Siirry suoraan sisältöön

Hoitovelkaa maksetaan pitkään

Anu Niemi

Anu Niemi

Koronapandemia on puolessatoista vuodessa ruuhkauttanut perusterveydenhuollon ja aiheuttanut siten viiveitä eri sairauksien diagnooseissa ja erikoissairaanhoitoon pääsyssä. Rintasyöpäpotilailla ruuhka näkyy myös syöpähoitojen jälkeisissä seurantakäynneissä. Viiveet seurantakäyntien toteutumisessa voivat olla tällä hetkellä useita kuukausia.

Syöpähoitojen aiheuttamat haitat ja oireet sekä pelko syövän uusimisesta tai leviämisestä ovat suurimmillaan ensimmäisten vuosien aikana syöpähoitojen jälkeen. Noin joka viidennellä potilaalla rintasyöpä uusiutuu jossain vaiheessa joko paikallisena tai muualle elimistöön levinneenä. Viivästyvät kontrollikäynnit aiheuttavat psyykkisen kuorman kasvua, kun potilas on epätietoinen erilaisten oireiden syistä ja vakavuudesta. Seurantaa tarvitaan siis sekä annetuista hoidoista aiheutuneiden haittojen vuoksi, että rintasyövän uusiutumis- tai leviämisriskin vuoksi.

Ennen kuin päästään rintasyövän seurantavaiheeseen, se pitää löytää ja hoitaa. Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 Syöpärekisteriin ilmoitettiin 12 % vähemmän syöpänäytteitä kuin normaalisti. Syksyn ja vuoden 2021 tilanteesta ei ole vielä tilastotietoa, mutta jo muutaman kuukauden notkahdus ei voi olla vaikuttamatta diagnoosien viivästymiseen ja pidemmälle edenneisiin syöpiin. Nyt jo on tiedossa, että vuonna 2020 diagnosoitiin 1200 syöpää vähemmän kuin vuonna 2019, vaikka vuosittaisen tapausmäärän on ennustettu kasvavan. Vielä odotetaan tarkempaa tietoa siitä, koskevatko vähentyneet diagnoosit tasaisesti kaikki syöpiä vai korostuvatko jotkut syöpätyypit.

Koska rintasyöpä on niin yleinen, noin 5000 tapausta vuodessa, hyvistä selviytymisprosenteista huolimatta rintasyöpään kuolee noin 900 henkilöä vuodessa. Aika näyttää, miten paljon diagnoosiviiveet ja hoitovelka tulevat näkymään syöpäkuolemien määrässä. Selvää on, että diagnoosiviiveet johtavat pidemmälle edenneisiin ja vaikeahoitoisempiin syöpiin.

Ruuhkat terveydenhuollossa, hoitajapula ja hoitovelka ovat ikäviä tosiasioita koronaepidemian jatkuessa, mutta ratkaisuja muiden sairauksien asianmukaisen ja viiveettömän diagnosoinnin, hoidon ja seurannan järjestämiseksi on löydettävä.

Kirjoittajan edellinen blogi