Siirry suoraan sisältöön

Vertaistuen monet muodot

Anu Niemi

Anu Niemi

Siitä tulee ensi vuonna jo 10 vuotta, kun lämpimänä elokuun aamuna esikoiseni aloitti koulun ja samana lämpimänä, hämäränä iltana löysin suihkussa kyhmyn rinnastani. Kolme viikkoa myöhemmin olin jo sairaslomalla toipumassa syöpäleikkauksesta. Näiltä viikoilta valokuviin on tallentunut idyllisiä hetkiä: Päiväkahvit aurinkoisella terassilla. Ekaluokkalaisen odottelua koulusta. Nelivuotiaan kuopuksen kanssa kameran kanssa leikittelyä pihalla. Tilanne oli kuitenkin outo, pelottava ja yllättävä. Kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei pää tahtonut pysyä perässä. Googlasin ja luin blogeja, tietosivuja, keskusteluja.

Löysin tiedon Rintasyöpäyhdistyksen alle 45-vuotiaana sairastuneiden vertaisillasta Helsingissä ja päätin uskaltautua mukaan. Jännitti, enkä kovin paljoa enää illasta muistakaan. Päällimmäiseksi jäi tunne, että muutkin ovat tästä selvinneet, vertaistukihenkilöillä oli jo useampi vuosi omasta sairastumisestaan ja paikalla oli eri vaiheessa hoitoja olevia vertaisia. Talven mittaan yhdistyksen vertaisillat poikivat myös uusia ystäviä suunnilleen samassa vaiheessa rämpivistä siskoista. Omaan tilanteeseen toivat perspektiiviä erilaiset kokemukset ja tilanteet. Vertaisten joukossa myös syöpä myös arkipäiväistyy, eikä ole jotain mystistä ja sääliviä katseita aiheuttava asia.

Oikeaa ajankohtaa vertaistuelle ei voi ulkopuolelta määritellä, tarve saattaa tulla vasta hoitojen päätyttyä tai vuosikontrollijännityksen yhteydessä. Kaikki eivät toisaalta kaipaa tapaamisia vaan facebook-ryhmä, blogin kirjoittaminen tai toisten blogien lukeminen ja kommentointi saattaa olla se itselle toimivin tapa.

Nyt Rintasyöpäyhdistyksen uusien nettisivujen myötä avaamme myös tämän blogin. Onko kirjoittaminen sinulle luontevaa ja haluatko jakaa tarinasi? Lähetä tekstisi meille niin julkaisemme sen #minuntarinani –blogisarjassa. Myös nuoret ja lapset kaipaavat vertaistukea vanhemman sairastuessa. Otamme mielellämme myös vastaan nuorten kirjoituksia, miten he ovat kokeneet vanhemman sairauden. Kaikki tekstit voidaan julkaista nimettömänä.

Myös palaute uusista sivuista on tervetullutta, sivun alaosasta löydät palautelomakkeen.