Siirry suoraan sisältöön

Toivo -kirjoituskilpailun voitti Terhi Kolari kirjoituksellaan ”Toivo on keltainen talo”

Rintasyöpäyhdistyksen vuoden 2023 teema on Toivo kannattaa! Teemavuoden kunniaksi järjestettiin kirjoituskilpailu aiheena ”toivo”. Kirjoittajia kutsuttiin pohtimaan esimerkiksi sitä, mitä toivo heille merkitsee, miten toivo on auttanut vaikeissa elämäntilanteissa tai miten kadoksissa ollut toivonkipinä on jälleen löytynyt. Kilpailun tuomaristona toimivat kirjallisuustieteen professori, kirjailija Hanna Meretoja, Rinnakkain -lehden päätoimittaja Heidi Hammarsten, VTM, kirjallisuusterapiaohjaaja Tuuli Jokivartio sekä HTM Kaisa-Leena Ahlroth.

Kilpailun suosio yllätti meidät: määräaikaan mennessä raati sai luettavakseen peräti 101 eri tyylilajeja edustavaa kirjoitusta. Suosituin tyylilaji oli runous. Kilpailun tuomaristo päätyi palkitsemaan neljä kirjoitusta palkintosijoin sekä kaksi kirjoitusta kunniamaininnoin. Ensimmäinen palkinto on lahjakortti sekä Hanna Meretojan teos Elotulet, toinen ja kolmas jaettu sija saavat palkinnokseen Elotulet -kirjan.  

Raati painotti kytköstä rintasyöpään, kaunokirjallisia ansioita ja oivaltavaa tapaa käsitellä toivoa. Ensimmäiselle sijalle tulleesta kirjoituksesta välittyy omaperäinen lähestymistapa kysymykseen toivosta, ja se on koskettava ja kauniisti kirjoitettu. Siinä tulevat tiiviissä muodossa esiin ajan kerrokset, se miten nykyhetken vaikeat hetket koetaan menneisyyden läpi ja miten menneisyyden kokemukset, haaveet ja unikuvat voivat saada uusia merkityksiä nykyhetkessä.   

Toiseksi tulleessa kirjoituksessa on puolestaan vahvuutena huumori. Kolmanneksi tulleessa runossa on kiinnostava rytmi, joka kytkeytyy hengityksen pidätyksiin sädehoidossa ja ajatusten assosiatiiviseen liikkeeseen. Toinen kolmanneksi tullut puolestaan käsittelee toivoa kiinnostavasti asettamalla rinnakkain eri aikatasot: syöpähoitojen aikaisen päiväkirjan ja sen tarkastelun etäisyyden päästä. 

Kirjoituskilpailun tulokset: 

  1. palkinto: Toivo on keltainen talo, kirjoittaja Terhi Kolari
  2. palkinto: Voiko toivon vääntää rautalangasta, kirjoittaja Kirsi Tolvanen
  3. palkinto, jaettu sija: Vuodet toistaan, kirjoittaja Tuija Seppänen ja Toivosta, kirjoittaja Mari Toivanen 

Kunniamaininnan saavat Toivo, kirjoittaja Julia Dickson sekä Toivo, kirjoittaja Hanna-Liisa Aumanen. 

Rintasyöpäyhdistys ja kilpailun raati onnittelevat palkintosijoille päässeitä ja kunniamaininnan saaneita kirjoituksia! Julkaisemme voittaneen kirjoituksen seuraavassa Rinnakkain -lehden numerossa, muut palkitut ja kunniamaininnan saaneet kirjoitukset julkaistaan lehden myöhemmissä numeroissa. Kirjoituksia tullaan julkaisemaan myös Rintasyöpäyhdistyksen verkkosivuilla. Lämmin kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!