Siirry suoraan sisältöön

Toivon säikeitä

Kaisa Malmi

Kaisa Malmi

Mitä toivo on? Tätä pohdimme yhdessä taideterapiaviikonlopussa Helsingissä huhtikuussa. Mietin hetkiä, kun olen hautautunut sohvalle tyynykasaan ja katsonut liian monta jaksoa TV-sarjoja peräkkäin tai herännyt keskellä yötä syömään jotain makeaa. Sairastaminen on monesti raskasta ja yksinäistä. On helppo eristäytyä kotiin ja rakentaa ympärilleen muurit. Ikäviä tunteita ei aina jaksa jakaa muille,  kun niitä ei ole itsekään vielä uskaltanut kohdata.

Sairaslomalle voi olla vaikea jäädä,  kun haluaisi pitää kiinni arjesta ja rutiineista.  Toisaalta se on helpotus, kun saa tilaa levätä ja pitää itsestään huolta.  Rintasyöpä voi laittaa monet asiat uusiksi omassa kehossa ja mielessä. Muutosten hyväksyminen ja sairaudesta toipuminen ottavat aikaa.

Yhdessä tekeminen ja jakaminen herättävät toivoa.  En olekaan yksin surujeni ja huolieni kanssa.  Joku toinen on kulkenut samaa matkaa ja voi näyttää suuntaa. Jollakin hiukset ovat jo kasvaneet takaisin. Joku toinen on jo palannut töihin tai suunnittelee matkaa ulkomaille. Unelmat ovat alkuun pieniä, mutta ne kasvavat, kun niille antaa tilaa.

Luonnossa käveleminen tekee hyvää.  Pienet asiat ilahduttavat; lintujen viserrys, meren sinihopeinen pinta, kimalaisen surina. Hämmästyn joka kevät kun valkovuokot puskevat valkoiset kruununsa esiin ja muuttavat harmaan metsäpolun kukkamereksi. Ihmisiä syntyy ja ihmisiä kuolee, elämä jatkuu.

Saan voimaa luonnon lisäksi myös läheisistä ihmisistä. Arjen keskellä on lyhyitä hetkiä, jotka kannattelevat ja auttavat jaksamaan. Kehomuistiini on tallentunut puolison hellä halaus, lasten kikatus keittiössä, ystävän kannustava tekstiviesti, mustikkapiirakan maku yhteisen marjaretken jälkeen.

Miltä  toivo näyttäisi jos maalaisin sen paperille? Ehkä se olisi silta kahden kuilun tai kahden maailman välillä. Tai turvallinen tie jota voisi kävellä eteenpäin. Tai ehkä taivaan rannassa siintävä horisontti, jota kohti voi nostaa katseensa.

 

Blogin kuvituskuvassa kuvia Toivon säikeitä taideterapiaviikonlopusta 29.-30.4.2023.

 

Rintasyöpäyhdistyksen vuoden 2023 teema on Toivo kannattaa! Toivon teema tulee näkymään yhdistyksen sivuilla julkaistuissa blogeissa.