Siirry suoraan sisältöön

Toivo kannattaa!

Rintasyöpäyhdistyksen vuoden 2023 teema on Toivo kannattaa. Kaksoismerkitys avautuu jokaiselle sairastuneelle. Koskipa toivo paremmin nukuttua yötä, kivutonta huomista; hyvinvoivia tulevia päiviä, viikkoja, kuukausia tai vuosia läheisten kanssa, tai toivetta siitä, että lääkäri yhtenä päivänä toteaa, että syöpää ei enää löydy, toivo kannattaa. Se estää meitä syöksymästä epätoivoon ja toisaalta pitää meidät kiinni tässä hetkessä ja kantaa meitä arjessa joka päivä. Toivo valaa uskoa tulevaan, lisää luottamusta ja maadoittaa tähän hetkeen. Mutta realistinen toivo ei ole sama kuin epärealistinen toive (psykoterapeutti, FT Florence Schmitt). Joskus on inhimillistä toivoa myös mahdottomia asioita, mutta realistinen toivo juurruttaa ja palauttaa meidät tähän hetkeen ja siihen toivoon, joka kantaa, kannattaa, meitä juuri tässä hetkessä, juuri niistä lähtökohdista, joissa tällä hetkellä olemme.

Toisaalta ihmisen kyky toivoa ja ajoittain uskoa ihmeisiinkin on ihmismielen joustava ominaisuus. Toivoon kiinnittyminen voi olla voimavara hetkissä, joissa ulkoapäin tuleva uhka on syöstä toivottomuuteen. Toivo voi suojata ihmismieltä ahdistukselta. Ihmismieli joustaa myös sen suhteen, mitä toivotaan ja missä hetkessä kulloinkin ollaan. Ennen kaikkea toivo suuntaa katseemme tulevaan ja kannattelee silloinkin, kun yksittäiset toiveet eivät toteudu. Toivo antaa voimaa silloinkin, kun tuntuu, että on vaikea jaksaa arjessa eteenpäin. Toivo etsii jokaiselle juuri tässä hetkessä sitä, mikä on riittävän hyvä, mikä kantaa, mikä auttaa jaksamaan. Usein riittävän hyvä on se, mitä emme arjessa edes huomaa silloin kun kaikki on hyvin. Toivo kiinnittää meidät huomaamaan hyvän jokaisessa yksittäisessä hetkessä.

Rintasyöpäyhdistys haluaa välittää toivon näkökulmaa kaikille, joita rintasyöpä sairautena koskettaa. Teema tulee näkymään yhdistyksen toiminnassa vuoden aikana muun muassa blogikirjoituksissa, teemailloissa ja asiantuntija-alustuksissa. Mikä antaa Sinulle toivoa juuri tässä hetkessä? Kuulemme mielellämme ajatuksesi toivosta yhteisissä tapaamisisissa, vertaisilloissa, Rinnakkain-facebookryhmässä, Instagramissa ja kaikkialla, missä vuoden aikana kohtaammekaan.

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan! Toivo kannattaa!