Elämä ilman rintarekonstruktiota
Keväällä 2021 Ruotsin rintasyöpäyhdistyksessä otettiin käyttöön termi platt stängning =sileä viimeistely. Sillä tarkoitetaan rintasyöpäleikkauksen yhteydessä rintojen kokopoistoa jossa rintakehän iho jää mahdollisimman sileäksi ja symmetriseksi. Yhdysvalloissa samasta kuulee käytettävän termiä Aesthtetic flat closure.
Termin taustalla on havainto, että osa rintasyöpäpotilaista ei toivo korjausleikkausta, vaan mielummin tahtoisi elää rinnattomana.
Monesti rintasyövän jälkihoidossa korostetaan ulkonäkömuutosten korjausta. Proteesit, peruukit ja korjausleikkaukset ovat merkittävä apu muuttuneen kehonkuvan aiheuttamaan ahdistukseen, ja erittäin tärkeitä monelle, jotta oman naiseuden kokemus säilyy hyvänä. Myös hoitohenkilökunta ja tukiyhdistykset ottavat kiitettävän vakavasti nämä tarpeet.
Aina nämä apukeinot eivät kuitenkaan ole tarpeen. Naiseuden ja minuuden kokemukset ovat yksilöllisiä, ja kulttuurin monimuotoistuessa monimuotoistuu myös kokemus ja toiveet omasta ulkonäöstä.
Jollekulle ajatus isoista korjausleikkauksista voi tuntua tarpeettomalta. Rintaproteesit riittävät. Lisäksi moni kulkee tyytyväisenä kokonaan ilman proteeseja. Kehopositiivisuuden näkökulmasta on täysin mahdollista olla tyytyväinen omaan ulkonäköön, vaikka se poikkeaisikin normista.
Oletus, että kaikki haluavat samaa, tai että ulkonäöllisesti olisi vain yksi oikea hyvä, voivat aiheuttaa ”flat denial” -ilmiötä. Tämä tarkoittaa, että potilas ei tule kuulluksi sanoessaan ettei halua rintoja. Kirurgi voi esimerkiksi kieltäytyä poistamasta tervettä rintaa, ja jättää potilaan toispuoleiseksi, tai sitten rintojen poistoarpi jätetään ”väljäksi” eikä sitä siistitä kokonaan. Tästä herää kysymys, mikä on ihmisen itsemääräämisoikeus oman kehon suhteen.
Jos valitsee elämän rinnattomana, voi silti kokea itsensä kauniiksi, naiselliseksi ja seksuaaliseksi. Pukeutumisvalinnoilla voi korostaa tätä haluamallaan tavalla. Kansainvälisesti löytyy esikuvia ja vertaismateriaalia oman valinnan tueksi.