Siirry suoraan sisältöön

Rintaproteesien saatavuus pääasiassa hyvä, poikkeuksena Varsinais-Suomi

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry selvitti keväällä 2019 rintaproteesien luovutus- ja maksusitoumuskäytäntöjä eri puolilla Suomea.

Rintaproteesi on lääkinnällisen kuntoutuksen apuväline ja se kuuluu saada maksutta rintasyöpäleikkauksen jälkeen. Proteesi on tärkeä osa kuntoutusta ja auttaa ylläpitämään vartalon ryhtiä. Rintaproteesi sovitetaan aina yksilöllisen tarpeen mukaan. Sama malli ei käy kaikille.
Proteesia voidaan tarvita myös osapoiston tai rinnankorjauksen jälkeen. Uusi proteesi tulee saada aina, kun proteesi hajoaa, koko muuttuu, tai ainakin 2 vuoden välein hygieniasyistä.

Valtakunnallisesti maksusitoumuskäytäntöihin oltiin pääasiassa tyytyväisiä, mutta selvityksen tuloksena on silmiinpistävää, miten alhaisella tasolla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä käytössä olevan palvelusetelin arvo on. Palvelusetelin arvo, 95 euroa (ilman alv), todettiin täysin riittämättömäksi ja se on vain noin kolmasosa tavanomaisen, muualla maassa käytetyn maksusitoumuksen arvosta. Potilailla on Varsinais-Suomessakin mahdollisuus valita palvelusetelin tilalle maksusitoumus, mutta se on rajattu vain yhteen proteesimalliin, joka ei sovi kaikille. Käytännössä kaikki rintaproteesia tarvitsevat joutuvat Varsinais-Suomessa maksamaan osan proteesista itse ja tämä asettaa rintasyöpäpotilaat epätasa-arvoiseen asemaan asuinpaikan mukaan eikä lainmukainen oikeus maksuttomaan apuvälineeseen täyty.

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry odottaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ryhtyvän tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta myös varsinaissuomalaisilla rintasyöpäpotilailla toteutuu lakisääteinen oikeus maksuttomaan ja sopivaan henkilökohtaiseen apuvälineeseen.

Tiedustelut:
toiminnanjohtaja Anu Niemi
anu.niemi@europadonna.fi
p. 0405195210
Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry

Raportti rintaproteesien maksusitoumuskäytännöistä 2019 (pdf)