Seksuaalisuus

Minäkuva muuttuu

Rintasyöpään sairastuminen ja syöpähoidot vaikuttavat usein minäkuvaan ja seksuaalisuuteen. Kokemus eheästä naiseudesta kärsii leikkauksen, hiustenlähdön ja/tai vaihdevuosioireiden takia. Oman kehon muutokset voivat laskea itsetuntoa ja aiheittaa pelkoa seksuaalisen viehätysvoiman katoamisesta. Moni kokee, kuin olisi hoitojen aikana vanhentunut vuosia.

Seksuaalinen haluttomuus on yleistä

Syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen pitkäänkin jatkuva seksuaalinen haluttomuus on yleistä. Haluttomuuteen vaikuttavat stressi, univaikeudet ja lääkkeiden sivuvaikutukset. Muutokset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja joillakin seksielämä voi jopa parantua aiemmasta.

Vaihdevuosioireita hoidoista

Rintasyöpää hoidetaan usein elimistön estrogeenitasoa laskevilla lääkkeillä tai munasarjasupressiolla, joiden sivuvaikutuksena monille tulee hankalia vaihdevuosioireita, kuten hikoilua, unettomuutta ja limakalvojen kuivumista. Emättimen limakalvojen oheneminen ja heikentynyt kostuminen vaikeuttavat seksiä tai tekevät siitä pahimmillaan mahdotonta. Stressaava elämäntilanne ei sekään ole omiaan ruokkimaan seksuaalista halua. Asiasta kannattaa avoimesti jutella kumppanin kanssa. Keskusteluapua voi hakea seksuaaliterapeutilta.

Mikä avuksi?

Hormonihoidot aiheuttavat usein limakalvojen kuivumisesta johtuvia yhdyntäkipuja. Oireita voidaan lievittää paikallisesti käytettävillä hormonittomilla valmisteilla ja käyttämällä puhdistukseen saippuattomia, kosteuttavia puhdistustuotteita.

Apteekista on saatavilla useita hormonittomia valmisteita avuksi limakalvojen kuivumiseen, esimerkiksi Ceridal-öljy, Vagisan- ja Repadina-valmisteet ovat turvallisia rintasyöpäpotilaille. Tuoteselosteet kannattaa lukea tarkkaan tai pyytää apua henkilökunnalta, sillä valmisteiden nimet saattavat olla hämäävän samankaltaisia ja estrogeenia voi olla mukana eri muodoissa, kuten estriolina tai estradiolona.

Jos vaihdevuosioireet ovat vaikeita ja limakalvojen kuivumiseen ei saa apua hormonittomista valmisteista, kannattaa jutella hoitavan onkologian kanssa, olisiko mahdollista aloittaa pieniannoksinen estrogeenipaikallishoito. Tällöin pyritään käyttämään niin pientä estrogeeniannosta kuin mahdollista oireiden hillitsemiseksi. Monet onkologit suhtautuvat kuitenkin turvallisuussyistä vastahakoisesti pientenkään estrogeenimäärien käyttöön.

Lääkkeet

Vaikeisiin vaihdevuosioireisiin on toistaiseksi melko vähän saatavilla lääkitystä. Mielialalääkkeistä SSRI ja SNRI -ryhmien valmisteilla on osalla potilaista unta parantava ja hikoilukohtauksia vähentävä vaikutus.Tamoksifeenia käyttävillä rintasyöpäpotilailla osa SSRI- ja SNRI-lääkevalmisteista kuitenkin heikentää tamoksifeenin vaikutusta inhiboimalla lääkkeen metaboliaan elimistössä vaikuttavan CYP-2D6 -entsyymin toimintaa. Venlafaksiini on rintasyöpäpotilailla turvallisin ja tehokkain vaihdevuosioireiden hoidossa.


Lue lisää:

Seksi takaisin, kiitos

Seksuaaliterapeutti Eriikka Sailon kolumnit

Rintasyövän hormonihoito