Siirry suoraan sisältöön

Vuoden 2022 teemana lapset ja nuoret

Vuonna 2022 toiminnassamme on huomioitu erityisesti perheen lasten ja nuorten tarpeet vanhemman sairastaessa. Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 670 alle 50-vuotiasta naista (14% sairastuneista), joista suurella osalla on eri-ikäisiä lapsia. Vanhemman sairastuminen vaikuttaa koko perheeseen, ja tuen tarve ulottuu näin sairastuneen lisäksi myös hänen läheisiinsä. Rintasyöpäyhdistyksen tavoitteena on rintasyöpään sairastuneiden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänlaadun paraneminen. Siksi haluamme Rintasyöpäyhdistyksessä tukea koko perhettä ja tarjota vertaistuen mahdollisuuksia sekä sairastuneelle että hänen läheisilleen.

Teemavuoden tapahtumia

Vertaistuki-ilta vakavasti sairaille yksin-/yhteishuoltajille yhteistyössä Pienperheyhdistyksen kanssa Helsingissä Herttoniemenrannassa (Petter Wetterin tie 6) torstaina 22.9. klo 18-20. Lastenhoito järjestetty ennakkoon ilmoittautuneille. Lisätiedot ja ilmoittautuminen 

Verkkovertaisillat 16-25 -vuotiaille rintasyöpään sairastuneen läheisille. Järjestimmekeväällä kaksi tapaamista, ja syksyn tapaamiset ovat 12.9. ja 10.10. Illoissa on mukana Emma, jonka äiti sairastui rintasyöpään hänen ollessaan teini-ikäinen. Nyt hän haluaa olla vertaistukena samaa läpikäyville. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan oma tarinasi. Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Menneet tapahtumat

Kesäkuun alussa 2022 Turun Meri-Karinassa on kuntoutuskurssi levinnyttä rintasyöpää sairastaville ja heidän perheilleen. Kurssi on suunnattu perheille, joissa on alaikäisiä lapsia. Kurssi antaa tukea koko perheen hyvinvointiin ja jaksamiseen, kun vakava sairaus on jatkuvasti läsnä. Lapsille ja vanhemmille on sekä yhteistä, että omaa ohjelmaa. Kurssilla perheet tapaavat muita samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia perheitä. (Haku päättynyt)

Lauantaina 11.6. järjestimme myös Porvoon Tarkkisissa perheille hyvinvointi- ja virkistyspäivän, jossa tarjottiin toimintaa sekä sisä- että ulkotiloissa. Tavoitteena oli voimaannuttaa ja virkistää perheitä tarjoamalla vertaistukea toisista samassa tilanteessa olevista perheistä sekä mahdollisuuden irrottautua arjesta mukavan tekemisen parissa. Lapsille ja nuorille on  tärkeää nähdä, että samankaltaisessa tilanteessa on muitakin lapsia.

Kesä-heinäkuun vaihteessa Rintasyöpäyhdistyksellä on yhdessä MTHL:n (Maaseudun terveys- ja lomahuolto) kanssa Voimaa vertaisuudesta -perheloma Kuortaneella. Tuettu loma on tarkoitettu perheille, joissa vanhempi sairastaa rintasyöpää. Lapsiperheiden lomilla ohjelma sisältää perheen yhteistä ohjelmaa, eri-ikäisille lapsille suunnattua toimintaa, vanhemmille suunnattuja ryhmäkeskusteluja sekä perheen 1-3 vuotiaille lapsille maksutonta lastenhoitopalvelua. (Hakuaika päättynyt).

6.-7.8.2022 järjestimme Turussa Meri-Karinan kurssikeskuksessa kaksipäiväisen perheiden vertaistuki- ja virkistystapahtuman. Lapsille ja nuorille tarjottiin ammattilaisen ohjaamaa tunnetaitotyöskentelyä, satuhierontaa ja muuta ohjattua toimintaa ikätasoisesti. Nuorilla oli mahdollisuus toiminnan lomassa tutustua ikätovereihin, joiden perhettä on kohdannut vakava sairastuminen. Tapahtuman yhteistyökumppanina oli Lounais-Suomen syöpäyhdistys.

Uutena tukimuotona kokeilimme verkkovertaisiltoja 16-25 -vuotiaille rintasyöpään sairastuneen läheisille. Järjestimme kaksi tapaamista, 19.4. ja 10.5. Tavoitteena on jatkaa nuorten etätapaamisia syksyllä. Illoissa on mukana Emma, jonka äiti sairastui rintasyöpään hänen ollessaan teini-ikäinen.

Keväällä järjestimme pizzaperjantai-kisan. Halusimme kannustaa perheitä viettämään aikaa yhdessä esimerkiksi kokkailun merkeissä. Pizzaperjantaihin kannustamme osallistumaan leikkimielisessä kilpailussa. Osallistumisohjeet.

Teemavuonna saamme myös kuulla asiantuntijaluentoja, joissa käsitellään eri näkökulmista perheen tilannetta silloin kun vanhempi sairastaa syöpää. Tapahtumakalenteria ja tiedotusta somekanavissamme kannattaa seurata, sieltä löydät ajankohtaisimmat tiedot niin teemavuoden tapahtumista kuin muustakin toiminnastamme. Tiedusteluihin vastataan myös osoitteessa toimisto@europadonna.fi.

Kirjoja nuorille

Johanna Thydell: Katon kokoinen tähtitaivas (2004)
Romaani tytöstä, joka saa kantaakseen liian suuren taakan liian varhain. Jenna on tavallinen tyttö, jolla on 13-vuotiaan ilot ja surut. Yksi asia on kuitenkin toisin: Jennan äidillä on levinnyt rintasyöpä. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Alice Kuipers: Terveisin äiti (2007)
Jääkaapin oveen jätettyjen viestien kautta etenevä tarina 15-vuotiaan Clairen ja kiireisen lääkäriäidin arjesta. Äiti sairastuu rintasyöpään. (levinnyt rintasyöpä, kuolema, nuoret)

Artikkelit

Äidin syöpä koskettaa myös lapsia

Parisuhde ja perhe -sivut