Hoitojen jälkeen

 

Lymfaturvotus ja muut paikallisoireet

Paikallishoitojen jälkeen voi esiintyä leikkausalueen ja yläraajan turvotusta tai heikkoutta, arpikireyttä ja kipuilua. Osa oireista saattaa hellittää ajan kuluessa ja kudosten mukautuessa, mutta usein oireiden helpottamiseksi tarvitaan fysioterapiaa, lymfahoitoa tai apuvälineitä (tukihiha ja tukihansikas). Lymfaturvotus on yleinen hoitojen haittavaikutus, se kehittyy useimmiten muutaman vuoden sisällä hoidoista, mutta riski säilyy loppuelämän ajan. Oireet kannattaa ottaa esille lääkärin vastaanotolla. Lisätietoa ja apua lymfaturvotukseen löytyy täältä.

Joskus rintasyöpähoitojen aiheuttamat haitat voivat vaikuttaa kykyyn tehdä fyysisesti kuormittavaa työtä. Jos työssä suoriutuminen on vaikeaa, tilanteeseen voi etsiä ratkaisuja työterveyshuollon ammattilaisten kanssa.

Liikunnan harrastaminen tukee toipumista

Hoitojen jälkeen liikuntaa voi harrastaa kuten aiemminkin, jaksamisensa mukaan ja omaa kehoa kuunnellen. Säännöllinen kuntoilu voi vähentää syövän uusiutumisen riskiä, lisäksi liikunnallinen elämäntapa auttaa ehkäisemään useita muitakin syöpäsairauksia ja mm. sydän-ja verisuonitauteja sekä aikuisiän diabetestä.

Tutkimusten mukaan terveydelle edullisinta on päivittäisen arkiliikunnan ja muutaman kerran viikossa harrastetun tehokkaamman kuntoliikunnan yhdistäminen. Kannattaa pyrkiä sijoittamaan lyhyitä liikuntahetkiä pitkin päivää ja ennen kaikkea vältellä pitkäjaksoista istumista. Kuntourheilu, kuten pallopelit ja juokseminen kohentavat tehokkaasti kuntoa. Kuntosaliharjoittelu on monelle mieleinen, myös luuston terveyttä edistävä harjoittelumuoto.

Ravitsemukseen kannattaa kiinnittää huomiota

Liikunta ja monipuolinen ravitsemus tukevat syöpähoidoista toipumista ja pienentävät sairauden uusimisen riskiä. Kasvikset ja marjat ovat helppo keino lisätä ruokavalion terveellisyyttä ja niitä voi syödä miltei mielenmäärin. Ruokavaliossa kannattaa suosia myös runsaskuituisia kokojyvätuotteita ja kalaa. Hedelmät ja pähkinät ovat ravintoarvoltaan erinomaisia ja hyvä korvike makeille herkuille. Alkoholi säännöllisesti nautittuna lisää pieninäkin määrinä rintasyöpäriskiä, turvallisinta on kohtuukäyttö.

Teksti: Outi Kurki

Lue lisää

Lymfaödeema

Ravitsemus

Seksuaalisuus

Rintasyövän hormonihoidot