Siirry suoraan sisältöön

Joulumuorin paras lahja

Tiina Huhtanen

Tiina Huhtanen

Tämä tarina perustuu, usko tai älä, tositapahtumiin.

Rintasyöpäyhdistys, Suomen Syöpäpotilaat ry ja Colores ry järjestivät tämän vuoden tammikuussa Helsingissä vertaistukijakoulutuksen. Meitä oli paikalla monikymmenpäinen joukko kuulemassa vertaistukitoiminnan käytännöistä, kohtaamisesta, vuorovaikutuksesta ja siitä tärkeästä vapaaehtoistyöstä, mitä näissä kaikissa järjestöissä tehdään.

Koulutus sujui mukavasti lämpimässä vuorovaikutuksessa, ja lopulta toisen koulutuspäivän lopuksi tuli todistusten jaon aika. Koska me kouluttajat olimme eri yhdistyksistä, jakaannuimme kukin oman, uunituoreen, vertaistukijajoukkomme kesken todistusten jakoon. Meidän koulutuksemme oli laskujemme mukaan suorittanut kahdeksan uutta upeaa vertaistukijaa, eli Vetua.

Kun kaivoin todistukset ja onnittelukukat esiin, laskin kuitenkin tuoreita Vetuja olevan paikalla yhdeksän. Kyselin, onko joku ehkä vahingossa eksynyt toisen yhdistyksen koulutuksesta väärään todistusten jakoon. Mutta ei, kaikki vakuuttivat olevansa oikeassa paikassa: he olivat nimenomaan uusia Rintasyöpäyhdistyksen vertaistukijoita.

Kun katselin joukkoa tarkemmin, tuumin itsekseni, että yksi joukossa näyttää kyllä erityisen tutulta. Oliko pitkä koulutus saanut näön hämärtymään, vai mistä lie oli kyse, kun näytti vahvasti siltä, että joukkoomme oli liittynyt itse Joulumuori!

Vaan pakko se oli silmiään uskoa.

Siskot, sairauden todellisuus ei ole vieras itse Joulumuorillekaan. Niinpä hän oli Korvatunturilta asti saapunut koulutukseemme, tekemättä itsestään numeroa osallistunut koko viikonlopun ohjelmaan, ja lopulta päätynyt tarjoamaan apuaan meille vertaistukitoiminnassamme.

Joulumuori on nyt liki vuoden ajan ollut yksi Rintasyöpäyhdistyksen koulutetuista vertaistukijoista. Häneen saatatte törmätä myös Instagramissa tilillä @mrs.santaclausfinland. Joulumuorikin siis tietää, mistä tässä sairaudessa on kyse! Ehkä hän tarjoaa vaikeassa tilanteessa olevalle hitusen tähtipölyä, joulun taikaa ja ennen kaikkea sen parhaan mahdollisen lahjan: vertaistuen.

Joulumuorin paras lahja muistuttaa joulunkin tärkeästä sanomasta: paras mieli tulee siitä, kun saa tehdä toiselle hyvää. Lämmin kiitos suurimmasta mahdollisesta joululahjasta kaikille vertaistukijoillemme! Olette korvaamattomia.

Valoisaa ja toiveikasta joulunaikaa kaikille toivottavat

Rintasyöpäyhdistyksen väki – ja tänä vuonna myös joukkoomme liittynyt Joulumuori.

 

Kuva: Ester Van Dam