Siirry suoraan sisältöön

Millaisen seksielämän haluan itselleni rakentaa?

Eriikka Sailo

Eriikka Sailo

Luonto on vehreä ja aurinko häikäisee silmiä, ihana lämpö tuntuu iholla. Onko tämä sitä elämisen ihanuutta, jota odotellaan koko talvi?
Mitä sinä odotat elämältä ja mikä tekee siitä ihanan on kysymys, joka tulee eteen kaikille, mutta erityisesti meille, joilla on vakava sairaus sairastettuna tai sen kanssa eletään koko ajan. Elämän ja ihmissuhteiden merkitys muuttuu ja tarkentuu, turhat tuttavuudet karsiutuvat pois.

Sairauden kanssa eläminen voi tuoda uusia sävyjä seksiin ja parisuhteeseenkin, turhat kiemurat jäävät pois ja jäljelle jää ilo yhteisestä nautinnosta. Tämä on kaunis ajatus ja mielikuva, jonka toivon toteutuvan jokaisen elämässä, oli sairas tai terve. Jostain syystä elämä kuitenkin usein jatkuu samanlaisena kuin ennenkin, samoine haasteineen ja harmituksineen. Se on turvallista ja tavallista, arkista elämää. Arki on ihanaa!

Syöpään sairastuminen tuo joskus myös kaivatun pysähdyksen kiireiseen elämään, laittaa arvot uusiksi kuten usein sanotaan. Hoitopolku on tehokkaasti suunniteltu ja se vie eteenpäin liikoja kyselemättä. Hoitojen jälkeen usein vasta pääsee pysähtymään ja miettimään, mitä tässä oikeastaan tapahtui ja mitä haluan loppuelämälläni tehdä.

Millaisen seksielämän haluan itselleni rakentaa loppuelämäkseni on myös kysymys, jonka jokainen nainen tai mies joutuu kohtaamaan rintasyöpähoitojen myötä. Kehon muutokset, hoitojen jälkitila, shokki ja järkytys ja hormonilääkkeen kanssa eläminen tuovat elämään niin paljon uusia asioita, että seksielämäkin on suunniteltava uudelleen. Uudet asennot, uudet ajatukset ja paljon liukuvoidetta on hyvä resepti alkuun. Kun fyysisiin muutoksiin on alkanut sopeutua saattaa mieli alkaa myös vaatimaan muutoksia. Muutoksia, joiden tunnistaminen ja nimeäminen on usein vaikeampaa. Mistä minä oikeasti nautin? Millaista kohtelua itselleni ja keholleni toivon ja haluan? Nämä kysymykset voivat ravistella parisuhdetta ja omaa mieltäkin, mutta pieni ravistelu piristää, isompaan ravisteluun voidaan tarvita pariterapiaa. On tärkeää tutkia omaa sisintään; sieltä löytyvät seksuaalinen halu, elämänilo ja energia.

Kun tarvitset jotain tavaraa, saat sen hankittua, mutta kun tarvitset halausta tai silitystä, saatko sen sanottua kumppanillesi? Hellyyden haluaminen voi olla vaikeampaa tunnistaa ja sanoa, mutta niin tärkeää. Hellyys voi olla kauniita sanoja, mutta myös selän rasvausta ja käsi kädessä kävelyä aurinkoisena iltana. Kaikki nämä asiat tekevät elämästä ihanan, niitä pitää uskaltaa pyytää ja joskus vaatiakin.

Nautitaan kesästä! Ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

Eriikan seuraava blogi

Lue lisää:

Parisuhde ja seksuaalisuus

Eriikan kotisivut