Siirry suoraan sisältöön

Yhdessä eteenpäin: miten perhe voi sopeutua rintasyöpädiagnoosiin

Emma  Komulainen

Emma Komulainen

Vakavan sairauden kohdatessa sanotaan usein, että koko perhe sairastaa. Vakava sairastuminen todella koskettaa koko perhettä ja edellyttää kaikilta perheenjäseniltä työtä, jotta kriisistä päästään yhdessä eteenpäin. Jokainen reagoi kriisiin eri tavoin ja käyttää omaan persoonaansa sopivia keinoja siihen sopeutumiseksi. On kuitenkin olemassa keinoja, jotka voivat tukea koko perheen sopeutumista.

Tuoreessa eteläafrikkalaisessa tutkimuksessa selvitettiin pieni- ja keskituloisten perheiden sopeutumiseen vaikuttavia tekijöitä tilanteessa, jossa perheen äiti oli sairastunut rintasyöpään. Tutkimukseen osallistui 104 rintasyöpään sairastunutta naista. Tutkimukseen osallistui sekä yksinhuoltajaäitien perheitä, että perheitä, joissa samassa taloudessa asui vähintään kaksi aikuista. Tutkimuksessa havaittuja sopeutumiskeinoja voidaan soveltaa tutkimuksen ulkopuolellakin ja erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa, joita perheet mahdollisesti kohtaavat. Esittelen tässä tekstissä tutkimuksen tulokset.

 

Rintasyöpädiagnoosin hyväksyminen

Rintasyöpädiagnoosi on sairastuneelle ymmärrettävästi shokki, johon jokainen reagoi omalla tavallaan. Aina omaa sairastumista ei ole helppo hyväksyä. Syöpään sairastuneita naisia auttoi tutkimuksen mukaan muuttuneeseen elämäntilanteeseen ja sairauden mukanaan tuomiin haasteisiin sopeutumisessa diagnoosin hyväksyminen. Säännölliset lääkärin tapaamiset ja tutkimukset auttoivat tässä sopeutumisessa, sillä ne tarjosivat tilaisuuden kysyä lääkäriltä neuvoa, tietoa ja ohjausta sairaudesta.

Perheenjäseniä auttoi sairauden ja diagnoosin hyväksymisessä syöpähoitojen aiheuttamien haittavaikutusten tiedostaminen ja hoito. Säännölliset lääkärikäynnit ja niiden tarjoama tieto sairaudesta ja haittavaikutusten hoidosta auttoivat tutkimukseen osallistuneita perheitä sopeutumisessa ja toivat hallinnan tunnetta.

 

Vaikean tilanteen uudelleenmäärittely antaa kontrollin tunnetta

Yksinhuoltajaperheissä stressitekijän uudelleenmäärittely ja kriisin passiivinen arviointi auttoivat sopeutumaan tilanteeseen. Mikäli yksinhuoltajaperheissä pystyttiin uudelleenmäärittelemään negatiivinen diagnoosi positiivisella tai hallittavalla tavalla, sopeutuminen oli parempaa. Myös sairauden mukanaan tuomien ongelmallisten asioiden hyväksyntä auttoi perheitä sopeutumaan.

Vaikean tilanteen näkeminen hallittavissa olevana antoi perheille kontrollin tunnetta sisäisestä ja ulkoisesta ympäristöstään, mikä loi toivoa, optimismia ja positiivisuutta perheessä. Optimismi ja positiivinen asenne puolestaan loivat itsessään hallinnan tunnetta. Positiivinen katsantokanta vahvisti perheen voimia ja asennetta siitä, että he pystyvät selviytymään sairaudesta. Mikäli perheenjäsenet pystyivät tukeutumaan toisiinsa ja pyrkivät tietoisesti suhtautumaan sairauden asettamaan haasteeseen optimistisesti, he sopeutuivat tilanteeseen paremmin. Myös hengellisyys tai usko auttoivat perheitä sopeutumaan ja asennoitumaan sairauteen osana elämäntarinaansa.

Perheiden joustavuus ja avoimuus muutoksille oli voimavara, joka auttoi sopeutumaan sairauteen. Mitä parempi tasapaino perheessä oli joustavuuden ja stabiliteetin välillä, sitä paremmin se sopeutui tilanteeseen, jossa äidin sairaus muutti perhedynamiikkaa ja esimerkiksi vastuuta arkisten askareiden hoidosta. Joustavuuden ja stabiliteetin tasapaino tarkoittaa sitä, että perheessä on vakautta, mutta myös kykyä muuttaa toimintaa tarpeen niin vaatiessa.

Perheen yhteinen laatuaika, kuten yhteiset ateriat, ja syntymäpäivien kaltaiset erityiset hetket, läheisyys ja keskinäisen tuen antaminen vahvistivat perheiden sopeutumiskykyä. Myös ulkopuolelta, kuten ystäviltä tai uskonyhteisöstä, saatava tuki oli tärkeää sopeutumisen kannalta.

 

Kokemuksesta puhuminen auttaa sopeutumisessa

Avoimen, positiivisen ja selkeän kommunikaation havaittiin tukevan sekä sairastuneiden että heidän läheistensä sopeutumista sairauteen. Sairastuneiden naisten halukkuus kertoa kokemuksistaan auttoi vaikeisiin olosuhteisiin sopeutumisessa. Eteläafrikkalaistutkimuksessa ikätasoisen tiedon antaminen lapsille oli selviytymiskeino äideille itselleen. Tiedonsaanti eri hoitomuodoista auttoi puolestaan lapsia ymmärtämään äitinsä tilannetta paremmin ja tilanteen vaikutusta heihin itseensä.

On tärkeää muistaa, että sairauteen sopeutuminen on aina yksilöllistä ja vie oman aikansa. Prosessia ei voi eikä tarvitse nopeuttaa pakottamalla tai tahdonvoimalla. Jokaisella on myös oma yksilöllinen elämäntilanne ja erilaiset voimavarat perheenä. Yllä kuvattuja tutkimustuloksia ei välttämättä voidakaan jokaisessa perheessä soveltaa sellaisenaan, mutta kenties ne tarjoavat uusia ajatuksia matkalle, jota perhe yhdessä kulkee.

Lähde: Resilience in Low- to Middle-Income Families with a Mother Diagnosed with Breast Cancer. Naidoo, Nikita & Greeff, Abraham Petrus 2024. The American Journal of family therapy 2024, Vol. 52, no. 1, 128–145.

 


Tukea perhekurssilta tai perheiden hyvinvointiviikonlopusta

Kaipaako perheenne tukea ja hengähdystaukoa arjesta? Rintayöpäyhdistyksen kurssit ja hyvinvointiviikonloput tarjoavat voimavaroja, vertaistukea ja virkistystä koko perheelle. Tutustu alta tuleviin viikonloppuihimme!

Perhekurssi levinnyttä rintasyöpää sairastavien perheille

Paikka: Meri-Karinan hyvinvointikeskus, Turku
Aika: 9.–13.6.2025

Kurssi on suunnattu perheille, joissa toinen vanhemmista sairastaa levinnyttä rintasyöpää ja perheessä on alaikäisiä lapsia. Luvassa on sekä yhteistä että erillistä ohjelmaa vanhemmille, lapsille ja nuorille – aikaa jakaa kokemuksia, saada asiantuntijatietoa ja ennen kaikkea hengähtää turvallisessa ympäristössä. Kurssi on maksuton ja sisältää täysihoidon.

Lue lisää ja hae mukaan kurssille täältä. Hakuaika kurssille päättyy 10.5.2025.

Perheiden hyvinvointiviikonloppu

Paikka: Meri-Karinan hyvinvointikeskus, Turku
Aika: 4.–5.10.2025

Hyvinvointiviikonloppu on suunnattu perheille, joissa vanhempi sairastaa rintasyöpää. Viikonlopun ohjelmassa on vertaisten kohtaamista, mukavaa yhdessäoloa, taideterapeuttista toimintaa, pelejä ja leikkejä, hemmottelu- ja rentoutumishetkiä ja joogaa. Aikaa on varattu myös sään salliessa ulkoilulle ja uinnille. Aikuisten ohjelman ajaksi lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa. Hyvinvointiviikonloppu on maksuton ja sisältää täyshoidon.

Lue lisää ja täytä hakulomake täällä. Hakuaika on nyt auki!