Siirry suoraan sisältöön

Olaparibi Kela-korvauksen piiriin rintasyöpäpotilailla 1.4.2022 alkaen

Olaparibista eli Lynparza-lääkkeestä on 1.4.2022 alkaen saanut peruskorvauksen (40 %) rintasyöpään. Aikaisemmin lääke on ollut korvattava BRCA-kantajilla munasarjasyövässä ja joissain muissa gynekologisissa syövissä mutta nyt peruskorvausoikeus voidaan myöntää myös paikallisesti edennyttä tai etäpesäkkeistä rintasyöpää sairastaville, joilla on ituradan BRCA-mutaatio.

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry lähetti syksyllä 2021 Hintalautakuntaan olaparibin korvattavuutta puoltavan lausunnon. Lausunnossa vaadimme olaparibin korvattavuuden laajentamista BRCA-mutaation kantajille, joilla on levinnyt rintasyöpä. BRCA1/2 –geenimuunnoksen kantajia on noin 5-10 % kaikista rintasyöpään sairastuneista. BRCA-kantajat sairastuvat keskimäärin nuorempina, kuin valtaosa rintasyöpäpotilaista. BRCA1-kantajilla rintasyövän ilmaantuvuus on suurimmillaan 41-50-vuotiaana ja BRCA2 kantajilla 51-60 –vuotiaana, kun kaikista sairastuneista 60 % saa rintasyövän yli 60 vuotiaana.

Lausunnossa korostettiin potilaiden oikeutta yhdenvertaiseen, parhaaseen mahdolliseen hoitoon sekä elämänlaatuun eurooppalaisten syövän hoidon suositusten mukaisesti.

BRCA-kantajilla on riski sairastua sekä munasarja- että rintasyöpään. Aikaisemmin ne potilaat, jotka sairastuivat perinnöllisen riskin vuoksi rintasyöpään eivätkä gynekologiseen syöpään, olivat hoidon suhteen huonommassa asemassa. Rintasyöpäpotilaat eivät saaneet lääkettä, joka kohdistuu geenimuunnokseen eikä kasvaimen sijaintiin.

Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry iloitsee, että Olaparibi sai korvattavuuden myös rintasyöpäpotilailla.

Tiedote Kelan verkkosivuilla

Korvausoikeuden myöntämisen perusteet, Kela