Siirry suoraan sisältöön

Toimintamme jatko on turvattu – STEAlta myönteinen avustusehdotus

Ruusu kuvituskuva

STEAn eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen tänään julkaistussa avustusehdotuksessa Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry:lle ehdotetaan avustusta kolmen vuoden hankkeelle Vertaisena verkossa. Olemme kiitollisia avustuksesta, joka mahdollistaa toimintamme jatkumisen entisessä laajuudessa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on koronaepidemian vuoksi aloitetun verkkovertaistoiminnan kehittäminen pysyväksi toimintamuodoksi.

Rintasyöpäyhdistyksen tarjoaa ryhmämuotoista vertaistukea verkossa ja kasvokkain eri paikkakunnilla. Verkossa vertaistuki on saavutettavissa asuinpaikasta ja terveydentilasta riippumatta ja verkkovertaistapaamiset vahvistavat sairastuneiden yhdenvertaisuutta ja palveluiden saatavuutta. Vertaistuki tutkitusti auttaa selviytymään kriisistä ja toipumaan takaisin arkeen. Kun sairaus on parantumaton, vertaistuki kannattelee eteenpäin. Valtakunnallisesti tarjotaan myös yksilöllistä vertaistukea puhelimitse viikoittain.

Rintasyöpäyhdistys ylläpitää Facebookissa Suomen suurinta rintasyöpäyhteisöä, Rinnakkain-ryhmää. Jäseniä on yli 2 700. Lisäksi on omat Facebook-ryhmät rintasyövälle altistavan geenimuunnoksen kantajille (erikseen terveille ja syöpään sairastuneille) sekä sairastuneen läheisille.

Sairastuneita rasittaa rintasyövän lisäksi puutteellinen ja epätasainen psykososiaalinen tuki. Sairastuneita ei ohjata systemaattisesti psykososiaalisen tuen piiriin, vaan tietoa pitää usein itse etsiä. Yhdistys tuottaa tutkittua tietoa rintasyövästä ja tukipalveluista nettisivuille ja jakaa sitä somekanavissa ja vertaisyhteisössä.

Lisäksi hankkeen aikana kehitetään kuntoutumista tukevaa ja toimintakykyä ylläpitävän liikuntamahdollisuuksien tarjoamista verkossa. Viime vuonna aloitetut jooga, lymfajumppa ja pilates-tunnit ovat olleet erittäin suosittuja ja tukevat erityisesti rintasyöpäleikkauksesta, sytostaatti- ja sädehoidosta kuntotumista ja ylläpitävät liikeratoja sekä edistävät lymfakiertoa.

Jatkamme tiedon tarjoamista asiantuntijaluennoin ja teemme yhteistyötä syöpäpotilasjärjestöjen kanssa potilaiden edunvalvonnan eteen. Säännölliset verkkoluennot ja webinaarit lisäävät tietoa ja tarjoavat tukea ja tutkittua sekä kokemustietoa rintasyöpään sairastuneille.

Haluamme kiittää jäseniämme sekä kaikkia meitä tukeneita ja kannustaneita yhteistyökumppaneita!