Siirry suoraan sisältöön

Uudenlainen vappu

Tuuli Jokivartio-Toivonen

Tuuli Jokivartio-Toivonen

Me syöpää sairastaneet olemme poikkeustilassa elämisen asiantuntijoita. Ainakin minulle on tänä keväänä tullut monta kertaa mieleen oma sytostaattihoitojakso, jolloin piti pysytellä pääasiassa kotona, vältellä tartuntoja ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Suurin ero taitaa olla se, että nyt lähes kaikki ovat samassa tilanteessa. Välillä tuntuu, että me koimme tämän etukäteen, ikään kuin kuljimme etujoukoissa.

Vappua vietetään perinteistä poiketen, kotona, neljän seinän sisällä tai omalla pihalla, yksin tai pienessä porukassa. Monella on rahat vähissä ja mieli matalalla. Jatkuva omissa oloissa pysyminen, elinpiirin pieneneminen ja huoli tulevaisuudesta kiristävät pinnaa ja ilmapiiriä. Puolisokin alkaa helposti ärsyttää, jos yhteistä aikaa on enemmän kuin tavallisesti. Miten päästä vapputunnelmaan näissä olosuhteissa?

Muistatteko, miten hyvältä tuntui, kun joku soitti kesken syöpähoitojen ja kysyi vointia ihan aidosti kiinnostuneena?  Minä muistan ja ajattelen, että nyt on minun vuoroni kuunnella, olla ihminen ihmiselle. Ympärillä on monia, jotka kärsivät yksinäisyydestä, ahdistuksesta ja jopa toivottomuudesta. Mikään ei estä soittamasta heille. Toisaalta kaikki eivät voi huonosti, on myös niitä, joille kotona työskentely tai opiskelu sopii, ja jotka jaksavat nähdä parhaat puolet tässäkin tilanteessa. Heidän hyvä tuulensa tarttuu, joten olen mielelläni yhteydessä heihinkin.

Toisilla on kysy sopeutua ja jatkaa nopeasti eteenpäin uudessa tilanteessa. Toivoisin olevani yksi heistä, mutta huomaan jatkuvasti kaipaavani takaisin omaan turvalliseen perusarkeeni. Deja vu -tunne tulee siitä, että ihan sama olo minulla oli syöpähoitojen keskellä. Kaipaan päiviini toistuvuutta ja ennustettavuutta. Yritän ylläpitää säännöllistä vuorokausirytmiä ja jatkaa harrastuksiani. Italian kielen opiskelu sujuu ihan mainiosti etäopetuksen avulla, suunnistamassa käyn omatoimisesti ja koirat vievät emäntänsä päivittäin lenkille.  Poikkeustilan suuri etu onkin se, että se saa ihmiset arvostamaan ihan tavallista elämää ja sen rakenteita. Arjen arvo korostuu silloin, kun se ei ole itsestäänselvyys, mutta tämänhän me konkarit jo tiedämmekin.

Kevät etenee poikkeustilasta huolimatta. Luonto vaihtaa väriään ja aurinkokin pääsee karanteenistaan. Aion viettää mahdollisimman hyvän vapun, nauttia simasta ja munkeista sekä soittaa muutamalle läheiselle, jotka viettävät päivän yksinään. Hankin vappuhuiskan ja pari ilmapalloa kotiani piristämään. Luotan siihen, että tavallinen, turvallinen elämä palaa aikanaan.

Hyvää, erityistä vappua kaikille.

Kirjoittajan muut blogit

Kirjoittamalla apua ahdistukseen – syöpämustetta paperille vuodattamassa

Toivo löytää luoksemme monin tavoin

Kun on tunteet