Siirry suoraan sisältöön

Ajatusleikki: lisää, älä ota pois

Ilona Rechardt

Ilona Rechardt

Mitä jos lähtisitkin siitä ajatuksesta liikkeelle, mitä itsellesi hyvää tekevää voisit tänään lisätä ruokavalioosi?

Kuinka moni tunnistaa ajatuksen, että ruokavaliossa on jotain mikä pitäisi jättää pois? Joku syö mielestään liikaa sokeria, joku taas liikaa hiilaria, joku puolestaan liikaa suolaisia ja rasvaisia ”herkkuja”. Takaraivossa pyörii pitäisi-ajatuksia: Pitäisi lopettaa sokerin syöminen, pitäisi lisätä lisää vihanneksia ruokavalioon, pitäisi harrastaa enemmän liikuntaa. Ruokavalioon kuuluu erilaisten ruokien tai ruoka-aineiden rajoittamista ja välttelyä sekä ruokavalion siivoamista.

Itse motkotin tässä eräänä päivänä pojalleni siitä, missä kaikki hedelmät ja vihannekset ovat hänen lautaseltaan. Hän vastasi minulle: ”Äiti hei, minä tykkään nektariineista, vesimelonista ja parsakaalista, joten miksi et osta niitä?” Tajusin siinä samalla, että turhaan minä hänelle tyrkytän tomaattia tai paprikaa, joista hän ei niin välitä, kun on muitakin vaihtoehtoja.

Mistä juuri sinä pidät?

Mitä jos mieluummin lähtisitkin siitä ajatuksesta liikkeelle, mitä itsellesi hyvää tekevää voisit tänään lisätä ruokavalioosi? Listaa vaikka ylös kaikki ne hedelmät, vihannekset, marjat ja juurekset, joista pidät ja mene sen listan kanssa ostoksille. Unohda pitäisi-ajatukset, sen sijaan nauti siitä, miltä kypsä persikka, ihanan rouskuva omena tai maukas kirsikkatomaatti maistuu. Satokausikalenteri on tässä oiva apu ja sieltä saa vinkkiä hieman erikoisemmistakin kasviksista. Ties vaikka pinaattikiinankaali tai retikka olisi juuri sinun uusi suosikkisi.

Mikä hienointa: usein samalla kun lisää jotain ruokavalioon, jotakin vähemmän terveellistä saattaa jäädä huomaamatta pois. Näin ihan jo sen takia, että paremmat valinnat vievät tilaa niiltä huonommilta. Todella monen ongelma on myös se, että syödään yksinkertaisesti liian vähän, jolloin kertyy nälkävelkaa ja erilaiset mieliteot vaivaavat varsinkin iltaisin. Kun ruokavalioon lisätään kunnon ruokaa, pysyy verensokeri tasaisempana ja energiaa riittää muuhunkin kuin sen miettimiseen, mitä söisi seuraavaksi.

Rajoituksissa piilee ansa

Rajoittamisessa ja eri ruokien välttelemisessä piilee myös psykologinen ansa. Useimpien kohdalla käy niin, että eri ruoista kieltäytyminen saa ne pyörimään mielessä kahta kauheammin ja ennen pitkää syöminen karkaa käsistä. Erilaiset dieetit ja mustavalkoinen ajattelu kielivät epäterveestä ruokasuhteesta, mitä kannattaa ehdottomasti pohtia. Jos esimerkiksi tunnistat, että syöminen on ainoa tapa kohdata hankalat tunteet (tai miksei ne miellyttävätkin), on hyvä miettiä, millä muilla keinoilla voisit helliä itseäsi? Voisiko vaikkapa lämmin suihku, iltalenkki tai hetki hyvän kirjan parissa olla juuri sitä, mitä mielesi ja kehosi kaipaa? Tällaistenkin asioiden lisäämisellä saattaa olla hyviä vaikutuksia ruokailuun ja sitä kautta hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti.

Entä sitten kun ruoka ei vaan maistu? Sanoisin, että tällöin on entistä tärkeämpi kuunnella kehoa ja muistaa joustavuus ja lempeys syömisessä. Joustavuutta on, että jos oikeasti tekee mieli jotain ei niin terveellistä, niin sitten syö sitä ja koettaa jopa nauttia siitä. Syöminen on myös aistinautintoja ja iloa, ei pelkästään ravintoaineita. Eikä ole yhtä oikeaa tapaa syödä, vaan ihminen on yksilö. Toiselle saattaa sopia kuusi kevyempää ateriaa päivässä ja toiselle kolme tukevampaa.

Valitse siis väriä lautasellesi siksi, että se tekee sinulle hyvää, ei siksi että on pakko.

Lue myös:

Mitä tiede sanoo syövän ja ravitsemuksen yhteydestä?