Siirry suoraan sisältöön

Liikkumalla kasvaimelle köniin!

Tiina Huhtanen

Tiina Huhtanen

Olen seurannut ilolla viime vuosina käytyä liikuntakeskustelua terveyden edistämisen näkökulmasta. Kun vielä kymmenen vuotta sitten painopiste tuntui (tarkoituksellisesti kärjistäen) olevan siinä, että liikunnan tulee olla rasittavaa, hengästyttävää ja raskailla painoilla tehtävää, nyt painotetaan kaiken liikkeen merkitystä ja joka ikisen aktiviteetin positiivista merkitystä terveydelle. Tämä on myös syöpää sairastaville tervetullut muutos keskustelussa, koska hoitojen keskellä ja niiden jälkeen jaksaminen harvoin riittää samankaltaisiin suorituksiin kuin ennen sairastumista, saati kovempiin.

Siksi toivonkin, että luet tämän blogin omaan tilanteeseesi sopivin silmälasein: tarkoitus ei ole höykyttää ketään liikkumaan keskellä raskaita hoitoja, syyllistää liikkumattomuudesta, saati pakottaa ottamaan sellaisia askeleita (kirjaimellisesti!), joihin ei juuri tässä elämäntilanteessa ole mahdollisuuksia. Jos nyt uuvuttaa, voit lukea tekstin sillä ajatuksella, että panet sanat ”korvan taakse”, odottamaan sitä hetkeä, kun voimia on paremmin. Jos taas tuntuu, että nyt olisi juuri oikea aika palata vanhan liikuntaharrastuksen pariin tai aloittaa varovasti jotain uutta tai kevyttä, toivon, että saat tästä kirjoituksesta projektiisi lisätsemppiä. Ole itsellesi armollinen. Liikkumattomasta harvemmin tulee himoliikkujaa yhdessä yössä, eivätkä terveyshyödyt jää saamatta, vaikka aloittaisit todella, todella hitaasti. Tärkeintä on, että uskot itseesi ja siihen, että pystyt, ja se, mihin pystyt, riittää juuri nyt.

Tämän kirjoituksen on inspiroinut Suomen Syöpäsairaanhoitajien opintopäivillä Turussa toukokuussa 2024 kuultu FT, liikunta- ja verenkiertofysiologian dosentti Ilkka Heinosen esitelmä Liikunnan vaikutuksista syövän ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Luento oli tutkimuksellisesta näkökulmasta tämänhetkistä tilannetta hyvin valottava. Jaan tässä luennolta saamani suurimmat eväät ja oivallukset.

Vähemmän istumista

Ensimmäinen asia, minkä voit hyvinvoinnillesi tehdä suhteellisen helposti, on vähentää istumista. Istumisen vaarat lisääntyvät merkittävästi, kun päivän aikana istumista tulee yli 10,8 tuntia. Vaikka äkkiseltään voi tuntua, että ei oma istuminen mene lähellekään näitä lukemia, kannattaa asiaa seurata. 8 tuntinen työpäivä työmatkoineen istumatyössä ilman säännöllisiä taukoja, päälle kotona television katselut, älypuhelimen käyttö istualtaan ja ruokailut saattavat yhteensä jo helposti kolkutella tuota liki yhdentoista tunnin rajaa. Ja heti perään hyvät uutiset! Tutkimusten mukaan jo 15 minuutin päivittäinen liikkuminen laskee näitä terveysriskejä huomattavasti. Kävele siis työkaverin luo sen sijaan, että viestittäisit, käy television äärestä hakemassa lasillinen vettä, nouse hetkeksi sohvalta ylös ja tee vaikka pari kyykkyä. Tauota pitkiä paikallaanolon jaksoja.

Elämänlaatu paranee

”Väsyttää, en jaksa kaiken keskellä liikkua.” Joskus sairauden hoito ilman muuta vaatii keholle myös lepoa. Itselleen täytyy siis olla armollinen, eikä liikuntasuositustenkaan tarkoitus ole piiskata ketään yli-inhimillisiin suorituksiin. Mutta ehkä seuraavalla kerralla voit väsymyksen keskellä saada voimaa siitä, että tutkimusten mukaan erityisesti liikunnan hyödyt tulivat heille, jotka olivat eniten väsyneitä. Liikunta auttaa fatiikkiin, eli syöpään ja sen hoitoihin yhdistettyyn voimakkaaseen väsymykseen.

Liikunta myös tutkitusti kohottaa mielialaa ja parantaa unta. Riittävä lepo ja uni yhdistettynä parempaan mielialaan auttaa edelleen jaksamaan hoitoja ja kehoa sietämään niitä paremmin. Myös syöpähoitojen jälkeisten hormonihoitojen parempaan sietämiseen liikunnalla on suotuisa vaikutus.

Liikunta rökittää syöpäsoluja

Itselleni mielikuvat ovat tehokkaita. Siksi ehdotan seuraavaa: kun seuraavan kerran lähdet liikkeelle, ajattele, että jokainen askel, jokainen käden heilautus, jokainen hypähdys, tanssiaskel tai puutarhassa kuopaisu antaa ihan oikeasti syöpäsoluille köniin. Liikunta muuttaa kasvaimen verenkiertoa sille epäsuotuisaksi ja luonnolliset kehon tappajasolut aktivoituvat. Hiirikokeissa kasvainten koon nähtiin liikunnan vaikutuksesta merkittävästi pienenevän. Liikunta siis tukee immuunipuolustusta, joka aktivoi kasvaimen kokoa pienentäviä mekanismeja. Mitäpä jos ottaisit vaikka päivittäiseksi tavaksi ilmanyrkkeillä vaikka kymmenen minuuttia, lyöntien kohteena kasvain? Tutkimusten mukaan jo 10-15 minuutin rasitus saa aikaan immuunisolujen vapautumisen. Mielikuva antaa voimaa, vaikutukset ovat todellisia! Pienet kehon tappajasolut nyrkkeilevät kanssasi yhdessä, syöpäsoluja vastaan.

Liikunta lisää elossaoloaikaa

Tarvitsetko vielä lisämotivaatiolle vähän buustia? Tutkimusten mukaan liikunta lisää elossaoloaikaa. Korkeaintensiteettinen liikunta vähentää metastaattisen syövän kehittymistä jopa 72%. Syytä tähän tutkitaan vielä tarkemmin, mutta oletus on, että se johtuu siitä, että liikunta vähentää syöpäsolujen irtoamista kasvaimesta, edistää verenkierrossa olevien syöpäsolujen tuhoamista immuunipuolustuksen kautta ja vähentää ja heikentää niiden kiinnittymistä uuteen kudokseen. Myös potilailla, joilla on jo todettu metastaattinen syöpä, liikunta lisää lihasmassaa ja voimaa sekä toimintakykyä sekä parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaa. Liikunta on turvallista myös luuhun metastoituneille syöpäpotilaille.

Tutkimusten mukaan syöpähoitojen haittavaikutukset ovat nähtävissä kehossa jopa 10-14 vuotta hoitojen päättymisen jälkeen, mutta liikunta myös korjaa näitä haittavaikutuksia.

Jatkotutkimuksen aiheeksi luennoitsija mainitsi tarkemman selvityksen siitä, mikä liikunta missäkin sairauden tilanteessa olisi parhaan mahdollisen lopputuloksen kannalta hedelmällisintä. Mutta sitä ennen voimme jo kasvavalla varmuudella sanoa, että jaksamisen ja kivun rajoissa tehtävä liike on kaikki hyvästä, kunhan muistaa kuunnella kehoaan ja huolehtii liikunnan turvallisuudesta.

 

Ps. Olen itse entinen ammattimainen sohvaperuna. Tiedän jokaisen oikean ja keksityn syyn olla lähtemättä liikkeelle. Olen myös vakavasta masennuksesta kuntoutuja, ja tiedän, miten liikunta tälläkin hetkellä pitää osaltaan sairauden uusiutumista loitolla. Siksi mielelläni puhun lisää Sinun kanssasi, jos tarvitset lisätukea tai tsemppiä liikunnan aloittamiseen, jatkamiseen tai uuden harrastuksen löytämiseen. Olipa tilanteesi tai jaksamisesi tällä hetkellä mikä tahansa. Tukea on tarjolla. Luit tähän asti, olet siis jo hyvällä matkalla!

 

Kuvituskuva: Annika Wrede

Tiinan kuva: Aleksi Friman