Siirry suoraan sisältöön

Arjen Paikka Vaikka -animaatiolle kansainvälinen Arts and Humanities -palkinto

Arjen Paikka Vaikka

European Breast Cancer Conference EBCC on joka toinen vuosi järjestettävä kansainvälinen rintasyöpäkonferenssi. Tänä vuonna 12.  kerran järjestettävän konferenssin Arts and Humanities –palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle. Palkinnon sai Sari Nyman animaatiostaan Arjen Paikka Vaikka. EBCC:n Arts and Humanities -palkinto myönnetään henkilölle, joka on taiteellisen työnsä kautta tuonut jotain merkityksellisesti uutta rintasyövän kanssa selviytymiseen, konferenssin yhteisiä tavoitteita mukaillen.

Sari Nyman

 Sari Nyman sairastui rintasyöpään vuonna 2016. Syöpähoitojen jälkeen hän teki vahasta hahmon, toisen minän, jota alkoi kuvata ensin luonnossa, sitten kotona työpöydällä. Lykättyjen haaveiden, kuten oman animaation, todeksi tekeminen tuntui silloin tärkeältä.

”Arjen Paikka Vaikka -animaatio kertoo millaisten tunteiden kanssa sairastunut elää. Se on syntynyt synkistä öistä ja peloista sekä luottamuksesta vehreään vihreään. Sairastuminen vaikuttaa arjessa kaikkeen, joten nimi tuli ensin”, kertoo levinnyttä rintasyöpää sairastava kolarilainen Sari Nyman. Tarinan liki 4 000 kuvan ottamiseen ja lavastuksen rakenteluun meni puolitoista vuotta. Prosessi auttoi häntä pitämään ajatukset tulevassa.

Nymanin luvalla animaatiota on jo käytetty vertaistoiminnassa ja koulutuksissa. Tekijä on ilahtunut rintasyöpään sairastuneilta saamastaan palautteesta: Todenmukainen. Kertova. Palautetta hän saanut myös muilta: Koskettava. Yksinäinen. Prosessi. Kohteena oleminen.

”Koen onnistuneeni, kun tarinaa on tulkittu monin tavoin ja siitä on voinut löytää itsensä tai läheisensä. Yllättävä sairastuminen vaikuttaa myös mieleen. Ääni, liike, kuva, muodot ja sanat auttavat vaikeiden tunteiden käsittelyä muuttuneessa elämäntilanteessa. Toivon, että luovia ilmaisutapoja käytettäisiin nykyistä enemmän osana hoitopolkuja. Taiteellisella työskentelyllä on paljon annettavaa, kun kehonkuva on rikkinäinen ja kokemusten prosessointi meneillään”, pohtii Nyman.

Palkintopuheessaan tekijä kiittää tieteellistä tutkimusta ja suomalaista terveydenhuoltoa sekä Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:tä, joka lähetti animaation kilpailuun. Samalla hän muistutti läheisten tuen tarpeellisuudesta ja vertaistuen voimasta sekä toivoi animaationsa lisäävän tietoa syöpään sairastumisen kokemuksesta; lohduttavankin.

Animaatio on katsottavissa täällä: https://youtu.be/pKUASGsxVHc

EBCC-12 European Breast Cancer Conference järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena 2.-3.10.2020. Lisätietoa konferenssista https://conferences.eortc.org/ebcc12/

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry on potilasjärjestö, joka tarjoaa vertaistukea eri muodoissa kaikille rintasyöpään sairastuneille. Tavoitteenamme on potilaiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun paraneminen. Jaamme tietoa rintasyövästä ja sen hoidosta ja kuntoutumisesta sekä toimimme rintasyöpäpotilaiden edunvalvojana. Tavoitteenamme on, että rintasyöpäpotilaat saavat parasta mahdollista hoitoa asuinpaikasta riippumatta.

Tiedustelut:

Animaation tekijä
Sari Nyman
sarihan.nyman@gmail.com
p. 0405080272

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry
toiminnanjohtaja Anu Niemi
anu.niemi@europadonna.fi
p. 0405195210