Siirry suoraan sisältöön

Rintasyövästä ehjäksi? -julkaisu

Rintasyövästä ehjäksi? Rintasyöpäpotilaiden kokemuksia hoitomuodoista ja erilaisten tukimuotojen tarpeesta

 

Rintasyövästä ehjäksi -julkaisun kansi

Kustantaja: Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland Julkaisuvuosi: 2023 ISBN 978-952-94-7418-9 (pehmeäkantinen) ISBN 978-952-94-7419-6 (PDF) Sivumäärä: 200

”Vakavan sairauden ja siihen liittyvien hoitojen yhteydessä tarvitsemme apua. Tarvitsemme tietoa ja taitoja, sekä kognitiivista turvallisuutta, että työkaluja selvitä omasta arjestamme.

124 naista kertoi ajatuksensa, kokemuksensa, ilonsa, vaikerointinsa ja voittonsa – vaikka osalle tiedän voiton olleen vain lyhytaikainen. Olen kantanut heidän kokemuksensa kuin uskollinen pursi rauhallisen saaren satamaan ja kirjoittanut ne yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Uskon, että heidän kokemuksensa ja arjen viisautensa yhdessä työni kanssa, luovat pohjan uudelle yhteisölliselle tavalle taistella kuolemanvakavaa sairautta vastaan.

Keveinä saaren yli pilvet liukua saa.

Toivon niin. Toivon, että jokainen rintasyöpädiagnoosin saanut ja hoitonsa läpikäynyt kokee uudelleen elämän leppoisuuden: kirkkaan sinisen taivaan, lempeät tuulet ja turvallisen olotilan – niin fyysisesti, psyykkisesti, emotionaalisesti, sosiaalisesti kuin mentaalisestikin. Oikea tuki oikeaan aikaan antaa niin turvallisuuden tunnetta, kuin luo toivoa tulevaan. Uskollinen pursi on myös toivon vertauskuva: matka uuteen tulevaisuuteen odottaa ja sitä varten on oma pursi – kaikki tarvittavat välineet.”

– Elina Larsson, PhD

Lataa pdf: Elina Larsson – Rintasyövästä ehjäksi

Painettua kirjaa voi tilata yhdistyksen toimistolta sähköpostitse toimisto@europadonna.fi.
Hinta 25 e + postikulut 6 e.

Kirjaa on saatavilla myös kirjastoista, ja voit tehdä hankintaehdotuksen omalle kirjastollesi.

Elina Larsson esittäytyy:
Olen sekä tutkija, että perheenäiti, jolla on omakohtainen kokemus rintasyövästä selviämisestä. Toimin tutkijana ja projektipäällikköna Tukholman Yliopistolla, mutta olen myös taiteilija, sekä kulttuurin-, kuvaamataiteen ja kotitalouden opettaja. Pedagogisesti olen kiinnostunut erilaisista koulutusympäristöistä ja puitetekijöistä, jotka vaikuttavat oppimiseen ja ihmisenä kehittyniseen prosessina – sekä opiskelijan, että opettajan näkökulmasta. Siitä, miten käytännön osaaminen ja teoreettinen tieto tukevat toisiaan ja miten luovuus vaikuttaa oppimiseen.
    Tutkijana olen kiinnostunut kodin ja arjen eri osa-alueiden tutkimuksesta, siitä, miten erilaiset ympäristöt vaikuttavat meihin ja kertovat meistä, sekä siitä, miten eri mediat toimivat näiden kertomusten kulttuurihistoriallisina lähteinä. Olen myös kiinnostunut ymmärtämään, kuinka kokemuksemme vaikuttavat meihin fyysisesti, sosiaalisesti ja henkisesti. Tämän tutkimuksen suhteen minulle on ollut tärkeää nostaa esiin rintasyöpää sairatavien ja sen sairastaneiden naisten kokemukset arjesta ja sen elementtien yllättävästä muuttumisesta, sekä siitä, millainen merkitys erilaisilla tukimuodoilla on elämänlaadulle. Mielestäni on tärkeää tuoda esille potilaan kokemukset ja mielipiteet niin diagnoosian saamisen yhteydessä, kuin erilaisten hoitojen aikana. Toisaalta on myös ensiarvoisen tärkeää kartoittaa potilaiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin eri osa-alueita, ja sitä kautta nostaa esiin myös heidän perheenjäsentensä tarpeita.