lisätutkimuksiin? Ensiapu-sivulle olemme koonneet tukea ja tietoa juuri sinulle. Älä jää huolen kanssa yksin vaan käänny puoleemme. Olemme täällä sinua varten! Varhain löydetyn rintasyövän paranemisennuste on erinomainen.

Vastasairastuneen ensiapu

Lisätietoa

Rintasyövän oireet

Rintasyövän seulonta Ilman syöpää -sivustolla

Tietoa rintasyövän seulonnasta Syöpärekisterin sivuilla

Kannanotto: Rintasyövän seulonta laajennettava 45–74-vuotiaisiin