Terveellisempi elämäni 2.0
Lapsena olin luokalla aina se, joka valittiin viimeisenä liikuntajoukkueeseen. Inhosin koululiikuntaa sydämeni pohjasta koko kouluajan. Vasta aikuisena aloin pikkuhiljaa löytämään liikunnasta sen ilon, mistä olin aiemmin kuullut vain huhupuheita. Ratkaisu oli omien lajien löytyminen: ensin kiertoharjoittelu, sitten salsa ja myöhemmin muutkin tanssin lajit, vesijuoksu, pyöräily ja viimeisimpänä juoksu, jossa pääsen ajoittain jopa meditatiiviseen tilaan (en aina, joskus askellus on yhtä tuskaa). Matka liikunnan vihaajasta siitä nauttivaksi on ollut pitkä ja kivinen, mutta nyt pystyn sanomaan käsi sydämellä, että en keksi juuri parempaa fiilistä kuin liikunnan jälkeinen endorfiiniryöppy.
Miksi sitten liikunnallisen ja terveen elämän ylläpitäminen on välillä niin vaikeaa? Tiedän varsin hyvin, mitä pitäisi syödä, jotta ruokavalio olisi mahdollisimman terveellinen. Tiedän myös, että vähintään hieman hengästyttävää liikuntaa olisi hyvä harrastaa joka päivä. Tiedän myös riittävän pitkien yöunien merkityksen seuraavan päivän voinnille sekä stressinhallintakeinoja siihen, kun arkinen elämä on muuttumassa liian kiireiseksi. Miksi silti välillä sipsipussi ja sohva houkuttaa enemmän kuin ruusukaalipaistos ja lenkkipolku?
Evoluution kannalta on ollut hyödyllistä, että ihminen saa nopeasti paljon varastoituvaa energiaa. Siksi makuaistimme usein luontaisesti hakeutuu rasvaisiin, kermaisiin ja sokerisiin, siis hyvin energiapitoisiin, herkkuihin. Kun kulutus on joskus ammoin luolaihmisten aikaan ollut suurta ja ravinnon saanti epävarmaa, varastoituvasta energiasta on ollut hyötyä. Siksi rasvainen sipsi voi houkuttaa hetkelliseen epäterveelliseen nautintoon enemmän kuin kirpeä ruusukaali. Samoin lepo on ollut metsästäjä-keräilijäkulttuurissa erittäin tarpeen. Kun koko päivä on liikuttu ruoan perässä paikasta toiseen, uni ja löhö on ollut erittäin tervetullut – ja terveellinen – vaihtelu päivän päätteeksi. Mutta nykyään emme joudu vaeltamaan ruoan perässä kilometritolkulla ja lepoakin saisimme varmasti mukavat kahdeksan tuntia joka yö, jos vain malttaisimme käydä makuuhuoneeseen ajoissa ja jättää älylaitteet eri huoneeseen. Instagramin kuvakavalkadi ja vaihtuvat nopeat, helpot ärsykkeet houkuttavat aivojamme kuitenkin unta enemmän. Liikuntaa ei nykyihmisen energiansäästösyistä myöskään tarvitsisi vältellä, vaikka metsästäjä-keräilijäaivomme meille virheellisesti näin voivatkin päivän rasitusten jälkeen viestiä.
Tänä vuonna täytän 44. Se ei ole vielä paljon, mutta en ole ihan juniorikaan enää. Päivä päivältä tuntuu tärkeämmältä, että ruuvaisin elämäntapojani terveellisempään suuntaan. Tunnustan olevani nautiskelija, eikä siinä ole sinänsä mitään väärää. Kuitenkin 80/20 periaate voisi olla tavoittelemisen arvoista. Kun suurimman osan ajasta osaisi syödä, juoda ja nukkua terveellisesti, pienen osan ajasta voi hyvin olla vähän rennommin. Niinpä olen päättänyt aloittaa terveellinen elämä 2.0:n ja haluan houkutella mukaan koko Donna-yhteisön. Koska en ole itsekään pysähtymätön aerobic-atleetti, ymmärrän jotakin kehon vastustuksesta (tekonivelet), toistuvista yrityksistä ja epäonnistumisista (kyllä, olen ollut jojoilija), huonosta unesta, väsymyksestä ja unettomuudesta (olen sairastanut masennuksen, ja tiedän miltä tuntuu kun tullaan sanomaan: ”kunhan vähän raittiissa ilmassa reippailet, kyllä se siitä!”), uskon, että minulla on keinoja lähteä tähän yritykseen lempeästi, sallivasti ja erilaiset haastavat elämäntilanteet huomioiden. Tässä ”remontissa” ei tule piiskaa burgerilipsahduksesta tai siitä, että sohva houkuttaa aidosti joskus kahvakuulaa enemmän. Tässä ”remontissa” keskitytään iloitsemaan silloin, kun onnistutaan, vaikka onnistuminen olisi pikkiriikkinen: kävin tällä viikolla nukkumaan 10 minuuttia viime viikkoa aikaisemmin!
Terveellisten elämäntapojen viilaaminen harvoin onnistuu kertarysäyksellä, kielloilla ja kurilla (tiesitkö, että jopa kolmasosa uutena vuotena kuntoilun aloittaneista ovat jo helmikuussa lopettaneet kuntokuurinsa?) Terveellisempi elämä löytyy pieni askel kerrallaan: pysyviä muutoksia hitaasti, mutta varmasti, tehden. Lähde ottamaan kanssani näitä pieniä ja kestäviä askeleita! Tällä kertaa terveyttä ja hyvinvointia lähestytään ilon ja itsen palkitsemisen kautta kitukuurien ja rankaisemisen sijaan. Mitä hyvää Sinä teet itsellesi tänään?
Joka maanantai Facebookin Rinnakkain huomiseen -ryhmässä voit saada hyviä vinkkejä terveellisempään elämään. Hashtagia #Donnatvoihyvin seuraamalla voit saada näitä vinkkejä myös Instagramista sekä yhdistyksen sivuilta. Rintasyöpäyhdistyksen Tapahtumat -kalenterista löydät liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä tapahtumia. Ja aina voit myös soittaa vertaistukipuhelimeen tai minulle. Pohditaan elämäntapoihin liittyviä kysymyksiä yhdessä! Yhteisön tuessa on voimaa!