Mitä tiede sanoo syövän ja ravitsemuksen yhteydestä?
Syövän hoitoon ei tarvita ihmedieettejä, superfoodeja, tai ekstra-antioksidantteja, vaan tavallinen ruoka riittää.
Netti on pullollaan erilaisia ohjeita liittyen syövän hoitoon. Avuksi tarjotaan milloin mitäkin keinoa, kuten esimerkiksi pH-dieettiä, ketoruokavaliota tai erilaisia luontaistuotteita, kuten pakurikääpää. Moni on myös saattanut törmätä väitteeseen sokerin myrkyllisyydestä. Sen kerrotaan olevan syövän mieliruokaa ja syöpäsolujen elävän sokerista.
Kaikki tämä on niin sanottua huuhaata, eli mikään edellä mainitusta ei pidä paikkaansa. Syövän hoitoon ei tarvita ihmedieettejä, superfoodeja, tai ekstra-antioksidantteja, vaan tavallinen ruoka riittää. Myös sokeria mahtuu ruokavalioon maltillisia määriä.
Ristiriitaista tietoa on tarjolla niin paljon siksi, että syövän ja ravitsemuksen välistä yhteyttä tutkitaan kiivaasti ja erilaisia tutkimuksia on tarjolla ennennäkemätön määrä. Näin digiaikana niihin on myös helppo päästä käsiksi ja virheellisten tulkintojen riski on suuri. Toimittajat ja muut vaikuttajat tulkitsevat usein tutkimustuloksia hyvin mustavalkoisesti mutkat suoriksi -mentaliteetilla ja otsikoivat juttunsa raflaavasti.
Mitä sitten uskoa?
Rintasyövän ja ravitsemuksen välisestä yhteydestä on tarjolla runsaasti hyvälaatuista, luotettavaa tutkimusta. Rintasyövän ehkäisyssä ja hoidossa korostuvat tutkimusten mukaan alkoholin maltillinen käyttö, normaalipainoisuus sekä kasvispainotteinen ruokavalio.
Alkoholi
Alkoholin käyttö vaikuttaa syöpään monella eri tavalla. Alkoholin etanoli muuntuu maksassa asetaldehydiksi. Se on karsinogeeni, joka vaurioittaa solujen DNA:ta sekä lisää oksidatiivista stressiä, joka vaurioittaa solujen rakenteita. Alkoholi lisää myös estrogeenin määrää elimistössä sekä vaikeuttaa painonhallintaa sisältämällä runsaasti energiaa.
Ylipaino ja lihavuus
Ylipaino ja lihavuus lisäävät rintasyövän riskiä ja heikentävät myös hoidon onnistumista. Rasvakudos on aineenvaihdunnallisesti aktiivista kudosta, joka erittää erilaisia yhdisteitä, muun muassa estrogeenia sekä tulehdussoluja, joita on erityisen paljon vyötärön alueella sijaitsevassa viskeraalirasvassa. Rasvan sijainnilla on siis merkitystä. Lohdullista on, että jo pienikin painonpudotus auttaa.
Kasvispainotteisuus
Kasvisten sisältämät flavonoidit, flavonit ja karotenoidit ovat tutkimuksissa osoittautuneet tehokkaiksi antioksidanteiksi, jotka suojaavat elimistön soluja happiradikaaleilta. Kasvikset sisältävät myös lukuisia muita yhdisteitä, kuten vitamiineja, kivennäisaineita sekä ravintokuitua, joilla on monipuolisia terveysvaikutuksia. Kokonaisuus on tässä se, joka ratkaisee, joten yksittäiset lipsumiset eivät ole haitallisia. Lisää lautaselle siis mahdollisimman usein sipulia, parsakaalia ja muita vihreitä kasviksia, selleriä, hedelmiä ja marjoja, porkkanaa sekä tomaattia. Juo teetä tai kahvia tumman suklaan kera.
Muita suositeltavia ruoka-ainevalintoja ovat omega-3-rasvaa runsaasti sisältävien kalojen sekä lignaania sisältävien ruokien ja soijan käyttö. Valitse siis lohta, kirjolohta, nieriää, sardiinia tai makrillia, ripottele jogurtille pellavansiemeniä ja syö leipä rukiisena sekä ota tavaksi nauttia päivässä annos jotain soijatuotetta. Maailman syöpätutkimussäätiön (WCRF) ohjeistuksen mukaan soija on nykytiedon valossa täysin turvallista niin syövän ehkäisyssä kuin jo syöpään sairastuneilla riippumatta estrogeenistatuksesta.
Muista siis, että jos joku asia tuntuu olevan liian hyvää (tai pahaa) ollakseen totta, tai väitteen esittäjällä on esimerkiksi jokin oma kaupallinen intressinsä, on se useimmiten täyttä huuhaata. Luota maalaisjärkeesi ❤
Teksti on julkaistu Rinnakkain-lehdessä 4/2023